Kampen for å nå Midtjylland

Oli Winton tar for seg det å komme på bortekamper i Europa i sitt nyeste innlegg.

oliealex4
Oli Winton med Sir Alex.

Oli Winton skriver innlegg for united.no. Han er et komité-medem i MUST, den uavhengige Manchester United supporter trust. Han reiser til de fleste hjemme- og bortekamper og har en sivil jobb som politisk konsulent. Han har kjennskap til mye som foregår i United, og vil spesielt skrive om supporter/klubb-relasjon og billett-spørsmål i denne spalten.

Kampen for å nå Midtjylland

Av: Oli Winton

Da jeg snakket med noen skandinaviske United-fans var de først oppspilt over at United kom til Danmark i februar, nærmeste bestemt Herning og kampen mot Midtjylland. I stedet for å reise til England, som mange av dere alltid gjør, så ville United nå kun være en togtur unna København. For en gangs skyld kommer United-fansen dere kjenner til å være de som flyr til dere for å se kamp.

Samtidig kommer man ikke unna at gleden fort ble snudd til fortvilelse da man skjønte hvor mange billetter som var tilgjengelig.  Det hjelper ikke at dette «bare» er Europa League og ikke Champions League. Veldig mange United-fans vil ta turen – atskillig flere enn Midtjylland kan hjelpe med billett.

Billett-fordelingen skjer i løpet av denne uka, og de som ikke får billett vil følge meget nøye på hvem som får og hvem som ikke får billett.

For få billetter

United har fått 600 billetter til bortetribunen, i tillegg til ytterligere 200 såkalte kategori A-billetter, som er et krav UEFA har til arrangørene. Dette er det absolutte minimum av det Midtjylland måtte tilby United, men det er ikke i nærheten av å dekke etterspørselen. Av de totalt 800 billettene vil 100 legges til side for å tilbys til klubbgjester, ledere og spillere, selv om mange av dem (de av billettene som ikke blir brukt) nok senere også vil bli tilbudt til fansen. 200 av billettene gis så til Uniteds offisielle reisepartner, Thomas Cook Sports. Jeg kommer tilbake til det.

Sammenlikn så det antallet som er igjen med de 7.000 United-supporterne som har søkt om eller forsøkt å komme seg på minst en bortekamp i Europa tidligere denne sesongen.  Det betyr at de 142 supporterne som har reist til alle fire bortekamper så langt er garantert en billett til denne, men de 600 som har reist til tre av fire kamper så langt vil altså ikke være sikret billett.

En del av disse droppet bortekampen i Moskva på grunn av trøbbel med VISA eller at det rett og slett ble for dyrt, men samtidig er dette fans som drar på alle andre United-kamper. De av disse som ikke får billett vil nok føle at systemet er råttent – spesielt når de vet at folk som er mye mindre lojale til United kommer til å få billett i borteseksjonen.

cl10De offisielle pakkene

Forholdet mellom United og reisepartneren Thomas Cook er kontroversielt, om du spør hardcore United-fans. Tidligere kunne alle som er United-medlem eller har et sesongkort kjøpe en tur med dem etter at trekningen var foretatt – helt uavhengig av om de tidligere hadde reist på kamp med United eller ikke.

Det aller verste eksemplet på dette var Champions League-finalen på Wembley i 2011. 20.000 sesongkort-innehavere fikk da ikke billett, men alle United-medlemmer kunne kjøpe en billett til finalen – selv om de aldri tidligere hadde vært på en eneste United-kamp.

Denne sesongen har United omsider gjort noe med denne urettferdige fordelingen, og de jobber nå sammen med Thomas Cook for å sikre at lojale fans får noe igjen for det. Samtidig er det bare å erkjenne at kontrakten med Thomas Cook ikke sier noe om dette, så i prinsippet kan Thomas Cook selge til hvem de vil – og glem aldri at det viktigste for dem er å fylle flyene sine.

De har imidlertid gått med på et kompromiss når det gjelder kampen i Danmark, da de mest lojale supporterne vil få tilbud om å booke en tur med dem før de åpner for resten. Likevel, skulle lojale fans få avslag på sin billettsøknad når fordelingen gjøres neste mandag – og så bestemme seg for at de ikke vil reise på pakketur med Thomas Cook, så er det en risiko for at det er en del andre fans enn de som følger United overalt som ender i borteseksjonen i Danmark.

Pass kreves

United-fans som ønsker å komme seg på kampen kan uansett ikke forsøke å få andre United-fans til å skaffe billetten for dem – for så at de kjøper eller overtar den.

Det skjedde riktignok i stort antall til bortekampen mot Brøndby i 1998, men etter bortekampen mot Valencia i 2010 har United nå implementert et veldig strengt billettsystem. Fans må nå hente billettene direkte fra United-ansatte den dagen kampen spilles, men de må møte med pass og passene sjekkes nøye. En hver som forsøker å møte opp med passet til en annen risikerer å bli arrestert, og passet som blir vist frem sendes så tilbake til britisk politi og rapporteres som stjålet.

Ja, dette er et strengt system, men det belønner de av United-supporterne som faktisk er lojale og drar på kamper. Samtidig sikrer det at fans som kun er ute etter lojalitetspoeng – og ikke har noen ambisjon om å reise på selve kampen – ikke får skaffet seg billett.

Reglene gjør det også lettere å ha kontroll over fansen.

eligaUEFA ser United-fans som en potensiell risiko etter at det har vært ulike hendelser – selv om det ikke har vært United-fansens feil – både i Roma og andre byer. Det finnes sanne historier om ikke-United-fans som har kommet seg på bortekamper i Europa bare for å skape trøbbel. Så selv om det nå er litt mer tungvint å plukke opp billetten sin (avhengig av hvor United velger å dele dem ut), så er det vanskelig å argumentere mot at dette er et rettferdig system.

Veldig dyrt

Det er riktig å si at Midtjyllands prising av bortebillettene – og også mange hjemmebilletter – på £ 71 ikke falt i god jord hos United og fansen.  Det er en unødvendig høy pris å ta selv om noen fans har poengtert at United ikke kan være altfor overrasket med tanke på hvor dyrt det har vært å se United spille treningskamper i Skandinavia de siste årene. Jeg kommer motvillig til å betale de 71 pundene, men irritasjonen prisen har skapt er forståelig og det vil påvirke fansens følelser mot hjemmelaget.

Samtidig er det også sannsynlig at supportere som ikke får billett i borteseksjonen nok har størst sjanse til å sikre seg billetter på noen av hjemmelagets tribunedeler.