– Hvis United er i blodet ditt, så kjemper du for plassen

Scott McTominay om Mourinho, Solskjær og egen innstilling.

Scott McTominay har gitt et langt intervju til The Times, der han blant annet har snakket om José Mourinho, Ole Gunnar Solskjær og hvordan han tenker om det å kjempe for sin posisjon i klubben.

José Mourinho endte opp med å gi McTominay sjansen på midtbanen etter at Nicky Butt hadde mast på ham en stund om det, og McTominay ble etter hvert regnet som en Mourinho-favoritt – han diktet til og med opp sin egen pris for å få rost McTominay på prisgallaen etter 2017/18-sesongen.

– José var fantastisk for meg. Men da jeg først kom inn [på førstelagstrening] kjeftet ham skikkelig på meg etter at jeg hadde kranglet med en av førstelagsspillerne på trening, og han sa «hei, guttunge, når du kommer inn på førstelaget må de andre spillerne like deg. Du er ingen superstjerne».

– Jeg kjørte hjemover og lurte på om jeg hadde ødelagt alt for meg selv. Jeg kunne ikke fatte det. Jeg tenkte at jeg håpte at han visste at jeg ikke tror jeg er en stjerne, at jeg er det stikk motsatte. Han ville sikkert bare se hva jeg var laget av, hva slags type gutt han hadde her.

Snakket om Mourinho-favorisering er han uansett ikke så fan av.

– Folk sier det, og det er en myte. Du kan ikke snakke deg til at en manager skal like deg. Du må gjøre deg fortjent til respekt fra trenerne, og det er nå noe jeg må gjøre med Ole.

Det er uansett ingen tvil om at Mourinho betydde mye for McTominay.

– Jeg føler at Mourinho så noe i meg på et tidspunkt hvor noen folk gjorde det, og andre ikke gjorde det, og jeg er takknemlig.

– Han tekster meg, og vi har en god relasjon. Jeg var trist da han forlot klubben, men i fotballen beveger en seg videre. Han er en utrolig manager, men vi har en annen utrolig manager i Ole.

– Jeg husker at Butty sa «for en sjanse for deg nå, gutt, for en mulighet til å vise en skikkelig klubblegende hva du har. Du må ha troen på at du kan vise ham at du kan spille og bli en som spiller regelmessig for Manchester United».

Det tok litt før McTominay fikk særlig med spilletid under Solskjær – rett og slett fordi ting fungerte så godt at det ikke var naturlig å gjøre for store endringer. Samtidig hadde Solskjær på første møte med spillerne sagt «the ones who put the most in, get the most out», noe som var musikk for McTominays ører.

Selv om han ikke spilte i starten, noe han selvsagt innrømmer at han helst skulle gjort, så mener han at den første perioden under Solskjær var fantastisk, og han mener det er viktig å være tålmodig.

– Jeg føler at noen gutter nå til dags har innstillingen «jeg bør spille umiddelbart, og hvis ikke så reiser jeg». Det er sikkert vel og bra, men hvis Manchester United er i blodet ditt, slik det er i mitt, så er du ikke klar til å gi opp en mulighet som dette så enkelt. Du kjemper [for plassen]. Som min far alltid sier: ta muligheten, for ellers vil noen andre gjøre det. Det er mange gutter på reservelaget nå som er sultne etter det samme – Garner, Greenwood, Gomes, Chong. Om vi på førstelaget ikke presterer, så vil sjefen, Michael Carrick og Kieran McKenna si til oss at dette ikke er bra nok, og vi at har gutter som er klare og som ønsker dette mer enn dere.

Ingen skal i alle fall si noe om at Scott McTominay ikke har riktig innstilling.

– Når du er 22 år, så tenker folk fortsatt på deg som en guttunge. De tenker at du kom opp fra akademiet, og at du har mye å lære. Men jeg ønsker å bli behandlet som en førstelagsspiller. Jeg ønsker ikke å bli vurdert som en ung spiller som innimellom spiller, hvor en kan unnskyldes. Jeg ønsker å bli vurdert tøffere enn det. Jeg ønsker ansvaret. 

– Vi har en skikkelig Manchester United-mann som styrer, som har United-tankegangen om den ekspansive fotballen og om å vinne troféer. Jeg ønsker å være helt sentralt i det han bygger. Du ønsker å være en del av motorrommet, å gjøre så mye du kan.

– Jeg ønsker å bevise at hvis vi kjøper en midtbanespiller eller får noen andre, så kan jeg kjempe [om plassen]. Du ønsker å vise at du kan kjempe med enhver midtbanespiller i verden som ønsker å komme her, at du kan være like god som hvem som helst. Være like atletisk, ha like mye energi. At du kan forsvare, score mål, skape mål, ha hele pakka.

Les hele intervjuet her, da kan dere blant annet også lese:

  • At han ofte ser på Youtube-videoer av spillere – ofte spillere han skal møte, men også bare midtbanespillere generelt som han kan lære av.
  • Om familien, og om at de reiser på både hjemme- og bortekamper.
  • Om veksten som kom sent, og at Paul McGuinness’ (og andres) tålmodighet reddet ham.