Hvem er Derby County?

Noen fakta som kan være greit å vite inn mot kampen mot Derby County neste helg.

Fredag neste helg venter Championship-laget Derby County på motsatt banehalvdel når United reiser til nettopp Derby for å spille fjerde runde i FA-cupen.

Etter å ha slått ut Sheffield United 1-0 ble det klart at «The Rams» blir Uniteds motstander.

Men hvem er egentlig Derby? De fleste fotballengasjerte nordmenn har hørt om klubben, en supporter av klubben – men svært få kjenner til deres historie.

Fakta om klubben

CLOUGH: En svært respekrtert manager. Nå død.

CLOUGH: En svært respekrtert manager. Nå død.

  • Derby County var klubben hvor den legendariske manageren Brian Clough fikk sitt gjennombrudd fra slutten av 60- tallet til begynnelsen av 70-tallet. Før Cloughs ankomst rykket Derby opp og ned fra divisjonene oftere enn Chelsea bytter manager, men det skulle endre seg da Clough ankom i 1967. Men etter å ha vunnet toppserien to ganger tidlig på 70-tallet, og nådd semifinalen i Mesterligaen, gikk det fort nedover igjen. To nedrykk og en finansiell smell senere var det «på’n igjen» for hvitttrøyene.
  • De var i Premier League sist i 2007/2008-sesongen. Det gikk ikke veldig bra. De endte på sisteplass på tabellen, rykket dermed ned, og røk ut i fjerde runde av cupen. Undertegnede vil kategorisere det laget som kanskje det værste laget som noen gang rykket opp til Premier League. 11 poeng, én seier, 20 scorede mål – på 38 kamper sier sitt.
  • Hjemmebanen deres heter The iPro Stadium og har plass til 33,010 tilskuere. Det er flere enn nesten halvparten av dagens Premier League-stadioner.
  • Derby Countys argeste rivaler er Nottingham Forest, Leicester City og Leeds United. Har en et snev av geografikunnskaper, forstår en da også fort at Derby er lokalisert i East Midlands, halvannen time fra Manchester.
Ronaldo mot Derby i 2008.

Ronaldo mot Derby i 2008.

  • Én av tidenes beste engelske spillere noensinne, Steve Bloomer, hadde sin storhetstid i Derby. Ok, om han var én av tidenes beste vet vi ikke, da han la opp for 102 år siden. Men 238 mål på 375 kamper sier sitt.
  • Klubben, som ble stiftet i 1884, har en liten supporterskare i Norge. Den norske supporterklubben har ifølge nettsiden deres stabilt over 300 medlemmer, og har vært oppe og gått siden 1977. Trolig ikke tilfeldig – bare noen år etter de vant sine to éneste ligatrofé.

Det er med andre ord et lag men en viss historie som venter United på fredag. Vi gleder oss.