– Her tok vi avgjørelsen: Cantona måtte bli

Dagen etter den famøse episoden på Selhurst Park innkalte daværende styreformann Martin Edwards til krisemøte på dette hotellet. Det endte med at Cantona fikk bli.

Kjære leser:  Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi i påsken ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak fra medlemsbladet United-Supporteren som normalt ville vært kun for medlemmer.


Det er ren og skjær heksejakt på Eric Cantona.

Utenfor Old Trafford henger journalistene som gribber.

Mer enn noen gang før trenger United-ledelsen arbeidsro.

Martin Edwards velger Alderley Edge Hotel til møtet som skal avgjøre franskmannens skjebne.

LES OGSÅ: – Jeg tror Eric visste nøyaktig hva han ville si
LES OGSÅ: – Cantona forandret United for alltid

– Måtte styre unna journalistene

Det er tidlig om morgenen 26. januar 1995.

Fotballverden er i sjokk. Selv i en tid før sosiale medier og internett har alle fått med seg hva som skjedde på Selhurst Park kvelden i forveien.

At kampen endte 1-1 forble en parentes. Etter å ha fått det røde kortet av dommer Alan Wilkie koker det plutselig over for Eric Cantona. Den grove hetsen fra en Crystal Palace-fan var mer enn han kunne tåle.

Cantona svarte med det berømte Kung Fu-sparket.

ENIGE: Både tidligere styreformann i Manchester United Martin Edwards og Alex Ferguson var enige om at Eric Cantona skulle forbli i United. Likevel mente de at klubben måtte reagere strengt mot franskmannens opptrinn på Selhurst Park.

«Alle» vil ha tak i Cantona og «alle» forlanger at United sparker franskmannen på dør.

– Jeg måtte velge et sted hvor jeg antok at journalistene ikke fant veien. Jeg kjente hotellet godt fra før. Det ligger litt gjemt, og jeg ringte og bestilte møterom, forteller Edwards til united.no.

– Alex var bestemt. Det samme var jeg

Deretter ringte Uniteds styreformann til Alex Ferguson, Sir Roland Smith (formann for Manchester United plc), Michael Edelson (styremedlem) og Maurice Watkins (styremedlem og klubbens advokat).

Kvintetten måtte ta en stor avgjørelse.

HER BLE AVGJØRELSEN TATT: På Alderley Edge Hotel samlet United-ledelsen seg for å avgjøre Eric Cantonas videre skjebne i United. Det ble raskt klart at klubben ønsket å beholde franskmannen. (Foto: Lars Morten Olsen)

Skulle de gi Eric Cantona sparken, slik fotballverden forlangte og kanskje forventet? eller skulle de gi sin støtte til den omstridte franske spilleren som i 1988 hadde blitt utstengt fra det franske landslaget «på ubestemt tid»?

– Alex var veldig klar på at vi måtte beholde Eric og det samme var jeg. Når både manageren og styreformannen er enig i noe, skal det mye til for at det blir en annen avgjørelse, forklarer Edwards.

Fire måneders karantene

Likevel måtte de fem på møterommet til det vesle hotellet Alderley Edge Hotel agere overfor Cantona. For å vise både han og fotballverden at klubben ikke aksepterte oppførselen.

THE DOUBLE: Eric Cantona løftet laget da han kom tilbake etter suspensjonen og United vant både Premier League og FA-cupen i 1995/96-sesongen.

– Vi suspenderte ham i fire måneder med øyeblikkelig virkning. Etter min mening var det en streng straff. Vi hadde også fått forståelsen fra FA om at det var en straff som fotballforbundet så som passende, og derfor ble vi også så forbauset og skuffet over at FA ila Cantona ytterligere fire måneders karantene, forteller Edwards.

Cantona ble så forbannet at han dro til Frankrike fast bestemt på å legge opp.

Han følte seg både misforstått og sveket.

Alex Ferguson reiste etter, og reserverte en hel restaurant slik at han og Cantona kunne snakke uforstyrret hele kvelden med god mat og utsøkt vin. Ferguson brukte sin beste overtalelseskunst og fikk Cantona til å ombestemme seg.

– Man kan trygt si at det var vel verd en tur til Frankrike og en god middag, mener Uniteds styreformann fra 1980-2003.