– Fergusons første tanke var at Cantona var ferdig

– Men allerede dagen etter endret Ferguson mening og var klar på at United måtte beholde ham, sier Wayne Barton.

Kjære leser:  Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi i påsken ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak som normalt kun ville vært for medlemmer. Enjoy!


Det er andre spillere som har scoret både mer og oftere, og mange har spilt langt flere kamper for United enn Eric Cantona.

Likevel er ikke forfatter Wayne Barton i tvil om den enorme betydningen franskmannen har hatt for United i et historisk perspektiv.

LES OGSÅ: – Her tok vi avgjørelsen – Cantona måtte bli
LES OGSÅ: – Jeg tror Eric visste nøyaktig hva han ville si

– Den perfekte spilleren

– Cantona tilførte United noe helt spesielt som også la grunnlaget for en unik periode i Uniteds historie. Han er utvilsomt den mest innflytelsesrike spilleren i Premier League-historien. Han var rett og slett perfekt for Manchester United, sier Wayne Barton til united.no.

DEN ANDRE DOBBELEN: Alex Ferguson, Eric Cantona og Brian Kidd jubler på Wembley etter at Liverpool ble slptt i FA-cupfinalen i 1996 og Manchester United hadde vunnet The Double akkurat slik som i 1993/94.

Barton har skrevet boken «King Eric – Portrait of the Artist Who Changed English Football»som har fått en strålende mottakelse blant kritikerne og fans i England.

Forfatteren har skrevet en rekke United-bøker helt fra fra Busby-æraen, via Tommy Dochertys og Ron Atkinsons United og frem til Ferguson-epoken og tiden etter skotten trakk seg tilbake.

I tillegg har han forfattet flere biografier på vegne av tidligere United-spillere og han har skrevet om betydningsfulle personligheter i United-historien. 

MATCHVINNER: Eric Cantona scorer kampens eneste mål borte mot Newcastle i 1995/96-sesongen. – Den sesongen var Eric helt ustoppelig etter comebacket. Jeg tror aldri at én enkeltspiller har klart å dra et lag til ligagull på egenhånd på samme måte som det Cantona gjorde våren 1996. Med tanke på de fantastiske spillerne og sterke personlighetene United hadde i klubben da, sier det egentlig alt om betydningen hans for laget,sier Wayne Barton.

 

Det var under arbeidet med en av disse bøkene at Barton kom på ideen om å skrive en bok om den franske stjernespissen.

– Jeg jobbet med biografien om Jimmy Murphy som jeg mener på mange måter er den viktigste personen i Manchester Uniteds historie på bakgrunn av den jobben han gjorde etter München-tragedien. Det var da jeg stilte meg selv spørsmålet. Hvem er den viktigste spilleren i Uniteds historie?, forklarer Barton.

Han var aldri i tvil.

– For meg var valget åpenbart. Det måtte være Eric Cantona. Utfordringen min ble å underbygge den påstanden. Til tross for at Cantona både var og er ekstremt populær, finnes det ikke så mange bøker om han og spesielt ikke om hvilken innvirkning han hadde på Manchester United, forklarer Barton til united.no.

– Enormt viktig for «Class of 92»

Eric Cantona kom til Manchester United fra Leeds høsten 1992.

Overgangen kom som lyn fra klar himmel, og samtalene mellom tidligere United-formann Martin Edwards og Alex Ferguson på den ene siden og daværende Leeds-formann Bill Fotherby (som døde i fjor vår) er grundig beskrevet i Bartons bok.

– Jeg er heldig som har et veldig godt forhold til Martin Edwards og han hjalp meg mye med boken, ikke minst om den biten som handler om episoden på Selhurst Park i 1995, forklarer Barton.

FORBILDE: Eric Cantona feirer ligagullet i garderoben på Old Trafford sammen med spillerne fra «Class of 92» og Roy Keane. Wayne Barton sier Cantona hadde en enorm effekt på de unge spillerne.

I tillegg har han snakket med en rekke tidligere spillere, deriblant spillere fra det berømte 92-kullet og hvordan Eric Cantona hadde en enorm innflytelse på en ung David Beckham.

– Eric var en spiller som stod igjen på treningsfeltet lenge etter at fellesøktene var ferdige. Det smittet over på de unge spillerne. David Beckham terpet på frispark og avslutninger etter at treningene var ferdige. Når en stjernespiller som Cantona kunne gjøre det, så ville han også, forklarer Barton.

Formet fremtiden for United

Cantona var i Manchester United i fem sesonger og United vant ligaen i fire av dem.

– Uten det famøse opptrinnet på Selhurst Park tror jeg bestemt det ville blitt fem. United vant også The Double to ganger med Eric Cantona, som også scoret i begge FA-cupfinalene han spilte. For meg er 1993/94-utgaven av United det sterkeste laget vi noen gang har hatt og Cantona var den beste spilleren på laget, forklarer Barton.

KONTROVERSIELL: Nike fikk mye oppmerksomhet rundt den geniale reklamen med Eric Cantona. – På mange måter ble han en helt sentral brikke ikke bare på banen, men også i den forretningsmessige delen av United når pengene begynte å strømme inn for alvor, sier Wayne Barton.

Det er imidlertid ikke bare banen at Cantona spilte en ekstremt viktg rolle for Manchester United.

– Verdien på Manchester United rent kommersielt begynte for alvor å eskalere med Cantona i begynnelsen av Premier League-epoken. Med ham på laget skapte også Ferguson en vinnerkultur som var ekstrem og som la grunnlaget for dominans i en årrekke. Selv om ikke Cantona fikk være med å vinne Champions League, fikk klubben fikk nyte godt av den vinnermentaliteten som hadde etablert seg i laget med Cantona da The Treble ble sikret to år etter at Cantona la opp, påpeker Barton.

– Ferguson forstod Cantona

Blant kildene som Barton har snakket med til boken er blant andre den tidligere Swindon-spilleren John Moncur som Cantona stemplet i brystkassen i 1994.

– Det pussige er at han likevel stemte på Cantona som årets spiller i Premier League den sesongen. Richard Shaw, som ble felt i forkant av episoden på Selhurst Park, ville absolutt ikke at Cantona skulle utestenges så lenge som han ble. Det sier litt om effekten som han hadde på andre spillere i andre klubber.

Eric Cantona ble spillernes årets spiller i 1993/94, mens Alan Shearer vant prisen blant journalistene.

FÅR ROS: Wayne Bartons nye bok om Eric Cantona har blitt svært godt mottatt blant kritikerne i England.

– Det er flere grunner til at Eric Cantona ble en stor suksess i Manchester United, men den viktigste av dem alle er nok forholdet til Sir Alex Ferguson. Skotten forstod Cantona på en måte som få andre. Jeg tror knapt det finnes noen annen spiller Ferguson ville strukket seg så langt for å beholde som Cantona etter det som skjedde på Selhurst Park, sier Barton.

I boken kommer han imidlertid med en liten avsløring.

– Fergusons umiddelbare reaksjon da han fikk sett opptrinnet på Selhurst Park på video, var at Cantona var ferdig i klubben. Men allerede dagen etter, da han hadde sovet på det, endret han mening og ville gjøre alt for å støtte ham, forklarer Barton.

Cantona har lest boken

Blant de mange fantastiske fulltrefferne Eric Cantona besørget i United-trøyen er det to som skiller seg ut for Barton.

– Målet i FA cupen mot Wimbledon i 1993/94 sesongen der han mottar ballen i luften, trikser den opp og fyrer en volley rett i mål er fantastisk, men ingenting slår FA-cupfinalen 1996 da han scoret vinnermålet mot Liverpool på bursdagen min. Personlig betydde den scoringen mye da og det gjør den fremdeles, smiler Barton.

Eric Cantona har ikke bidratt selv til boken, men Wayne oversendte boken til Eric Cantonas agent og fikk senere bekreftet at den tidligere United-kapteinen hadde lest den.

– Jeg håper han satte pris på den. For meg har det vært utrolig inspirerende å skrive boken om spilleren som har betydd mer for United i moderne tid enn noen andre, sier Barton.

Boken «King Eric – Portrait of the Artist Who Changed English Football» kan du bestille her.