– Har tapt fire milliarder – mange kan ikke kjøpe i sommer

Hva er det som kommer til å skje og når skjer det?

Det er et av spørsmålene som oftest stilles for tiden, men som få har klare svar på.

Premier League er foreløpig utsatt ut april, mens La Liga-sjef og UEFA-topp Javier Tebas nylig sa at han trodde på en mulig oppstart i europeisk fotball igjen midt i mai.

Premier League derimot planlegger med en mulig oppstart 1. juni, selv om det altså er én måned etter den foreløpige utsettelsen.

LES OGSÅ: – Legger en plan om oppstart 1. juni

UEFA har vært klare på at de ønsker å fullføre sesongen, men at de helst skulle ha ferdigspilt alt innen utgangen av juni.

Samtidig ligger det i kortene at om fotballen igjen skal bli som normal så må samtlige ligaer finne en eller annen variant av en felles løsning.

– Sesongen må spilles ferdig

Nå sier St. Etienne-president Bernard Caiazzo, som også er sjef for Ligue 1-klubbenes forening, at de ser det som sjanseløst å komme i gang igjen før tidligst i midten av juni.

Han forteller også om enorme tap for de europeiske og franske klubbene, tap som kan føre til konkurs om dette blir enda mer langvarig.

– Kurven (for coronaviruset) må snu helt, og da snakker vi tidligst om en oppstart igjen 15. juni.

– Det aller viktigste er at vi får spilt ferdig inneværende sesonger. Det gjelder også selv om vi må fortsette gjennom juli og august for å få dette til – og så gå rett på starten av neste sesong, sier han til France Bleu.

– Har tapt fire milliarder euro

– Her i Frankrike taper nå Ligue 1-klubbene samlet 250 millioner euro i måneden, og jeg må si at jeg er veldig bekymret for klubbene. Uten statlig støtte så vil halvparten av alle de profesjonelle klubbene slå seg konkurs i løpet av de neste seks månedene. De fem største ligaene i Europa har allerede tapt fire milliarder euro, vi i Frankrike har tapt 500-600 millioner euro, sier han.

Dette igjen vil så merkes i det overgangsvinduet vi en gang får senere i år, siden mange klubber ikke vil ha penger til å kjøpe – og også sannsynligvis blir tvunget til å selge.

– Mange av klubbene vil ikke nå ha ressurser til å kjøpe spillere i sommer, mens mange også budsjetterer med spillersalg innen utgangen av juni, sier han.

Fordel United

St. Etienne-sjefen snakket selvsagt mest om fransk fotball, men dette kan selvsagt overføres også til andre steder. Veldig mange klubber vil påvirkes enormt av coronaviruset, flere kan ikke bruke penger som før og enda flere igjen blir kanskje tvunget til å selge noen av sine mest verdifulle spillere for mindre penger enn hva normalt ville vært.

Sånn sett så vil faktisk United, som en av verdens rikeste klubber, være best rustet når denne krisen en dag er over.

Premier League-klubbene generelt har nok også et bedre utgangspunkt enn mange andre, siden det pumpes mer penger inn hos dem enn i en del andre land.

Konsekvensen av coronaviruset kan altså være at de største og rikeste får et enda større grep om fotballen enn de hadde før viruset kom til Europa.

MERK: Det er flere døde i Frankrike enn i England av coronaviruset så langt, men det må legges til at engelskmennene er tidligere i sin del av den urovekkende sykdomskurven.