Dette er Celta Vigo

Vi har tatt en nærmere titt på laget vi møter i semifinalene.

Sent torsdag kveld ble det klart at Manchester United er i semifinalene i Europaligaen, etter overtidsmål fra Marcus Rashford.

Tidlig fredag formiddag ble det klart at motstanderen vår blir spanske Celta Vigo.

Så hvem er egentlig vår spanske motstander?

United.no har tatt en nærmere titt.

Ned og opp

Celta Vigo spiller, som de fleste vet, i den øverste divisjonen i spania – La Liga. Klubben har aldri vunnet serien eller cupen, men har vært i finalen tre ganger.

I 02/03 endte Celta Vigo på fjerdeplass i La Liga, og det er fortsatt deres høyeste tabellplassering etter en hel sesong.

Sesongen etter nådde de 8.delsfinalen i Champions League, hvor de ble slått ut av Arsenal. Samme sesong rykket de faktisk ned til Segunda Division – andredivisjon i Spania.

Tiden etter har vært meget varierende for klubben fra nord-vest i Spania. Det skulle ta hele fem sesonger før klubben igjen var i det gode selskap, etter flere sesonger med økonomisk havari og spillersalg.

Nåværende Barcelona-trener Luis Enrique ledet faktisk Celta Vigo én sesong. i 2013/14. Det ble en god sesong for de «himmelblå», og laget endte på en sterk niendeplass.

Supporterkultur: Slik tok fansen imot spillerbussen før semfinalen i cupen.

Veien til semifinalene

Spanjolene kom til semifinalen etter seier mot belgiske Genk i kvartfinalen og en klar seier mot russiske Krasnodar i runden før. I 16. delsfinalen var de lenge «utslått» mot Shakhtar Donetsk etter tap hjemme i første kamp, men et straffespark på overtid i returkampen ga ekstraomganger og der fortsatte de med å score enda en gang i Ukraina.

Det er verdt å merke seg at i gruppespillet vant Celta Vigo to av sine kamper. Begge seirene var mot greske Panathinaikos.

Hjemlig serie

I La Liga denne sesongen har de også slått Barcelona og spilt uavgjort mot Real Madrid, selv om de bare ligger på en 10. plass så langt. Tegnet på kvalitet blir ikke noe mindre av at de også slo ut Real Madrid av den spanske cupen denne sesongen.

Siste 10 kamper i La Liga:

S: 4 U: 2 T: 4

Profiler

Mange husker kanskje Iago Aspas som en Liverpool-flopp. Aspas er et Celta Vigo-produkt, men prøvde lykken på balløya i 2013/14-sesongen. Det ble med én sesong i England, før han returnerte til Spania og Sevilla. Låneoppholdet der ble heller ingen stor suksess – og til tross for at han ble delt toppscorer i den spanske cupen med syv mål (sammen med Barcelonas Neymar), ble det etter sesongen bestemt at han skulle vende hjem til Celta Vigo.

Det har så langt vist seg å være gunstig for både klubb og spiller, for Iago Aspas står så langt med 23 mål denne sesongen. Gode prestasjoner har ført til landslagsspill – hvor han står med ytterligere ett mål.

Iago Aspas har absolutt hatt en god sesong i Euroaligaen:

Pione Sisto

Marcus Rashford fikk sin debut mot Midtjylland – og har siden ikke sett seg tilbake. Det er gjerne slik vi husker de to kampene mot danskene i 2016, men mange husker kanskje Pione Sisto som tidvis herjet med gigantene fra Manchester?

Den danske angrepsspilleren, født i Uganda, scorte også på Old Trafford. Ved sesongslutt ble han altså hentet til Celta Vigo – og det blir opp til et skadepreget United-forsvar å sørge for at historien ikke gjentar seg selv.

Herjet med United: Pione Sisto.

Sisto har seks mål og to målgivende for Celta Vigo denne sesongen, ikke så dårlig uttelling med tanke på han kun har startet 15 kamper i La Liga.

Treneren med dyster forhistorie

Argentinske Eduardo Berizzo startet sin trenerkarriere i 2007, som assistent på den chilenske landslaget. Berizzo har tidligere spilt for klubber som River Plate og Marseille. Han var mannen som overtok rorert da Luis Enrique tok over Barcelona i 2014.

Under Berizzo har Celta Vigo havnet på åttende, sjette og i skrivende stund en foreløpig tiende plass i La Liga.

Berrizzo tilbragte en sesong som spiller i franske Marseille, i 99/2000-sesongen. Der fant han seg ikke til rette, av det vi må kunne kalle useriøse grunner.

Eduardo Berizzo.

Vi gjengir ikke sitatet her, men han forklarte at han ikke taklet det homofile miljøet i fransk fotball. Han mente at spillerne i Ligue 1 konstant provoserte han med sin tilnærming – og at dette var et problem også i garderoben.

Estadio Municipal de Balaídos

…Er stedet den første av til sammen to semifinaler skal spilles.

Stadionen tar 29.000 mennesker, og er kjent for en intim og god atmosfære. Rekorden på antall mennesker under kamp er 45.000, som må sies å være imponerende med tanke på kapasiteten.

Her kan du kjøpe billetter til semifinalen.

Hjemmebanen til Celta Vigo ligger, ikke overraskende, i havnbyen Vigo. Byen ligger helt på grensen til Portugal – og er faktisk et av de mest regntunge områdene i Europa! Da vet dere at det kan være greit å pakke med regntøy om dere tar turen ned.