mctominay080923e

98 vs. 5 – her er fem grunner til den enorme forskjellen

Publisert Sist oppdatert

Scott McTominay har nå scoret seks mål på de siste fem landskampene for Skottland – alle i tellende kamper. Det har gjort ham til toppscorer i EM-kvalifiseringen – likt med Rasmus Højlund og ex-red Romelu Lukaku.

Vi har sjekket hvor mange kamper han har brukt på å score sine siste seks United-mål, og svaret er 98. Nesten 100 kamper, altså, på det han har brukt fem kamper på for Skottland.

Da kan en jo undre seg litt på hva grunnen til det er. Noen av grunnene er relativt åpenbare, andre er kanskje mindre åpenbare, men her er i alle fall en gjennomgang av fem av grunnene til den store forskjellen.

1. McTominays rolle

– Som guttunge var jeg en offensiv midtbanespiller – jeg liker å komme meg inn i boksen, forklarte McTominay etter de to målene mot Spania i mars.

Faktisk spilte han innimellom spiss også for yngre United-lag.

For Uniteds A-lag har han stort sett spilt som én av to dype midtbanespillere, med langt mindre frihet offensivt.

Det har tatt litt tid før Steve Clark og skottene fant ut av hvordan de best kunne bruke McTominay også. Han ble prøvd i en dypere midtbanerolle der også, med varierende hell, og fungerte faktisk bedre da han i en del kamper spilte i en stoppertreer bak.

Likevel: aller best har han vært etter at han fikk en mer offensiv midtbanerolle med vesentlig mer frihet til å gå på gode løp inn i boksen.

Så vet nok også McTominay at det er vanskeligere å få en slik rolle i en klubb som Manchester United, men det han leverer på landslaget er uansett en påminnelse at han neppe trives best som en backup til Casemiro-rollen.

mctominay080923b
FUNGERER BEST NÅ: Etter en del prøving og feiling har landslagssjef Steve Clarke funnet ut av hvordan han skal bruke United-spilleren.

2. Forskjellen i spillestil

I tillegg til at McTominays rolle i laget er annerledes, så er det jo også en generell forskjell i spillestil mellom United og det skotske landslaget, og det passer nok McTominay godt at skottene fokuserer en del mer på å komme seg til innlegg.

Målene til McTominay kommer jo gjerne på den måten, siden det er en del av spillet han er god på, og senest målet mot Kypros på fredagskvelden handlet om dette.

Erik ten Hags United er i den offisielle Premier League-statistikken oppført med tredje færrest innlegg i ligaen i 2022/23-sesongen.

Cyprus v Scotland: Group A - UEFA EURO 2024 European Qualifiers
LIKER INNLEGG INN I BOKSEN: Her fra da han scoret fredag kveld.

3. Selvtillit

Det er vel ganske liten tvil om at selvtillit har ganske mye å si i fotballen, og som fotballspiller, og det er jo ikke akkurat overraskende at McTominay fremstår med mer selvtillit når han spiller for Skottland enn når han spiller for United.

For det første er at han er en av stjernene på laget, mens han i United derimot ikke er i førsteelleveren.

For det andre er han jo nå inne i en veldig fin rekke, og for hvert mål han scorer, så øker selvtilliten igjen – og øker sjansen for nye mål. Det blir altså en slags selvsterkende effekt.

For det tredje handler det jo også noe om konteksten; hele situasjonen rundt spillerne. Stemningen rundt det skotske landslaget er veldig god for tiden, og det er lettere å spille for et overpresterende lag enn for et underpresterende lag. I United er det et enormt forventningspress, og de fleste spillerne får fullt av kritikk og hetsende meldinger konstant i sosiale medier, og det er nok ikke alltid så enkelt.

Vi får håpe at litt av selvtilliten fra landslagsfotballen smitter over til klubbprestasjonene, men det er ingen automatikk i at det skjer. Og hvis det ikke blir noen forandring for United, så kan det nok likevel godt være at vi får se en McTominay med selvtillit i neste landslagssamling.

mctominay080923
SPILLER MED SELVTILLIT: Scott McTominay.

4. Fordelene ved å spille fast

Når vi snakker om at McTominay har brukt 98 United-kamper på sine siste seks mål, så hører det med til historien at mange av de kampene har vært som innbytter.

Med andre ord er ikke forskjellen i minutt per mål like gigantisk som forskjellen i mål per kamp.

I tillegg har det sine andre klare fordeler å spille fast, spesielt når en har en tydelig definert rolle slik McTominay etter hvert har hatt på det skotske landslaget.

Manchester United v Nottingham Forest - Premier League
OFTE INNBYTTER: Scott McTominay.

5. Kvaliteten på motstanderne

Vi kommer ikke unna at dette også er en del av forklaringen: McTominays rekke har ikke bare vært mot fantastiske motstandere.

Joda: to av målene kom i den fantastiske hjemmeseieren mot Spania, så det er ikke slik at McTominay skal beskyldes for å være det de i England kaller en «flat-track bully», men tre av de seks målene har kommet mot Kypros, og ett mot Georgia.

Det er motstandere av vesentlig dårligere kvalitet enn det McTominay møter i hverdagen med Manchester United.

Powered by Labrador CMS