En ekte United-legende er død

Publisert Sist oppdatert

Familien offentliggjorde fredag at Nobby Stiles er død.

Han ble 78 år, og slet de senere årene med Alzheimers.

– Stiles-familien er triste når vi nå meddeler at Nobby Stiles døde 30. oktober etter lang tids sykdom. Vi ber om fred i denne tøffe tiden.

Stiles vant blant annet to ligagull og serievinnercupen med United, og ble også VM-vinner med England i 1966.

Tidligere i år ble han kåret til tidenes 21. største United-spiller av redaksjonen i Supporterklubben.

– Det er særlig Sir Bobby Charlton, Denis Law og George Best som blir trukket fram fra Uniteds storhetstid på 1960-tallet, men ingen skal undervurdere terrieren Nobby Stiles sin betydning både for Manchester United og England.

– I elleve sesonger var han en svært sentral brikke på United-laget, og han gjorde ofte grovarbeidet som igjen gjorde at de nevnte tre spillerne kunne skinne. 

– Juryen har lagt stor vekt på å se bak resultatene og trekke frem spillere som hadde viktige roller på de ulike United-lagene, men som ikke alltid har fått den heder og ære som de har fortjent. Nobby Stiles har vært en United-mann hele sitt liv både som supporter, læregutt, spiller og trener. En legende i ordets rette forstand. 

SÅ GLADE VAR DE: Stiles og Charlton etter seieren i serievinnercupfinalen i 1968.

Her er mer om karrieren til Nobby Stiles

United-debut: 1. oktober 1960
Karriere i United: 1960 – 1971
Kamper + mål: 395 + 19
Les spillerprofilen på united.no

Nobby Stiles var sammen med Bobby Charlton den eneste engelske spilleren som hadde vunnet både VM (1966) og europacupen for serievinnere (1968), før Liverpools Ian Callaghan og resten av England-troppen, som ikke spilte i VM-finalen (deriblant Uniteds John Connelly), ble tildelt vinnermedaljer i 2009.

Stiles ble kjent for sin tøffe og oppofrende stil, men så ble han også født under bomberegnet fra tyske fly i Manchester i 1942.

Stiles vokste opp i Collyhurst i Manchester og var en stor United-supporter i oppveksten. Han hadde fast plass på ståtribunen på motsatt side av Stretford End, og var ofte på Old Trafford over to timer før avspark.

Den unge Nobby Stiles var ikke bare en stor United-fan, men også en begavet spiller. Mange klubber ønsket Stiles, men faren, som var en stor United-fan, sa nei til samtlige uten å spørre Nobby, fordi han håpet United ville melde interesse.

Og det gjorde Matt Busby og United.

Nobby fikk lærlingkontrakt som 15-åring og det store forbildet var Eddie Colman, som Nobby konsekvent kalte Coly. Som læregutt i United hadde Stiles som oppgave å pusse fotballskoene til nettopp Colman.

6. februar 1958, etter å ha lest ettermiddagsutgaven av Manchester Chronicle, gikk Nobby rett i kirken og ba om at avisen måtte ta feil.

Den manglende tanngarden og den oppofrende stilen ble Stiles sitt varemerke og han ble en særdeles viktig spiller for Busby da skotten ledet United til ligamesterskap både i 1964/65- og 1966/67-sesongene.

Karrierens store høydepunkt, med all respekt for det han oppnådde med United, kom sommeren 1966 da han spilte samtlige minutter for England i VM-triumfen på hjemmebane. Stiles briljerte i semifinalen mot Portugal ved å holde Eusebio i sjakk, og lagkameraten Bobby Charlton scoret de to målene da England vant 2-1 og tok seg til finalen. England-fansen har aldri glemt Nobbys seiersdans etter at VM-troféet var sikret (en dans som er nevnt i både 96-versjonen og 98-versjonen av Three Lions-sangen).

To år etter fikk Stiles gleden av å slå Eusebio på ny da United vant europacupen, også det på Wembley med 4-1 over Benfica etter ekstraomganger.

– Jeg tror at hvis en satte opp Manchester Uniteds beste lag noensinne, og Nobby ikke var på det laget, så ville det ha vært noe som manglet, sa Alex Ferguson i et intervju i en 1992-film om fotballens tøffinger.

Stiles gikk under kallenavnet Happy, og det var Shay Brennan som «døpte» ham. Kallenavnet var ikke myntet på at han var liten, lett og glad, men fordi han var så grinete på banen.

Stiles var for øvrig ekstremt nærsynt, noe som periodevis skapte problemer for ham på banen, spesielt som ung spiller – og innimellom utenfor banen også. Etter landslagsdebuten mot Skottland gikk Stiles feil vei inne på Cafe Royal da han var på vei til England-banketten, og satte seg ned med noen ukjente mennesker mens han så seg rundt for å se om han kunne finne noen av lagkameratene. Stiles skjønte ikke at han hadde havnet i helt feil forsamling før en av hans ukjente sidemenn spurte ham om det var bruden eller brudgommen han kjente.

Etter en heller lite vellykket managerkarriere, takket Stiles med glede ja til Alex Ferguson da skotten tilbød han rollen som ungdomstrener i 1989. Det var en jobb han hadde i fire år og sammen med Eric Harrison har Stiles en stor del av æren for å ha bidratt til å få frem «Class of ’92».

Da Uniteds legendariske ungdomslag for alvor ble etablert som en enhet og vant Milk Cup i Nord-Irland, var det Stiles som ledet laget.

Nobby Stiles hadde en fast spalte i United-Supporteren i flere år, og vil bli husket som en særdeles viktig spiller i historien under Sir Matt Busbys storhetstid.

Powered by Labrador CMS