Nye roller under Solskjær?

Vi har sett nærmere på Opta-tallene til Ander Herrera og Nemanja Matic.

Publisert Sist oppdatert

Det er mye som har endret seg under Ole Gunnar Solskjær hittil.

Flere av de offensive spillerne har begynt å blomstre, og i tillegg har vi sluppet inn færrest mål av alle etter at han tok over.

LES OGSÅ: Slik har United endret spillestil under Solskjær

Men hva med spillerne sentralt på midtbanen? Har ikke Nemanja Matic og Ander Herrera også sett litt annerledes ut under nordmannen?

Vi fikk Premier League-tall fra Opta om de to midtbanespillerne, og der er det mulig å se noen vesentlige forskjeller.

Herreras OPTA-tall

I tabellen under kan vi se en del om Herrera under både Solskjær og Mourinho – her er det vi leser ut fra tallene:

  • Om Herrera spiller hele kampen (eller nesten hele kampen) mot Burnley, så vil han ha spilt like mye PL-fotball under Solskjær som under Mourinho denne sesongen.
  • Selv om han foreløpig har spilt mindre under Solskjær, så har han slått flere suksessfulle pasninger under Solskjær – 330 – enn han gjorde under Mourinho – 284. Han slår nå 62,8 suksessfulle pasninger per fulle kamp, mens han under Mourinho lå på 46,9 i gjennomsnittet. Suksessprosenten på pasningene har gått opp fra 86,1 til 90,7.
  • Når det gjelder taklinger og brudd, så har tallet derimot gått vesentlig ned. Fra 8.6 taklinger+brudd per 90. minutt til 3,4.
  • Suksessraten i dueller er ikke veldig ulik – ned fra 53.6 til 50. Men han vinner færre dueller per kamp.
  • Herrera har skapt flere sjanser på de seks ligakampene under Solskjær enn han gjorde under Mourinho denne sesongen.

Matics OPTA-tall

Matic-tallene oppsummert:

  • Som Herrera slår han vesentlig flere suksessfulle pasninger per kamp under Solskjær enn under Mourinho. Det har økt fra 57,5 per kamp til 72,2 per kamp.
  • Ingen stor endring, men presisjonen i prosent har økt litt – fra 87,5% til 89,8%.
  • I motsetning til Herrera, så går tallene til Matic opp når det gjelder taklinger og brudd også. Han går fra 2,9 til 3,5 per kamp.
  • I prosent vinner han litt færre dueller under Solskjær (fra 55,1% til 52,1%), men han er i en del flere dueller, og vinner derfor likevel flere dueller per kamp. Har gått fra 4,8 per kamp til 6,2.
  • Ingen stor økning, men Matic har på mindre enn halvparten av spilletiden skapt mer enn halvparten så mange sjanser.
  • Det kommer ikke frem i statistikken under, men i tillegg har jo Matic scoret et mål under Solskjær – det gjorde han ikke under Mourinho denne sesongen.

Konklusjoner: Rolleendringen er nok noe mindre tydelig enn hos Herrera, men Matic skaper mer, og gjør samtidig mer defensivt. De positive endringene offensivt skyldes nok en kombinasjon av at han nå spiller for et lag som faktisk fungerer, i tillegg til litt mer offensiv frihet. Defensivt ser det ut til at han er enda mer «på». Matic har blitt sett på som en Mourinho-spiller fremfor noen, omtrent, men er rett og slett mer involvert under Solskjær denne sesongen.

Powered by Labrador CMS