Slik har United forandret spillestil under Solskjær

Opta-tall viser betydelige endringer stilmessig fra Mourinhos United til Solskjærs United.

Publisert Sist oppdatert

Vi har alle sett at resultatene har blitt bedre under Ole Gunnar Solskjær. Tallenes tale der er tydelige.

Under José Mourinho var seiersprosenten denne sesongen på 41,67% (både hjemme og borte), etter ti seiere, sju uavgjortresultater og sju tap.

Under Ole Gunnar Solskjær er prosentregninga svært enkel etter sju kamper. Som de fleste har fått med seg at den midlertidige sjefen har vunnet alle kampene – 100% – hittil i vikariatet.

I tillegg vil nok de fleste si at United har blitt et mer spennende lag å se på under nordmannen enn vi var tidligere. På sju kamper har Solskjærs United scoret 19 mål. Det er nøyaktig halvparten av de målene vi scoret på 24 kamper under Mourinho.

At det har skjedd endringer er altså åpenbart. Et annet spørsmål er hva konkret som har skjedd på banen.

Opta har delt noen tall med oss som kan si noe om hvordan United har endret seg etter managerskiftet.

Alle tallene er fra Premier League-kampene.

Mer bredde, færre innlegg

Opta har sett på hvor bredt United har spilt denne sesongen (under både Mourinho og Solskjær), og har kombinert det med innleggsstatistikk.

Det vi kan se på statistikk over bredde per sekvens (en spillsekvens der det ene laget har ballen frem til det blir stoppet av forsvarsarbeid, et skudd eller at spillet blir avblåst – Optas definisjon), er at United spiller bredere per spillsekvens.

Vi har der gått fra å spille 12. bredest i Premier League, til å spille nest bredest.

Det har imidlertid ikke ført til flere innlegg. Snarere tvert imot.

Under José Mourinho slo United 239 innlegg fra åpent spill, noe som gir et gjennomsnitt på 14.1 per kamp. Det var fjerde mest i Premier League. Under Solskjær har vi bare hatt 35 innlegg fra åpent spill, noe som er 5.8 per kamp – færrest av alle i Premier League i den perioden.

Når det er sagt, så har vi scoret like mange mål etter slike innlegg på Solskjærs 6 Premier League-kamper som vi gjorde i Mourinhos 17. Foreløpig tyder det altså på at det er de formålsløse innleggene som har blitt luket bort. Hvem kan vel glemme hjemmekampen mot Fulham under David Moyes, der vi slo innlegg på innlegg uten at det skjedde noe særlig?

Romelu Lukaku og Marouane Fellaini har av ulike grunner spilt mindre i denne perioden, noe som selvsagt bidrar litt til at tallene er som de er. Andre prioriteringer, og andre måter å gjøre ting på, blandet med et annet spillermateriell.

Vi bruker uansett altså en større del av banen, men vi gjør det av andre grunner enn bare for å slå innlegg.

Mer komfortable med ball

Det anerkjennes av Opta at United ikke har hatt den tøffeste motstanden hittil under Solskjær, men uansett er statistikkguruene klare på at de synes disse endringene er vesentlige nok til å være interessante, og det gjelder også hvor komfortabelt laget er med ballen i beina.

Som en kan se på tabellen under, så hadde vi under Mourinho 10,8 spillsekvenser per kamp som involverte ti trekk eller mer i åpent spill. Under Solskjær har dette gått fra 10.8 til 19, altså nesten dobbelt så mange per kamp.

For å forsikre om at denne statistikken ikke bare inkluderer formålsløst spill som ikke går noen vei, så har Opta også inkludert det de kaller Build Up Attacks. Da er det snakk om slike spillsekvenser med ti eller mer trekk, men det er kun de sekvensene som ender opp med skudd og/eller en ballberøring i motstanderens boks som blir inkludert.

Der scorer vi vesentlig bedre under Solskjær enn under Mourinho – fra 1.7 i snitt per kamp til 4.5 i snitt per kamp. Hvis det fortsetter slik, så vil Solskjærs United i løpet av neste ligakamp ta igjen Mourinhos United i antall slike spillsekvenser totalt – det altså med ti ligakamper færre. Her var vi 8. best i Premier League, mens vi under Solskjær har vært tredje best.

Mer press, og høyere i banen

Under José Mourinho vant United langt sjeldnere ballen høyt i banen enn det vi har gjort under Solskjær hittil.

High turnovers i tabellen under er definert som spillsekvenser i åpent spill som starter 40 meter eller mindre fra motstanderens mål – altså enten ved at vi erobrer ballen direkte fra en motspiller, eller ved at vi får tak i ballen ved at vi bryter en pasning mellom to motspillere.

Her har United gått fra 3 i snitt per kamp under Mourinho til 4.2 per kamp under Solskjær. Vi har i Solskjær-perioden vært det laget som har gjort det 7. mest i Premier League, mens det i Mourinho-perioden av sesongen var bare tre lag med færre high turnovers enn oss.

Opta mener at selv om endringen kanskje ikke virker så dramatisk, så er den imponerende med tanke på at United har møtt motstand som vanligvis ikke innbyr til denne typen press. 

 

Flere kontringer

I tillegg tar vi med oss denne fra Sky Sports-journalist Adam Bate.

Han skrev på Twitter etter Tottenham-kampen om at United hadde like mange «fast breaks» i førsteomgangen mot Spurs som vi hadde i Mourinhos 17 ligakamper til sammen.

Fast breaks defineres av Opta som en mulighet som blir skapt etter at en raskt har gått fra å forsvare seg til å angripe ved å vinne ballen på egen banehalvdel.

Har dere sett andre interessante forandringer når det gjelder hvordan United fremstår under Solskjær? Bruk gjerne kommentarfeltet!

Powered by Labrador CMS