– Samme visjoner som Sir Matt

– Jeg tror nok at mine visjoner er mye de samme som Sir Matt hadde, sier Sir Alex Ferguson.

Publisert Sist oppdatert

Uniteds manager understreker at vi må naturligvis ta hensyn til at det er 50 år imellom tiden for flyulykken og dagens United, men basisen i hvordan Ferguson jobber har mye til felles med Sir Matt og hans arbeid. Da Ferguson kom til United i 1986 var Sir Matts dør alltid åpen når Ferguson ville spørre om råd.

– Jeg lærte mye av Sir Matt da jeg kom til United. Jeg tør vel påstå at jeg har samme arbeidsetikk som han hadde. Et annet fellestrekk til Sir Matt er at jeg stoler ett hundre prosent på mine folk. Det må man gjøre i en slik jobb, sier Ferguson, og fortsetter:

– Noe av det første jeg la merke til ved Sir Matt var hvilken utrolig sterk person han var, det samme med hans karakter og personlighet. Det skulle en meget spesiell person til for å klare det han klarte. Hvordan han bygget opp Busby Babes fra grunnen av uten særlige ressurser. Hvordan han overlevde selve krasjet, og ikke minst hvordan han gjenreiste Manchester United.

Så dvd om ulykken

United.no var til stede på Sir Alex’ spesielle pressekonferanse om flyulykken og Busby Babes. Ferguson forteller at alle spillerne sammen så en dvd om tragedien i München for 50 år siden. En dvd som også viste mange fotballklipp fra Busby Babes. Etter framvisningen fikk alle spillerne hvert sitt dvd-eksemplar. Filmen gjorde et sterkt inntrykk på alle, muligens sterkest på de som ikke har vært i klubben så lenge.

– Det var en fantastisk respons fra alle sammen, spesielt kanskje folk som Tevez, Nani og Anderson. Jeg kunne se hvor engasjert og grepet de ble av bildene. Jeg tror mange fikk et enda større klubbansvar etter å ha sett filmen.

Direkte refleksjon

50 år er gått siden den grusomme hendelsen som for alltid forandret Manchester United. Sir Alex sier at flyulykken og Busby Babes har en klar innvirkning på hans måte å lede dagens lag på.

– Hvordan vi spiller skal være en direkte refleksjon av hvordan Busby Babes spilte. Så enkelt er det. Det er vår plikt, slår Sir Alex fast.

Han så med egne øyne hvilket fotballgeni Duncan Edwards var.

– Jeg så ham i en ungdomslandskamp og i en A-landskamp for England på Hampden Park. Det var en spiller som kunne brukes – og som spilte glimrende – i enhver posisjon. Han spilte mest venstrehalf, men jeg så ham faktisk som spiss. Han regelrett rev forsvaret i filler! Jeg skulle gjerne hatt ham på mitt lag, tenker Ferguson høyt.

Mange spekulasjoner

Søndag møter United City på Old Trafford. Før kampen skal det være ett minutts stillhet for å hedre de som mistet livet i flyulykken 6. februar 1958.

– Jeg tror og håper det blir en verdig markering, sier Sir Alex, men legger til:

– Spekulasjonene om hvorfor det ble nettopp City som ble vår nærmeste hjemmemotstander til 6. februar har vært mange, men jeg vet ikke noe mer enn dere.

United tapte 0-1 for City på bortebane i august. United er sultne på revansje, men samtidig framstår de lyseblå som bedre enn på mange år. Sir Alex sier han tipper det blir en jevn og hard batalje.

– Jeg tror kampen blir minneverdig, fin og spennende. Vi må virkelig slåss for poengene, tipper Sir Alex Ferguson.

Vårt sjette og nest siste intervju om flyulykken og Busby Babes kommer her på united.no lørdag. Denne gang med journalistlegenden David Meek.

Powered by Labrador CMS