Gullgrossisten fra Bucuresti

Shakhtar-trener Mircea Lucescu har lurt døden to ganger, men har ennå til gode å lure engelske lag i England.

Publisert Sist oppdatert

Han er kanskje det nærmeste en kommer en levende legende i Romania, med unntak av Gheorghe Hagi. Han har vunnet 38 trofeer som spiller og trener i fem ulike land.

Han var en tiljublet trener i Tyrkia inntil han mente det tyrkiske fotballforbundet stjal seriegullet hans da fem Besiktas-spillere ble utvist i en og samme kamp.

I Ukraina har han vunnet 18 trofèer på ni sesonger med Shakthar Donetsk, blitt æresborger, jobbet på seg et hjerteinfarkt og lurt døden i en stygg bilulykke.

Det er et ord du aldri kan bruke på å beskrive Shakthar Donetsks rumenske trener Mircea Lucescu: Kjedelig.

Serieleder, selvsagt

lucescu2
STASELIG KAR: Shakhtar-sjef Lucescu.

Denne sesongen har seiersvante Shakhtar trøblet langt mer enn vanlig. 41 poeng etter de første 18 kampene er faktisk ti poeng dårligere enn hva tilfellet var på samme tid sist sesong, og Lucescus mannskap har allerede tapt tre kamper denne sesongen, en mer enn de gjorde på de to foregående sesongene til sammen.

Likevel er du en modig mann om du setter pengene på noe annet enn seriegull til Shakhtar også denne sesongen. Laget leder serien med fem poeng på Dynamo Kiev og Matalist Kharkiv, og har dessuten en suveren målforskjell (pluss 31).

Mandag kveld møtte Lucescu presssen på Old Trafford sammen med spissen Eduardo. I det som nesten utviklet seg til en parodi av en pressekonferanse med to tolker og en ivrig trener som alle snakket i munnen på hverandre, klartei det minste Lucescu å få frem et klart budskap om at han forventer en tøff kamp mot United.

Shakhtar-treneren har fått med seg Uniteds to siste skrøpelige forestillinger på hjemmebane, men tror han møter et sultent hjemmelag.

– Jeg så de to kampene mot Everton og Newcastle. Det virket som om gnisten var litt ute av United i kampen mot Newcastle. Likevel er det små ting som kan andre et kamputfall. United kunne fått straffe mot Newcastle, og det kunne endret kampen, forklarer Lucescu.

– Men dette er en helt annen turnering enn ligaen, en kan nesten ikke sammenligne ligaen og Champions League. Dette blir noe helt annet. David Moyes er tydeligvis en manager som liker å rotere på laget og han har en stor stall å ta av, utdyper Lucescu.

treningshakhtar
PÅ PLASS: Dette bildet ble tatt under mandagens Shakhtar-trening av United.nos utsendte, Bjarte Valen.

I Shakhtar har Lucescu bygget sine mesterlag ved hjelp av ukrainske talenter og briljante brasser, ispedd et par russere og to kroatiske playmakere, kaptein Darijo Srna og ikke minst Eduardo, som de fleste husker fra tiden i Arsenal da han spilte spiss sammen med Robin van Persie.

Den tidligere Arsenal-spilleren forventer en tøff kamp mot United, en kamp Shakhtar må vinne for å være sikret avansement.

– United er fremdeles et veldig sterkt lag selv om det har gått litt trått for dem denne sesongen. Vi tenker ikke på den andre kampen. For oss er det movivasjon nok å skulle møte United her på Old Trafford, sa Eduardo på kveldens pressekonferanse.

Til tross for at Lucescu er genierklært i Ukraina, har rumeneren ennå tilgode å slå engelke lag på engelsk jord. I tur og orden har det ukrainske storlaget tapt for både Arsenal, Fulham, Chelsea. 1-1 mot Tottenham i UEFA-cupen i 2009 er den eneste gangen Shakhtar har returnert fra balløya uten tap.

Pause til mars

Nå har ligaen i Ukraina tatt vinterpause frem til mars. I den siste kampen før vinterpausen vant Shakhtar 1-0 over Tsjernomorets Odesa takket være en scoring av Luis Adriano.

PS! Lucescu var Inters trener da Manchester United vant 2-0 på Old Trafford og maktet 1-1 på San Siro på veien til den uforglemmelige trippeltriumfen i 1999.

United.no har snakket med ikke mindre enn fem ulike ukrainske journalister. De enes om at dette er det mest trolige Shakhtar-laget mot United:

Pyatov – Kucher, Shevchuk, Rakitskiy – Hübschman, Bernard, Fernando, Costa, Srna, Teixeira – Adriano.

Powered by Labrador CMS