Trampoline-kid – Tearing you apart since 1991

Fyren er snart 40 år gammel. Han kunne vært far til flere av sine lagkamerater. Likevel klarer Ryan Giggs fortsatt å holde følge med de aller fleste. Hvordan i all verden er det mulig?

Publisert Sist oppdatert

ManUtd.com-journalist Steve Bartram har forsøkt å finne hemmeligheten bak den walisiske evighetsmaskinens utrolige prestasjoner.

I en lengre sak på klubbens nettside har Bartram pratet med noen av dem som har best innblikk i Giggs’ strenge treningsregime. Assisterende manager Mike Phelan og klubbens tidligere styrke- og kondisjonsguru, Mike Clegg, har i mange år jobbet tett med veteranen, og vet alt om hans bestrebelser på å opprettholde egen kropps yteevne.

Riktignok er ikke beina like hurtige som de var i yngre dager da Giggs brakte landets høyrebacker til fortvilelse. Til gjengjeld er han blitt mer anvendelig og kan derfor benyttes i en rekke forskjellige posisjoner.

– Ja, han er blitt mye mer fleksibel med alderen, bekrefter Mike Phelan.

– Han kan spille i et utall posisjoner, også der det kreves mer erfaring. I yngre dager kunne han komme seg unna med mye. Men han var omgitt av kvalitet og fikk lov til å uttrykke seg, selv om det av og til medførte feilvurderinger. Den gang ble han ansett som en kantspiller med fantastiske dribleferdigheter, hurtighet og i det hele tatt kvaliteter med ball. Nå til dags kan han ta i bruk alt dette i forskjellige posisjoner på banen. Det er slikt som kommer med modenhet.

Åpen for alt

Mike Clegg jobbet med Giggs i elleve år, og mener at hemmeligheten bak Giggs’ suksess ligger begravet i hans nysgjerrighet på alternative treningsmetoder.

– Som idrettsmann er han utrolig åpen for nye idéer. Det gjør at han hele tiden er i stand til å fornye seg. Da jeg jobbet med ham, lot han meg bestandig vise frem forskjellige teknikker som jeg mente ville være til nytte. Han var åpen for alt.

– Alle vet at han driver med yoga, og i tillegg drev han både med boksing og vektløfting. Han har forsøkt alt. Da han var 34-35 år prøvde han seg til og med på trampoline. Likevel, det jeg først og fremst husker fra samarbeidet med ham, er da han for noen år siden ga uttrykk for at han ikke var fornøyd med innleggskvalitetene sine. Han forsto ikke hvorfor han ikke fikk det til.

Venstrehånds-darts

– Da oppdaget jeg ved en tilfeldighet at han skrev med høyrehånden, og at det ikke virket helt naturlig. Dermed ba jeg ham om å trene opp den venstre for å skape bedre balanse. Du vet, høyre side av hjernen påvirker venstre side av kroppen, og vice versa.

– I en måneds tid spilte vi darts og bordtennis med venstre hånd …og det tok omtrent et minutt før han klarte å slå meg. Det virket rett og slett mer naturlig for ham. Deretter tok vi turen til sportshallen på Carrington for å trene på innlegg. Der løp han nedover og chippet inn gymballer som jeg drev og kastet opp i luften. Etter hvert traff han på ni av ti, noe ingen andre av de andre som forsøkte seg kom i nærheten av. Jo, Ryan er villig til å gjøre bortimot hva som helst bare for å gjøre seg selv noen få tiendedeler av en prosent bedre enn han allerede er.

Du kan lese hele denne saken på ManUtd.com

Powered by Labrador CMS