dubr

«Henter en keeper som liker å være kantspiller på trening»

Publisert Sist oppdatert

Erik ten Hag har allerede Jadon Sancho, Anthony Elanga, Marcus Rashford, Alejandro Garnacho, Anthony Martial og straks også Antony som kan bekle kantrollene. Bakfra presser også yngre Facundo Pellistri og Tahith Chong på.

Nå får Ten Hag får enda en kantspiller å passe på, i alle fall på trening.

Transferguru Fabrizio Romano melder i alle fall at United og Newcastle er enige om en avtale som sender Newcastle-keeper Martin Dubravka (33) til United, der det først er snakk om et lån og så en mulig opsjon på et kjøp verdt fem millioner pund.

Mandag kveld ble det «Here We Go» på overgangen og Dubravka gjennomfører legesjekken tirsdag.

Da får i så fall United en keeper som fra Newcastle er kjent for å like å være kantspiller på treningene.

Den 33 år gamle slovakeren er nemlig kjent for fotarbeidet sitt, og bare der vil han ta med seg noe David de Gea ikke er like kjent for til nå.

Dubravka har nå fem sesonger bak seg i Newcastle, etter at Rafael Benitez hentet ham på lån dit fra Sparta Praha. Der debuterte han 11. februar 2018 mot José Mourinhos United i en 1-0-seier for hjemmelaget.

– Ja, jeg liker å være høyrekant. Noen ganger da jeg spiller ute på trening så spør også trenerne om hvorfor jeg ikke heller forsøker meg som midtbanespiler, nen nei, det er for sent. Faren min og bestefaren min var også keepere og jeg er høy, har han tidligere fortalt til The Guardian.

Dubravka tar med seg kjæresten Lucia, hunden Shay og sønnen Wiliam til Manchester, men det var fotarbeidet Benitez la merke til høsten 2017.

I motsetning til David de Gea har Dubravka nemlig lenge vært komfortabel i sweeperkeeper-rollen bakerst.

– Moderne fotball krever at keeperen fremstår nesten som en libero. Du må kunne spille også med ballen, ikke bare sparke den langt, sier keeperen selv.

Bestemann i Premier League?

Dubravka slo gjennom i MSK Zilina i hjemlandet, før han fortsatte karrieren i danske Esbjerg, var innom Slovan Liberec og så Sparta Praha før han kom til Premier League i slutten av 20-årene.

Han spilte samtlige kamper for Newcastle i 2018/19 og 2019/20-sesongen, og slapp inn henholdsvis 42 og 58 mål for et Newcastle-lag som slet.

I 2018/19 kåret magasinet FourFourTwo ham til Premier Leagues 20. beste spiller – foran blant annet David de Gea (40) og Alisson (25).  De mente at han var ligaens beste keeper altså så sent som for tre sesonger siden.

Han ble også kåret til årets spiller i Newcastle i den vanskelige 2019/20-sesongen hvor han slapp inn hele 58 mål.

De to siste sesongene er det blitt henholdsvis 13 (mye skadet i 20/21) og 26 kamper de to siste sesongene, men han har altså fått tillit både av Benitez og også Eddie Howe. Han avsluttet nemlig forrige sesong som Newcastles førstekeeper, var med oppturen med Howe og spilte også 1-1-kampen på St. James Park mot United i romjula da, men mistet plassen sin etter kjøpet av Nick Pope i sommer.

Ser man på statistikkene så har Dubravka generelt de siste årene også vært foran De Gea på det å fange innlegg i feltet og det å være sweeperkeeper, altså det å stanse angrep også utenfor egen 16-meter.

Han har generelt også en ganske bra treffprosent med pasningsfoten sin.

Så er det de færreste som tror at 33-åringen kan presse David de Gea utenfor i United-buret, men med slovakeren så får United i alle fall enda et verktøy i verktøykassa, som trolig også sjansen til å vise seg frem i en del kamper, for eksempel i Europa League.

Powered by Labrador CMS