– En formidabel oppgave

Det sier ex-Red Mark Robins foran møtet med sin gamle klubb.

Publisert Sist oppdatert

Barnsley-manageren er kjent som ”mannen som reddet Ferguson” i 1990. Tirsdag kveld skal han til en forandring prøve å gjøre livet surt for sin gamle sjef, når United dukker opp på Oakwell Stadium til 4. rundekamp i Ligacupen.

United.no treffer Robins på hans managerkontor på Barnsleys hjemmearena. Noen esker ligger rundt omkring, og det er fortsatt en del ting som ikke har blitt hengt opp på veggene. I september tok han over en klubb som hadde fått en fatal innledning på sesongen. Veggpynt og blomsterkvaster var ikke hovedfokuset da han kom til den trivelige byen for snart to måneder siden. Etter Marks ankomst, har Barnsley hatt en rimelig god poengfangst og høydepunktet så langt er at de slo ut Premier League-klubben Burnley i forrige runde av Ligacupen.

Seieren over Burnley var en stor bragd av Robins og hans menn. Tirsdag kveld står hans tidligere arbeidsgiver og den regjerende mester i Ligacupen, Manchester United, på motsatt banehalvdel på Oakwell.

– Jeg fikk en telefon av en som skulle ringe meg om utfallet av trekningen. Vi snakket etter Burnley-kampen om at vi ønsket Manchester United på Old Trafford, men trekningen var enda bedre og helt perfekt for vår del, smiler Robins til united.no og tar seg en god slurk av kaffekoppen.

Spillerne ble tilsynelatende påvirket av trekningen, for få timer senere tapte Barnsley klart for Queens Park Rangers.

– Jeg tror trekningen hadde en stor innvirkning på kampen vår mot QPR. Det var den morgenen, og jeg kommer alltid til å skylde på trekningen når det gjelder det tapet, sier han og bryter ut i latter om 5-2-nederlaget.

To år i Rotherham

Han er fortsatt rimelig fersk i manageryrket. Fra 2007 og fram til september var han øverst sportslig kommanderende i Rotherham i League Two.

– Først av alt så hadde jeg ikke engang vurdert å gjøre noe annet enn å være i Rotherham, og målet var å rykke opp. Men en sjanse som denne dukker ikke opp ofte, og jeg ble overrasket da styreformannen ringte og ga meg tillatelse til å snakke med Barnsley. Da jeg fikk muligheten til å snakke med en Championshipklubb, måtte jeg ta en prat med styremedlemmene i Barnsley.

– Det var den rette muligheten på rett tidspunkt for min del, fortsetter han.

For tiden i Rotherham var ingen dans på roser for Mark Robins. Klubben ble satt under administrasjon et par ganger under hans tid i klubben, og styret klarte ikke å betale lønninger til verken spillere eller trenere.

– Det føltes ikke godt i Rotherham. Jeg snakket med noen rutinerte managere, og et par sa jeg bare burde slutte. Det var utrolig energitappende, spesielt med tanke på hvordan klubben var drevet administrativt.

– Jeg unner ikke min verste fiende det jeg var igjennom i Rotherham, sier han ærlig.

Reddet Fergie

Mark Robins spilte 70 kamper og scoret 17 mål for Manchester United mellom 1986 og 1992. Han vil alltid huskes som mannen som reddet Sir Alex Fergusons jobb med scoringen mot Nottingham Forest i 1990. Presset på skotten var massivt, og Robins nettkjenning i FA-cupens tredje runde ga manageren litt arbeidsro.

– Vi var klare over presset som økte, og vi presterte dårlig – spesielt i ligaen, og vi hadde ikke vunnet på åtte kamper. Kort tid i forveien hadde vi spilt uavgjort (2-2) borte mot Wimbledon, og jeg scoret mitt første mål i den kampen. Vi som unge gutter visste ikke at vi skulle få spille kampen mot Forest, og det var en del oppmerksomhet rundt siden den skulle gå på TV. Det var noen skader i laget, og en del av de unge spillerne, inkludert meg selv, fikk sjansen.

– Jeg husker Lee Martin vant ballen på kanten og sentret den videre til Mark Hughes, som slo innlegget. Banen var dårlig og sandet innenfor sekstenmeteren senket farten på ballen – noe som var uvanlig på City Ground, for vanligvis var gressteppet veldig bra. Den spratt i bakken og jeg headet den i mål.

Robins er klar over at han kunne ha endret historien i engelsk fotball fullstendig hvis han hadde bommet. Med tap på City Ground, ville Ferguson sannsynligvis ha fått sparken. Istedet ga styreformann Martin Edwards manageren pusterom, og United ble kronet som mestere i FA-Cupen i mai. Robins var også mannen som sendte Manchester United til Wembley med sin matchvinnende scoring i omkampen mot Oldham.

– Det er utrolig mange som ikke liker meg. Massevis av mennesker har lurt på hvorfor i alle verden jeg ikke bare kunne ha bommet mot Forest, ler han.

Første United-møte

For første gang som manager møter Mark Robins Manchester United, og han føler seg avslappet foran tirsdagens kamp på Oakwell.

– Jeg har ikke hatt søvnløse netter de siste dagene, og for oss er dette på mange måter en bonus kamp. Og cupbomber har kommet mange ganger før. Vi gleder oss, og går inn til kampen med et mål om å vinne. Skulle det skje, vil det bli partystemning i Barnsley i flere uker. Den økonomiske delen er også et stort pluss for klubben.

– Alle lag som trekker Manchester United i en cup vet at de står ovenfor en formidabel oppgave. De er et fantastisk lag og er regjerende mestere i Ligacupen, avslutter Robins overfor united.no.

Powered by Labrador CMS