Rashford har gjort det igjen – fikk myndighetene til å snu

Marcus Rashford har fått gjennomslag – og lover å fortsette kampen.

Publisert Sist oppdatert

Marcus Rashford: PM climbdown over free meals in school holidays.
The government is to spend about £400m to support poor children and their families in England, following a campaign by footballer Marcus Rashford.

Slik starter BBC-artikkelen om at de britiske myndighetene har gjort en helomvending, og nå skal bruke rundt 400 millioner pund på å bedre situasjonen for fattige barn (og deres familier).

Det er snakk om en tilskuddsordning som skal styres av de lokale myndighetene rundt omkring i England.

Ordningen vil gi støtte til mat og regninger, og det blir en utvidelse av en ferieordning for mat og aktiviteter. Myndighetene har tidligere stått hardt på at Universal Credit-ordningen var nok (og enkelte konservative politikere prøvde å latterliggjøre Rashford), men etter lørdagens kamp mot Everton snakket Rashford på telefon med statsminister Boris Johnson, hvor han ble informert om helomvendingen.

Rashford har i etterkant gitt uttrykk for at det fortsatt er ting han bekymrer seg for, som for eksempel de som har en inntekt som blir akkurat litt for høy til at de kan dra nytte av ordningen, og han sier at han kommer til å fortsette kampen resten av sitt liv, siden han ikke vil at noen barn skal måtte gå gjennom det han selv gikk gjennom, og at ingen foreldre skal måtte gå gjennom det Rashfords mor gikk gjennom. Han er også tydelig på at dette er et positivt steg som han er stolt og takknemlig for å ha fått gjennomslag for.

Rashford møtte motstand fra myndighetene på spørsmålet i oktober, og svarte da med en underskriftskampanje som fikk godt over en million underskrifter.

I tillegg responderte han ved å bruke de neste ukene på å gi oppmerksomhet til alle lokale bedrifter som sa seg villige til å hjelpe til gratis.

– Marcus Rashford har fått myndighetene til å ta grep før, og nå har han gjort det igjen. Det er andre gangen statsministeren har tatt en telefon til den 23 år gamle fotballspilleren, og mange har vært enige i Rashfords kampanje, som har fått mange konservative til å anerkjenne på privaten en stund at de måtte forandre retning, skriver BBCs Chris Mason, politisk korrespondent.

– Påfallende nok insisterer Marcus Rashford at dette ikke handler om politikk, eller om å kritisere Boris Johnson, det handler om å hjelpe fattige familier. (…) Men det som også utmerker seg er at han beveger seg videre til neste del av kampanjen ved å argumentere for at flere familier bør få hjelp. Med tanke på hans suksess hittil, så bør en ikke vedde imot at han vil forfølge dette ganske innbitt i månedene som kommer, skriver Mason videre.

MARCUS RASHFORD: Ble takket på storskjermen på Goodison Park på lørdag.

PS. Rashford var som kjent nesten borti Bruno Fernandes’ innlegg (?) som ga United ledelsen mot Everton på lørdag. Kanskje den beste kommentaren på Twitter til det målet var det Stephen Ackroyd som kom med:

– Det der er Rashfords mål. Den gikk via glorien hans.

Noen reaksjoner fra kjendiser, politikere, journalister og United-fans:

Powered by Labrador CMS