«Comebackkongene» har abdisert

Synes du at du har sett mindre av dette denne sesongen? Her er tallene som bekrefter mistanken.

Manchester United har alltid vært kjent for å komme tilbake i kamper. Hvor ofte har man ikke sett de regjerende seriemesterne presse motstanderne tilbake mot Stretford End, på jakt etter en utlikning eller et vinnermål?

På tampen av kampene har man sett Sir Alex Ferguson i harnisk på sidelinjen, stadig med klokken i fjeset på fjerdedommeren. Når klokken har tikket mot 90 minutter har United-supportere sittet på kanten av sofaen, klar til å bryte ut i ekstase når Jávier Hernández dukker opp og sikrer seieren på overtid.

Denne sesongen har imidlertid historien vært annerledes. Ved to anledninger – mot Sunderland og Stoke – har United riktignok klart å snu kampen etter å ha ligget under, men man har også sett United tape poeng på tampen av kampene – for eksempel mot Cardiff.

Manchester United v Fulham - Premier League
SNUDDE MOT FULHAM: Robin van Persie presenterte umiddelbart for Old Trafford-publikumet.

Hele tolv ganger klarte Manchester United å snu kampen etter å ha ligget under forrige sesong. Spesielt i starten av sesongen gjorde United seg fortjent til tilnavnet Comeback Kings. United klarte aldri å slå tilbake mot Everton i første serierunde, men både i andre og tredje serierunde vant United etter å ha ligget under mot både Fulham og Southampton.

United fortsatte trenden med å snu 0-1 til 2-1 mot Liverpool, før Tottenham klarte å ri inn ledelsen tross en fantastisk andre omgang av hjemmelaget i 2-3-tapet på Old Trafford. «De røde djevlene» snudde deretter kamper mot både Cluj, Stoke og Braga (to ganger) og Aston Villa, mens det ble 4-5-tap mot Chelsea i Ligacupen.

På samme tidspunkt i fjor hadde Manchester United ved ti anledninger snudd til seier etter å ha ligget under, den siste av disse i den utrolige 4-3-kampen mot Reading 1. desember.

PÅ SCORINGSLISTEN: Anderson vartet opp med noe så sjeldent som en scoring i den utrolige kampen mot Reading.

Etter dette sluttet derimot United å snu kamper like ofte som tidligere. Først og fremst fordi de sluttet å komme under like ofte som tidligere. Etter det ubetydelige tapet mot Cluj i Champions League tapte ikke United før den kontroversielle utvisningen til Nani hjemme mot Real Madrid, i samme turnering nøyaktig tre måneder senere. I denne perioden var det kun nødvendig å snu kamper mot Newcastle (4-3) og Southampton (2-1).

Kun én gang kom United under i denne perioden, i 2-2-kampen mot West Ham i FA-cupen, men Van Persie sikret omkamp på tappen.

Her er vi igjen inne på et viktig poeng har du inntrykk av at Manchester United ikke scorer like ofte i sluttminuttene denne sesongen? Vel, du har rett.

I fjor scoret Manchester United fjorten mål som var direkte kampavgjørende i form av poeng, og da er blant annet Chicharitos 3-1-scoring borte mot Braga iberegnet.

Robin van Persies scoringer borte mot Southampton i det 87. og 90. minutt sørget for at 1-2 ble til 3-2, og at null poeng ble til tre poeng. Mot Liverpool sørget samme mann for at ett poeng ble til tre poeng med sin scoring i det 81. spilleminutt, mens Chicharito sørget for tre 3-2-seirer med scoringer i løpet av det siste kvarteret – først Braga hjemme, så Chelsea og Aston Villa borte.

Aston Villa v Manchester United - Premier League
MÅLSNIK: Jávier «Chicharito» Hernández krevde å få med seg ballen etter å ha senket Aston Villa.

Braga fikk kjenne comebackkongenes vrede ved to anledninger, og i Portugal utliknet Van Persie før Rooney og Chicharito sørget for 3-1-seier til bortelaget. 09. desember satte Robin van Persie inn det som nok var den deiligste sluttminuttscoringen forrige sesong, da han banket inn den avgjørende scoringen mot Manchester City.

Utover i sesongen mistet både Newcastle, West Ham (to ganger), Fulham og Swansea seier eller ett poeng mot United i løpet av det siste kvarteret av kampen.

Denne sesongen er historien helt annerledes. Selv om det ble scoringer i sluttkvarteret mot både Swansea, Crystal Palace, Bayer Leverkusen og Manchester City, var ingen av disse målene avgjørende for utfallet på tippekupongen.

Mot Stoke sørget imidlertid scoringene til Wayne Rooney og Jávier Hernández for at 1-2 ble til 3-2, men dette er den eneste kampen hvor United har berget poeng i løpet av det siste kvarteret.

Det som er mer oppsiktsvekkende er at United tre ganger denne sesongen har tapt poeng i løpet av det siste kvarteret. Mot Shakhtar Donetsk så det lenge ut til at United skulle stikke av med seieren, men Taison sørget for poengdeling med sin scoring etter 76 minutter. Også mot Southampton trodde man at hjemmelaget skulle ro i land tre poeng, men Dejan Lovren fikk en fot på ballen i kampens siste spilleminutt. Det eksempelet som sitter friskest i minnet er derimot Bo-Kyung Kim sin scoring for Cardiff på overtid, og det er kanskje også denne som scoringen som var vanskeligst å takle.

Så hva er årsaken til denne dramatiske endringen?

Enkelte har hevdet at grunnen til at Manchester United ofte avgjør kamper på slutten, er at de er bedre rustet til å stå kampene ut – både fysisk og mentalt. Med det fysiske menes det selvsagt at United-spillerne presterer helt til fløytesignalet lyder for siste gang, mens motstanderen blir stadig mer slitne og til slutt ikke klarer å stå i mot presset. Det samme gjelder det mentale, ved at United-spillerne har hodet på rett plass kampen gjennom.

Med det mentale kan man også trekke inn selvtillit og troen på at det er mulig å score det avgjørende målet. Lørdag innrømmet Jonny Evans at spillerne sliter med selvtilliten, og kanskje er det dette som er årsaken til at Manchester United ikke klarer å stå kampene ut slik de gjorde tidligere.

Chelsea v Manchester United - Premier League
AMPERT: Sir Alex Ferguson var ofte temperamentsfull når klokken tikket mot 90 minutter.

En annen mulighet kan være det taktiske. Tidligere så man Manchester United gjenvinne ballen høyt i banen, og presse motstanderen inn i egen sekstenmeter. Ofte kom den avgjørende scoringen etter et innlegg fra kanten eller en god dødball. Kanskje hadde Sir Alex Ferguson en vinnerformel som David Moyes ikke har klart å kopiere?

Når vi først er inne på Sir Alex Ferguson, er også dette et poeng som er hyppig dratt frem. Som nevnt tidligere i artikkelen, vil mange hevde at Sir Alex Ferguson hadde en aura som påvirket alle involverte. Noen har gått så langt som å hevde at skotten tvang frem et ekstra overtidsminutt eller påvirket dommerne til å blåse Uniteds vei i en avgjørende situasjon i sluttminuttene.

Det er mange mulige årsaker, og det er vanskelig å konkludere. Det som imidlertid er et faktum er at United ikke lenger er i stand til å slå tilbake i like stor grad.

Kan David Moyes knekke denne koden før det er for sent?