– Slapp av, vi vinner!

Norman Whiteside vet det blir tøft på Anfield, men han er overbevist om at United vil trekke det lengste strået denne gang.

Publisert Sist oppdatert
I så fall er det på høy tid. Sist laget dro fra Anfield med poeng var nemlig så langt tilbake som i desember 2007. Det var den gang en fyr ved navn Carlos Tevez dukket opp i Liverpool-feltet og fluktet ballen opp i nettaket bak Pepe Reina. Det var en manøver som holdt i massevis. Med 1-0-seier for andre år på rad hadde den regjerende mester nok en gang gjort jobben.
Året før var det John O’Shea som hadde skapt overskriftene etter – langt inn på overtid – å ha latt scouserne få føle hvordan det er å få gnidd inn sesongens mest utålelige nederlag. Aaah, gode minner!
Men siden disse to nevnte oppgjørene har alt gått på tverke. Hjemme på eget gress har Liverpool nemlig gått seirende ut av tre strake møter. De sure resultatene har imidlertid ikke fått noen direkte innvirkning på utfallet av kampen om ligamesterskapet.
For mens Steven Gerrard & co. kysser tv-kameraer i ekstatisk glede over å finne nettmaskene i innbyrdes oppgjør mot sin erkerival, velger United stort sett å vente til sesongslutt for heller å kysse ligapokaler. Sir Alex’ mannskap har da også gått helt til topps i to av de tre nevnte sesongene – i tillegg til ytterligere ti ganger siden Liverpool sist kunne feire tilsvarende. Det skjedde forresten omtrent simultant med Microsofts verdenslansering av Windows 3.0, i mai 1990, knappe to måneder før tvillingbrødrene Rafael og Fabio da Silva så dagens lys for første gang, i Petrópolis.

– Tapte aldri en ligakamp

På 1980-tallet derimot, fortonet livet seg helt annerledes. Da var det Liverpool, og ikke United, som dominerte fotballen på øyriket. Og interessant nok, mens de rødkledde scouserne stort sett valset over sine motstandere, var de bare unntaksvis i stand til å ta luven av Manchester United. Det kan Norman Whiteside skrive under på, for han var i aller høyeste grad tilstede.

Som United-spiller på jakt etter ligapoeng møtte han Liverpool i alt tolv ganger mellom 1982 og 1988. Ikke én gang gikk han av banen med nederlag!

– Nei, det stemmer, jeg var aldri med på å tape en ligakamp mot Liverpool, bekrefter han overfor united.no.

Ved nærmere ettertanke minnes han at scouserne riktignok trakk det lengste strået ved et par anledninger.

– Jo, det er riktig det. Jeg var med på å tape et par cupoppgjør mot dem, men aldri en ligakamp, sier han, og lar synke et stykke med perfekt tilberedt oksemørbradstek – med peppersaus.

– Vidic er nøkkelen

Selv om tidene er annerledes og scouserne nå har vunnet lagenes tre siste innbyrdesmøter på Anfield, går ikke Norman med på tanken om at United kan komme til å la seg vippe av pinnen igjen denne helgen.

– Nei, det nekter jeg å tro. Med Nemanja Vidic tilbake i midtforsvaret får laget tilbake den defensive tryggheten som har manglet hittil. Og der ligger suksessoppskriften, slår han fast med et glis.

Så finner han frem noen litt mer alvorlige folder:

– Ikke misforstå meg, sier han. – Smalling og Phil Jones har begge gjort sine saker på en glimrende måte. De er unge, og de kommer bare til å bli enda bedre. Men det er ingen tvil om at forsvaret har manglet en virkelig sjef. Med Vidic tilbake på plass er ikke det lenger noe problem.

– Og med den ekstra tryggheten, vil Uniteds offensive spillere igjen få anledning til å boltre seg. Med stor bevegelighet og Chicharitos fart og scoringsinstinkter, vil det fort bli i meste laget for et mer stasjonært Liverpool. Men det blir få mål, og vi vinner med knappest mulig margin, tror han.

– Chicharito avgjør!

Ja, ikke bare tror han. Norman Whiteside har nå for alvor påtatt seg rollen som spåmann. Han ser seg rundt, som for å forsikre seg om at ingen andre lytter til samtalen. Dernest skuer han ut i luften som om han leter etter et syn fra Anfield. Og plutselig får han visst øye på det:

– Jo, Chicharito scorer og vi vinner 1-0, utbryter han. Og, for å være helt sikker på at det glade budskap har nådd helt frem, legger han til:

– Det er herved garantert! Og husk: Det var her du hørte det aller først, gliser den etter hvert 46 år gamle Norman, mens han skjærer seg enda et stykke av den fortsatt like delikate mørbraden.

Vel bekomme!

Følge Norman Whiteside på Twitter? Her er adressen: @normanwhiteside

Og her kan du lese spillerprofilen hans.

Powered by Labrador CMS