«Ten Hag har 90 dager på seg»

Av: Ole Petter Pedersen

Erik ten Hag har 90 dager på seg. Da har han ikke tid til å lytte til Rangnick.

Er det lurt at en ny sjef får historikk og historier fra den gamle? Ja, hvis den gamle virkelig har unik kunnskap og innsikt. Slik er det ikke i United nå.

Etter at Sir Alex sluttet som manager, var han blant annet foreleser på Harvard i et kurs om ledelse.

Det er ganske sannsynlig at Ralf Rangnick ikke får den samme invitasjonen, med mindre omtale er viktigere enn innhold. I disse dager er Manchester United fortsatt pensum i lederkurs, men nå som et eksempel på hvordan en virksomhet ikke skal drives – på nesten alle nivåer.

Rangnick ønsker nå å ha et overleveringsmøte med Ten Hag, om vi skal tro engelske medier. Det er slett ikke uvanlig. Det kan være mye å lære av den utgående, når man tar over som ny sjef. Men det kan også være distraherende og direkte negativt.

rrar
KAN VÆRE NEGATIVT: Ole P. Pedersen er ikke sikker på at en lengre prat mellom Erik ten Hag og Ralf Rangnick nå er det viktigste for nederlenderen.

David Moyes, som ny manager på et toppnivå, trengte samtaler med Sir Alex for å få mest mulig innsikt for å komme raskest mulig i gang. Du kan ikke tape på å lytte til den dyktigste lederen moderne fotball har hatt.

Hvis Ten Hag skal få til Project Restart, har han ikke noe å hente på innspill fra Rangnick. Den midlertidige manageren har vært en total fiasko.

Aldri før har vel et lag gått til grunne så fort. Selv Mourinho trenger som regel et par år på å ødelegge miljøet i spillergruppa. Rangnick klarte det på tre måneder.

Hvem som har sutret, ikke jobbet hardt nok eller sabotert det som angivelig har vært et svakt nivå på treningsopplegget, betyr ingenting for Ten Hag. Skal han lykkes, må alt som har skjedd tidligere, forbli historie.

Ten Hag må lede spillergruppa basert på hva de presterer fra det øyeblikket han tar over.

Hvem Rangnick har som favoritter og ikke, er umiddelbart irrelevant. Hvem som slåss med hvem på en trening i mai spiller ingen rolle lenger.

Det som derimot betyr alt, er at Ten Hag er knallhard overfor de spillerne som ikke gir 100 prosent fra første treningsøkt. Klubben har gått slik i oppløsning i vår at de kan ha blitt vant til fire dagers fri etter et firemålstap. Så stort har nemlig fraværet av god ledelse vært.

Brighton & Hove Albion v Manchester United - Premier League
FIKK FRI ETTER TAPET: Etter 4-0-tapet mot Brighton fikk United-spillerne noen dager fri fordi det var 15 dager til neste kamp.

En ledelsesteori er at du som ny leder har 90 dager på å etablere deg, og at de 90 dagene har enormt mye å si for hvordan du kan fylle lederrollen over lang tid.

Fotball er på noen måter enklere og på andre måter mer komplekst enn det å lede en annen type arbeidsplass. Siden det er mange sterke personligheter og svært mange utenforstående interesser rundt et fotballag, er det antakelig ekstra viktig at en manager er tydelig og konsistent, innad og utad.

Han eller hun setter en standard som alle må leve opp til, og den må gjennomføres.

Mourinho er et eksempel på en manager som setter en slik standard, men han har en merkelig evne til å gjøre sine medkolleger til sine motspillere via sine uttalelser til mediene.

Solskjær forsøkte åpenbart å sette en slik standard, men valgte å satse for mange ganger på spillere som ikke fortjente tilliten – det manglet konsekvens.

Manchester United Training Session
GA TILLIT TIL DE SOM IKKE FORTJENTE DET: Ole Gunnar Solskjær, ifølge Ole P. Pedersen.

Rangnick har tilsynelatende sittet distansert og observert, hjulpet av et trenerteam uten erfaring fra Premier League og uten CV-er som forsvarte den manglende innsikten.

Sett i ettertid var det en umulig oppgave å komme fra en middels klubb langt borte fra medienes søkelys, og til verdens mest omtalte fotballfiasko de siste åtte årene. Han kunne ikke lykkes. Hans første 90 dager ble en katastrofe.

Ten Hag har også 90 dager på å sette standarden og sørge for at alle lever opp til det han forventer. Alle andre må forlate klubben.

Da har ikke nederlenderen tid til å bry seg om hvem Ralf liker og ikke liker. Tommy Docherty satte seg nok ikke ned med forgjengeren Frank O’Farrell i sin tid. Heller ikke for Ten Hag er det noen grunn til å lytte til den utgående manageren som ikke taklet oppgaven i det hele tatt.


Supporterklubben tar gjerne imot leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til dag@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.