Hvem bør hentes til Old Trafford?

Dagens innsender skriver om hva slags spillertype United bør se etter.

Overgangsvinduet er i ferd med å stenge, hva nå?

Av: Knut Olav Klingen

Det har vært linket en del navn til oss, som alltid, men dessverre ingen inn. Når det er sagt, så har vi nå en manager som er i en helt annen klasse på å motivere individuelt og kollektivt. Det er ingen hemmelighet at jeg ikke er noen fan av Mourinho og imot denne ansettelsen i fra dag 1 (har skrevet om dette tidligere).

Kjapt om hvorfor jeg ikke er noen fan av typen. Jeg mener Mourinho har revolusjonert deler av fotballen, men nå har han selv ikke hengt med i svingene i utviklingen. Han er ikke bra på teambuilding og skaper mer ubalanse enn balanse i en spillertropp. Vi vet alle hva jeg mener med det, henge ut folk offentlig, gape å skrike etter nye spillere så fort det butter imot, angriper ledelsen når han ikke gjør jobben han selv er ansatt for å gjøre. Han burde egentlig ikke fått noen sluttpakke, han burde bare gått. Så er det mange som vil peke mot tiden i Inter, men det var en annen tid. Han har, i sluttperioden hos oss, fremstått som en «lat» sjef som ikke trives i jobben sin. Med «lat» mener jeg at han skal kjøpe seg ut av tøffe perioder fremfor å inspirere de han har så motarbeider han fremgangen for seg selv og klubben. Takk uansett, klubben har lært av ansettelsen og vi sitter igjen med seier i Europa, en 2. plass, Victor og Paul – som er en god arv for nestemann (pluss noen flere spillere naturligvis, men de er ikke på samme nivå ennå).

Solskjær er det ikke vits å si noe om ennå, vi har ikke sett hvordan han agerer etter et tap enda, bank i bordet og måtte det fortsette ut sesongen. Endringen er så massiv at det ikke går ant å få det særlig mye mer svart/hvitt.

Overganger da, hva med dem? Slik resultatene har vært nå, har Ole Gunnar bevist at spillermaterialet ikke er så dårlig som Mourinho har sutret over og prøvd å overbevise en hel fotballverden at er et faktum. Her går det på ledelse og individuelle/kollektive instrukser og arbeidsoppgaver som blir gitt ut ifra ferdigheter.

La meg kjøre en liten digresjon her, det er ingen hemmelighet at mange bruker uttrykket «ræva» når de snakker om visse United spillere. La meg først og fremst si at ingen på det nivået er «ræva». I så tilfelle, la oss se på det i perspektiv. En sivil arbeidsplass, dine oppgaver og resultater – er de i ytterste verdensklasse, eller er du «ræva» i jobben din?

Det jeg vil frem til her er at arbeidsoppgaver og individuelle instrukser bør gå ut ifra ferdigheter. Eksempelvis Smalling, om han blir gitt instrukser etter sine ferdigheter og gang på gang ikke holder mål, så er han fremdeles ikke «ræva», han ville antagelig hevet en del andre PL lag, men da kanskje han ikke er rett mann for Manchester United.

Derfor er det viktig med en sportslig ansvarlig, som kan holde en rød tråd og hente spillere som passer til lagets ønskede krav om kvaliteter til en gitt rollebeskrivelse. Det er ikke greit å bli hentet for visse oppgaver, for deretter å bli satt til å gjøre noe annet – eksempelvis Pogba. Fantastisk når han blir gitt frihet til å dominere fremover og være kreativ. Mistrives under de rammene JM satte for han. Om du hentet inn som kokk på en flott restaurant er det ikke servitør du vil trives å jobbe som.

Mulige overganger

Hva med overgangene da? Som nevnt over er det mange navn som er linket til oss og jeg må ærlig innrømme at jeg ikke kjenner til alle da jeg ikke har sett så mange kamper i Eresdivise og Serie A.

Overraskelsen kommer kanskje når spillere som Stefan de Vrij og Diego Godin beveger seg gratis mellom klubber og vi ikke er på. Vel, det kan jo hende vi var det uten at interessen var der. Spillestil og manager har faktisk mye med saken å gjøre for en del spillere.

De jeg har funnet som er hyppigest linket tenkte jeg å gå igjennom kjapt og dele min mening med dere, se hva dere mener om saken.

Kostas Manolas – en god spiller, med en flott statistikk. Han har en fin høyde (1.89) og er i en fin alder, født i 91 og blir 28 i juni. Er han rett mann for oppgaven? På kortere sikt ville han vært suveren tror jeg (selvsagt sett han i CL en del).

Høyrebent, rask og virker som en autoritær type.

Agent: Mino Raiola – noe som tilsier at han blir dyr.

Hva er det verdt å investere for 4-6 år? 100 millioner per år ville han nok kostet vil jeg tro. Er nok lite aktuell for United, kan ikke se oss hente Konstantinos (som han egentlig heter) nå. Kortsiktig løsning.

Douglas Costa – glem det, orker ikke skrive om det engang, han har vi ikke brukt for. Avisoppspinn antageligvis, om ikke JM ville ha han.

Godin – nevnt over, ville vært gratis og en vurderbar løsning i en skadepreget situasjon. Ideelt utover skadene? Nei, kortsiktig løsning, Diego fyller 33 i februar og ville vært meget skadeutsatt i PL, kunne vært like langt, bare med en lønningspose ekstra å gi ut.

Alderweireld – samme som Godin, bare 3 år yngre. Ikke noe å hente når man klager på Uniteds skadesituasjon. Kortsiktig og unødvendig. Misforstå meg rett, han er en fantastisk spiller når han er på matta.

Milinkovic-Savic – overraskendende nok har jeg ikke så stor kjennskap til han annet enn 3-4 kamper utenom VM kampene og har ikke noen oppfatning om nivået hans, beskriv det gjerne dere som har litt oversikt på han. Tror dog ikke han er aktuell i januar uansett.

Carrasco – God spiller, men er muligens for opptatt av lommeboka. Spiller nå for Dalian Yifang i Kina og tjener de herligste kroner.

Inters Milan Skriniar – nå er vi inne på området vi burde lete, etter min mening. Skriniar er 1.87, 23 år gammel, har allerede 23 a-landskamper for Slovakia og er en skikkelig kriger. Han sammenlignes med Nemanja Vidic, noe som jo er en kompliment. Han har allerede rundt 100 kamper i Serie A og 84 kamper i Slavakisk liga. Han har CL erfaring og ville antagelig vært en forsterkning.

Legg dòg merke til at han blir sammenlignet med, og er ikke beskrevet som «den nye» Vidic. Det uttrykket er et uttrykk som sikkert stammer fra engelsk presse. .Jeg kan ikke fordra det. Det er latskap og skrive det. Lignende ferdigheter og en beskrivelse er ok, men «den nye» forklarer ikke noe annet enn at en spiller er en 2.0-utgave av sammenligningen og burde være bedre. Tenke det, Messi 2.0 – enda raskere, enda tettere ballkontroll og snylter enda mer på skatten! Nei, la det uttrykket begraves engang for alle. Skriniar, interessant, men ikke klar for bytte i januar tror jeg. Verdt å kjøpe rettighetene til en overgang i sommer eller kjøpe nå med et klubb-bytte i juni.

Nikola Milenkovic (21) – også i målgruppen vi burde lete etter en stopper, ung, god og allerede over 70 kamper på i toppligaene i Serbia og Serie A sammenlagt. Stor og sterk spiller på 1.95. Virker ballsikker og relativt rask. Utover det kjenner jeg ikke til all verden til han.

Den nederlandske diamanten Matthijs de Ligt – Ajax-kapteinen. Dette er den ultimate overgangen for meg, og her er hvorfor:

 • 19 år og kaptein for Ajax – ergo en leder vi kan ha i 11-14 år på toppnivå
 • temposterk, kompromissløs og elegant
 • snakker allerede engelsk
 • nederlandske stoppere fungerer i PL
 • suveren mulighet til å få et godt samarbeid med Bailly og Victor over mange år
 • scoret i mer enn 10% av kampene sine for Ajax (62/7)
 • over 20 kamper i Europa allerede, pluss en 13-14 kamper for Nederland
 • ca 1.90 m
 • i en alder som gjør det lettere å tilpasse seg PL fremfor en som nærmer seg 30.

Så vil det være en del som sier han er for ung, kan i hvert fall ikke få kapteinsbindet. Det er klart han ikke blir kjøpt som en kaptein, vi har også Paul som er en ledertype. Men om utviklingen til de Ligt skulle fortsette kan han fint være kaptein innom få år. Det er noen unike ledere som dukker opp nå og da, de Ligt er en av disse. Jeg håper dere så Ajax i Europa, herregud for noen prestasjoner fra unggutten.

En ung kaptein i PL er fint mulig, se på John Terry, også unik som leder. Han ledet Chelsea, med bindet, for første gang i 2001 mot Charlton – bare 20 år og 363 dager gammel. Han fikk kapteinsvervet fast fra han var 22 år gammel. Han har jo ikke akkurat gjort seg bort. For en legende han er i Chelsea. Dette kan mye vel være en lignende fremtid som skjuler seg hos de Ligt. Få hentet inn denne unge mannen – han kan mye vel være verdt det.

Ulempen er interessen i fra Barcelona og overgangen til kompisen, Frenkie, men finnes det en mulighet må vi gå for den.

Fordelen er at vi har midlene til å hente han, og dersom det skulle ende med Pochettino til sommeren vil de Ligt få en manager som vet å benytte nederlendere og har et godt forhold til Ajax.

Den siste spilleren som har vært kraftig linket, Koulibaly (27), er jo også et heftig navn. Han er jo en kraftpakke uten dets like. Vil antagelig koste noe tilsvarende som de Ligt om ikke enda dyrere, han er også 8 år eldre.

Det er en stor sum og betale 1 mrd, som han kommer til å koste med overgang og lønn for en spiller som blir 28 år i juni. 4-6 år igjen på toppnivå gjør prisen kolossal per år. Noe som gjør at han stiller i klassen kortsiktig løsning.

Min konklusjon er at valget burde falle på en spiller som oppfyller følgende krav:

 • erfaring på toppnivå og i Europa (noe alle over oppfyller)
 • under 25 ved utgangen på 2019 (en del som faller bort)
 • tilpasningsdyktig ovenfor den engelske kulturen og ligaen
 • kunne språket for raskere integrering i gruppen
 • være en ledertype
 • tilpasningsdyktig ovenfor å spille «the united way»
 • liten skadehistorikk
 • en spiller som er anvendelig for flere managere, i og med at situasjonen vår er som den er

Innenfor disse kravene er det ikke mange spillere igjen på listen over.

Min soleklare favoritt er, som dere vet nå, Matthijs de Ligt. Det er ikke en spiller man skal hente så ingen andre får han, det er en spiller man satser på. Selv om tanken på at han ender i City eller som stopper makker til Virgil svir godt bør ikke det være motivasjonen.

Det er ikke aktuelt med mange overganger i januar, så for meg er dette den ene vi bør gå for.

Hva tenker dere, hva tenker redaksjonen?

En liten morsom tanke til slutt, det kan fort bli et aktuelt scenario hvor vi bytter trener med Spurs, det ville vært rart, men jeg unner Solskjær suksess i en toppjobb (håper jo suksessen fortsetter hvor han er hjemme) – 20legend !

And, as always – Glory Glory


Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.