LESERBREV: – Mer enn manageren som er viktig

Stian mener at United må ta noen valg som er viktigere enn managervalget alene.

Publisert Sist oppdatert

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til [email protected]. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan.

Klubbens fremtid mer enn managervalg

Av: Stian Urestad Nilsen, har vært medlem av supporterklubben siden 1991. Her er noen av mine tanker omkring klubbens situasjon.

Ut med «the chosen one», inn med «the needed one».

Van Gaal trengtes til å rette opp skuta. Jobben med å få skikkelig vind i seilene er det kanskje noen andre som må stå for.

Jeg personlig har gremmet meg over spillet en god periode, men hadde overbevist meg selv om at LVG måtte sitte ut sesongen. Uniteds måte bør ikke være å stadig bytte manager. Men de siste kampers erfaringer gjør at tankegangen rundt den nåværende situasjonen har forandret seg. Ikke bare grunnet resultatene, som ikke har vært gode, men også grunnet spillernes utstråling og entusiasme. Det har vært noe daut og uinspirert over det hele. Det har ikke vært festfotball tidligere, men da har ihvertfall spillerne virket fokuserte på filosofien.

lvgpsvss

Derfor er jeg ikke lenger sikker på at United kan vente til sommeren eller lenger med å skifte lederen sin. Etter Bournemouth-kampen var jeg ikke bare skuffet over resultatet, men desto mer bekymret over hele klubbens fremtid og vei videre. For vil egentlig et overgangsvindu i januar forandre noe som helst, uansett om man er villig til å øse ut penger?

Jeg kunne skrevet et 10 siders lesebrev om Van Gaals tid i United og hans fremtid, men velger heller å fokusere mer på klubbens vei videre.

Dersom LVG og United skiller lag nå sitter United igjen med viktige kvaliteter som mentalitet og ferdigheter til å behandle/holde på ball (som har vært til dels manglende før, spesielt i bortekamper i Europa), en god defensiv struktur og ser man på forsvarsspillernes evne til frispilling er den milevis bedre enn før LVG ankom. Kunne også nevnt utallige avgjørelser i disfavør Van Gaal og uttalte grunner til de avgjørelsene som jeg finner merkverdige, men mitt poeng er at klubbens «krise» stikker dypere enn bare hvem som er manager i klubben.

Ferguson uttalte selv at han på slutten av sin United-karriere måtte inrømme at manageren ikke lenger kunne ha full kontroll over alt i klubben. Ikke pga hans egen alder, men grunnet fotballens utvikling.

Den teknologiske biten av fotballen er blitt kraftig utviklet, i tillegg er det mentale tatt mer tak i (et lenge forsømt område innen fotballen), og speiding er kraftig forbedret og også konkurransen om spillere er enorm. Ansvaret må bli fordelt over flere personer, og disse personene må trekke i samme retning. Pochettino prøver å opprette i Tottenham, det som Southampton har hatt stor suksess med. Nemlig å ha folk rundt manageren som sammen finner de rette spillerene, og som sammen kan trykke på de rette knappene i forhold til spillernes og klubbens utvikling. En manager skal være en betydelig del av videreutviklingen av klubben, men man trenger også en gruppe mennesker som jobber sammen mot dette målet.

Når United nå står i et veiskille med managervalg, så er det altså mer enn bare manager som styrer retningen videre.

Det mye omtalte arbeidet med akademi bør oppgraderes, og klubben bør også evalurere og vurdere sitt speidernettverk og evt. ansette en sportsdirektør.

Til tross for uttalelser om endeløse ressurser, så er det allikevel viktig at ressursene brukes riktig, og ikke minst at man har en klar formening om hvilke spillere man ønsker inn. Nevnte Southampton er en foregangsklubb på dette området, hvor de faktisk ansetter managere etter klubbens filosofi, noe som betyr at også spillere som funker for en manager også passer inn i laget ved et evt bytte. Da unngår man store utskiftninger, og får også en kontinuitet. Selv om det er stor forskjell på klubbene, er nøyaktigheten og kvaliteten i arbeidet med å avdekke spilleres kvaliteter like viktig.

Problemet med store ressurser kan være at man prøver blindt på alt som har et stort navn.

Jeg føler klubben har gått inn i et spor der man ønsker et stort navn, omtrent mer pga man viser at man kan kjøpe den spilleren fremfor at spilleren er en viktig brikke i klubbens sportslige utvikling.

robertlew

Et eksempel er John Stones.

Selvsagt er det gode unge stoppere i andre land også, men finner man gode spillere som er kjent med ligaen og kan gjøre en jobb der, er det å foretrekke.

Everton v Manchester United - Premier League

Det må selvsagt være en balanse mellom spillere man kan hente fra utlandet, som kan tilføre klubben noe ekstra, samt tilføre folk fra egen stall. Men tanken om at man skal drive å hente flere etablerte verdensklassespillere fra noen av de andre desidert største klubbene i verden er urealistisk. De siste år har det kun gått uønskede spillere fra slike klubber. Özil, Di maria, Sanchez gikk fordi klubbene ønsket noe annet. Muller, som United er sterkt linket til, er kanskje selve varemerket til Bayern. Hvorfor skulle de vile selge han? Toppklubber trenger som oftest ikke penger, og selger dermed ikke spillere de trenger selv. Blir en toppspiller, som trengs og passer inn ledig, så er det noe helt annet. Men ellers så er det klubber i nesten øverste klasse som har verdensklassespillere hvor det muligens er lettere å gjøre avtaler, eks. Atletico Madrid, Dortmund, som man bør se til.

Min oppfatning er at fokus/tid og ressurser i for stor grad er blitt rettet mot de største navnene fremfor å hente de riktige navnene.

Dette er selvsagt ikke noe jeg har sikre kilder på, men rykter som har blitt så berømt «lekket fra klubben» har tydet på at storspillere har vært klubbens hovedfokus etter mange gode økonomiske sponsoravtaler de senere år.

Det er en absolutt nødvendighet med et godt utviklet speidernettverk, slik at en fremtidig Lewandowski kan plukkes opp av United og ikke noen andre.

Selv om United er en gedigen klubb, er det viktig at vi også kan se hvordan andre klubber og til og med mindre klubber lykkes med enkelte ting, som bla Southampton. Man kan ikke være ovenpå og tro at alt gjøres på best mulig måte siden man er en storklubb. Dessverre, også i løpet av Fergusons siste periode i klubben, ble det gjort for mange mislykkede kjøp, noe som også delvis har skyld i denne dårlige perioden. Kanskje har man ikke vært nøye nok i arbeidet med å finne de rette spillerne, grunnet at man har «råd» til å feile iblant.

Det viktigste arbeidet klubben kan gjøre, tror jeg, er å finne sin vei videre gjennom enighet om filosofi, få inn en gruppe mennesker i team rundt en evt. manager og få folk inn i viktige sportslige roller som kan bidra positivt til hele klubbens utvikling.

UNITED? NEI TAKK: Gary Neville har ingen planer om å bli manager for Manchester United.
Gary Neville.

Personene i de ulike rollene bør være en blanding av tidligere spillere (eksempelvis G. Neville i en sportsdirektørstilling; bare et forslag), som har kunnskap om klubbens historie og tidligere suksessformler, samt personer utenifra som kan bidra med nye friske innspill og tanker. På lik linje med hvordan Woodward kom inn utenifra og førte en velsmurt økonomisk maskin til et helt nytt nivå, kan også det sportslige ha bruk for tanker fra nye folk. Det er alltid noe nytt å lære, det er alltid nyttig å minne seg selv hva man er god på og hva som har fungert, for å dermed samle det sammen til den best mulige veien fremover.

Dersom fundamentet i klubben er sterkt, kan man nesten uavhengig av hvem som er manager, føre klubben videre med en sterk rød tråd. Manageren må også være inneforstått med hvordan klubben vil drives. Å få de riktige folkene i de riktige rollene er alfa omega. Når en ny manager skal finnes, bør man bruke de samme kriteriene som man bruker til å hente spillere. Er man inneforstått med klubbens historie og filosofi, har man kvaliteten og mentaliteten til å spille for Manchester United? Har man det som skal til for å være manager i Manchester United?  Gjennom godt og nøye arbeid er man et skritt nærmere i å fatte riktige beslutninger.

Jeg er meget spent på fremtiden og krysser fingrer og tær på at de med ansvaret er ydmyke og beviste i sitt arbeid på å sammen gjenreise storheten som klubben er.

Uansett ulike tanker og meninger rundt klubben vår, så vil vi alle se klubben vi elsker tilbake til gamle høyder, og klubben tilbake til å bli beundret og fryktet av andre.

«When Manchester United are at their best I am close to orgasm» – Gianluca Vialli

Powered by Labrador CMS