Dette mener United-veteranene om uroen

Situasjonen i Manchester United er kritisk, men et managerskifte er ikke løsningen. Slik lyder dommen fra fire rutinerte United-supportere.

Publisert Sist oppdatert

Det blåser opp til storm på Old Trafford etter søndagens ydmykende forestilling ved den engelske sørkysten.

De fleste slaktet spillernes innsats, noen krever at hoder må rulle, mens andre bebreider klubbledelsen, som Gary Neville som mener José Mourinho burde fått spillerne han ønsket seg i sommer.

– Etter to sesonger og to kamper ser vi fortsatt ikke bra nok ut, verken defensivt, offensivt eller som lag. Det må Mourinho ta all skyld for, men jeg mener det er for tidlig i sesongen å snakke om et managerskifte, selv etter den forferdelige kampen mot Brighton, skrev ansvarlig redaktør Dag Langerød i sin faste spalte etter 2-3-tapet.

For å sette kaoset i perspektiv tok united.no en prat med fire United-supportere som vet hva de snakker om.

De er ikke nådige mot, verken mot klubbens ledere eller spillerne som skal gjøre jobben på banen, men mener problemet stikker langt dypere enn mange tror.


Arne Scheie bør være kjent for de fleste med interesse for engelsk fotball. Kommenterte for NRK i en årrekke og var i fjor med i programserien «Glory, Glory!» her på united.no. Var selv til stede på serieåpningen mot Leicester på Old Trafford.

Lars Morten Olsen er redaktør for United-Supporteren og var på bortetribunen med United-fansen i Brighton.

Christian Nilssen kommenterer hopp og fotball for NRK og har også vært gjest i «Glory, Glory!».

Per-Harald Larsen stiftet Supporterklubben sammen med Hans Lokøy i 1981 og har god kjennskap til både klubben og dens supportere.


Arne Scheie, tidligere NRK-kommentator

– Hvordan opplevde du kampen mot Brighton?

– Jeg synes Brighton fikk styre altfor mye. Jeg hadde håpet at de ikke skulle gi initiativet til Brighton, jeg hadde nesten håpet at United skulle gå i strupen på dem, men det skjedde jo ikke. De var ikke nådig på Sky Sports, og jeg er for så vidt enig i det.

Jeg forstår at det er murring, men det er for tidlig å bytte ut Mourinho.

– De kommer for lett til scoringene, og United sitt mål var jo litt heldig, for det er jo tre Brighton-spillere som taper dueller før ballen går til Romelu Lukaku. Alle var relativt svake, midtforsvaret kanskje veldig svakt, og midtbanen helt borte. Det var en stor skuffelse.

– Hvorfor gikk det så galt?

– Det var jo en slags framgang i fjor, men det var litt det samme da. Jeg skal ikke si at de parkerer bussen, men for oss som har sett United fra arkeologisk tid, så har det alltid handlet om å angripe, ikke ligge dypt og forsvare seg. Angrep er det beste forsvar, og det ville gitt Brighton problemer, men i stedet var det de som fikk styre.

– Når det gjelder grepene som ble gjort synes jeg faktisk det var størst forskjell da Marouane Fellaini kom inn.

– Hva tenker du om fortsettelsen?

– Tottenham blir ingen lett oppgave, og jeg tror de fleste forlanger seier. Skulle Tottenham vinne den kampen, er det plutselig seks poeng opp etter tre kamper.

– Vi som fulgte skøyteløp snakket om den vanskelige tredjerunden på 1500 meter, for Mourinho er det denne vanskelige tredjesesongen, så han har noe å bevise. Jeg vet ikke hvem sin skyld det er at de ikke fikk tak i en midtstopper, men når det er sagt synes jeg ikke den stallen United har er dårlig. Med de spillerne bør de få noe ut av prosjektet.

– Jeg forstår at det er murring, men det er for tidlig å bytte ut Mourinho. Med seier mot Tottenham og seier i neste kamp, så har du ni poeng og fått en god start.

Lars Morten Olsen, US-redaktør

– Hvordan var opplevelsen i Brighton?

– Det er alltid fint å være sammen med United-fansen, men det ble en del frustrasjon etter hvert hos supporterne. Min mening er at reaksjonene først og fremst var rettet mot spillerne, ikke mot manageren, så jeg opplevde at de sto bak Mourinho.

– Hvorfor gikk det så galt?

– Noe er helt feil med holdningene. Det skal være stort å ta på seg den trøya og spille for Manchester United, men det virker som det er noen som ikke helt har forstått det.

– Hva tenker du om fortsettelsen?

– Vi var nødt til å vinne den kampen, og nå er det enda viktigere å slå Tottenham. Jeg blir ikke forundret hvis vi gjør det, det er det litt typisk United å være av og på. Fortsettelsen er uhyre viktig, og vi er nødt til å reise oss. Som Sir Alex Ferguson sa – det handler ikke om hvordan du taper, men hvordan du reagerer på tapet.

– Jeg har fortsatt troen på prosjektet, men United bør ansette en sportsdirektør, noe som kanskje blir den viktigste ansettelsen siden Sir Matt Busby. Det skriker etter en sånn type leder i hierarkiet.

Christian Nilssen, NRK-kommentator

– Hvordan opplevde du kampen mot Brighton?

– Jeg så faktisk ikke den komme. Det var foruroligende. Det var ingenting som fungerte, verken enkeltspillere, lagdeler, defensivt eller offensivt. Rett og slett noe av det svakeste jeg har sett mot en middelmådig motstander, selv om det skal sies at Brighton spilte godt.

– Hvorfor gikk det så galt?

– Jeg er ingen fotballekspert, men vi ser jo hva som skjer selv. Det virker ikke som spillerne vet hva de selv skal gjøre, og de vet heller ikke hva sidemannen skal gjøre. Alle lag kan tape mot Brighton, men på søndag var det jo bare elendig.

– Martial får sjansen, og så gjør han ett «raid», og så er det helt mørkt med et kroppsspråk som er helt dødt. Da lurer man på hva som skjer i det laget.

– Jeg skal ikke krisemaksimere, men man forventer mye mer enn det vi så mot Brighton.

– Jeg er imot dem som hyler om alt som er feil, men at manageren ikke får mer ut av de spillerne han har, det må han ta ansvaret for, samtidig som spillerne må gå i seg selv.

– Hva tenker du om fortsettelsen?

– Det snur seg veldig fort i fotball, og jeg kaster meg ikke på hylekoret som roper om at Mourinho må gå. Han er manageren og må få den støtten han kan få. Man må klare å støtte laget sitt i medgang og motgang, uansett hvor dårlig det er. Det er en del av det å være supporter er å tåle det her. Vi er så godt vant at det er mange av oss som ikke vet hvordan de skal takle det her.

Den største bekymringen er at de viktigste avgjørelsene, som å velge manager, tas av folk uten fotballkompetanse.

– Det er tull at vi ikke er langt bak City, og hvis klubben tror det, virker det som de ikke har tatt nåtiden innover seg.

– Jeg er litt skeptisk til fortsettelsen, men det virker som at klubben må gjennom en opprenskning, og da kan det bli verre før det blir bedre. Det kan virke som de ikke har fulgt med i timen rett og slett. Ingen kan fortelle meg hvilken rød tråd det har vært i trener- og spillerrekrutteringen de siste fem årene. Den største bekymringen er at de viktigste avgjørelsene, som å velge manager, tas av folk uten fotballkompetanse.

– Det kan godt være at vi slår Tottenham 2-0 på mandag, og da er mye glemt, men problemet stikker dypere enn enkeltkamper.

Per-Harald Larsen, Supporterklubbens «far»

– Hvordan opplevde du kampen mot Brighton?

– Det var et trist skue. De virket ganske hjelpeløse, nervøse og forvirret.

– Hvorfor gikk det så galt?

– Det kan være mange ting, men det er naturlig å gå tilbake til overgangen fra Ferguson til den nye ledelsen i klubben. Det må ha blitt gjort mye feil på lederplan, spesielt når det gjelder spillerlogistikk. Det virker ikke som de var forberedt på oppgaven som ventet.

– Vi har nå vår fjerde manager hvis vi tar med Ryan Giggs og kjøpt spillere for over 700 millioner pund.

Fotballen må fram som førsteprioritet, og så må man hente spillere som ønsker å spille for klubben.

– Det Ferguson var så god på var å bygge en grunnmur, og så var det litt krydder på toppen. Vi har kjøpt store spillere, men glemt grunnmuren litt. Det er for eksempel forunderlig at de ikke har fått til noe bedre på stopperplass, med tanke på det vi så mot Brighton. De var jo begge Mourinho-kjøp, men virket særdeles usikre. Tidligere har han bygget sterke lag basert på godt forsvarsspill, men det mangler en stoppersjef, det er enkelt å se.

– Jeg tror ledelsen har undervurdert den oppgaven det var å videreføre arven fra Ferguson. Sett i etterpåklokskapens lys burde det kanskje vært en sportsdirektør på plass allerede da.

– Hva tenker du om fortsettelsen?

– Når du har fulgt dem i sommer og det sirkuset der, er det ikke direkte overraskende at de tryner som de gjør.

– Nå må man ta ett skritt tilbake. Hvor godt er forholdet mellom Mourinho og Ed Woodward, og hvor godt er forholdet mellom Mourinho og spillerne? Jeg tror de må snakke skikkelig ut om disse tingene hvis dette prosjektet skal ha noen framtid.

– Det letteste er selvfølgelig å sparke manageren, og det er jo kanskje det som vil skje med svake resultater, men jeg tror ikke det alene vil være løsningen. Det må røskes opp i klubben. Fotballen må fram som førsteprioritet, og så må man hente spillere som ønsker å spille for klubben. De som bare er opptatt av sosiale medier får finne seg en annen klubb.

– Avslutningsvis må jeg si at vi merker at dette skaper mye krangling og debatt blant supporterne, og det er jo synd. Fansen er jo lagets støtte, men de blir satt på en prøve nå, og vi ser at folk spriker i mange retninger.

Powered by Labrador CMS