En tillitserklæring til Solskjærs prosjekt

Rent forretningsmessig er utlånet av Alexis Sánchez til Inter elendig butikk for United, og på kort sikt kan kostnaden smerte på flere måter. Men med utlånet av chileneren viser United-ledelsen tillit til den kursen Ole Gunnar Solskjær har staket ut.

Publisert Sist oppdatert

Skal Ole Gunnar Solskjær få gjenoppbygge United etter sine prinsipper, er dette sannsynligvis også den eneste løsningen som vil betale seg på sikt.

På kort sikt derimot kan det bli kostbart for et allerede tynt besatt United-angrep, når to av de største profilene forsvinner til Inter i starten av en sesong der kampprogrammet vil bli steintøft.

NOK EN DÅRLIG DAG: Alexis Sánchez går av banen etter Uniteds poengdeling meot hjelpeløse Huddersfield sist sesong.

Hadde Solskjær derimot insistert på å beholde Sánchez, fordi han mente at chileneren ville bli en viktig brikke denne sesongen, hadde låneavtalen med Inter neppe blitt en realitet.

Nå blir den det og til tross for at United vil miste 22,5 millioner pund, 30 prosent, av den årlige summen på 75 millioner pund fra utstyrsleverandøren adidas dersom det ikke blir Champions League-spill neste sesong, har ledelsen valgt å sende Romelu Lukaku og Alexis Sánchez til Italia.

Det kommer på toppen av de enorme inntektene som Champions League vil gi United.

Kan United klare Champions League-kvalifisering denne sesongen?

Selvsagt!

Blir det tøft?

Selvsagt!

Men Solskjær bygger ikke først og fremst et lag for denne sesongen. Han ser, imotsetning til sine forgjengere, i et langsiktig perspektiv.

Kursendring

Kun tiden vil vise om United-ledelsen har opptrådt smart eller naivt, men omsider er det mulig, rent sportslig, å spore en rød tråd i Uniteds strageti og det er absolutt ingenting i det Sánchez har vist i 18 måneder i United-trøyen som skulle tyde på at han vil bli tungen på vektskålen.

KRITIKK: Ed Woodward og Avram Glazer (med briller) har fått mye kritikk av frustrerte United-fans. Forhåpentligvis har Woodward og ledelsen nå begynt å tenke langsiktig med sin spillerlogistikk.

Og det er langt fra garantert at United ville kvalifisert seg til Champions League med Sánchez og Lukaku på laget, og Solskjær har gjort det klart at han vil bygge sitt United-mannskap med spillere som har en sult og et genuint ønske om å aksle den røde United-drakten.

Det vil imidlertid ta tid.

Å finne de riktige brikkene vil kreve prinsippfasthet, tålmodighet og gjennomføringsvilje, og ikke minst evne, til å ta tøffe avgjørelser for United-ledelsen.

Å selge Romelu Lukaku og leie ut Alexis Sánchez er to avgjørelser som,  forhåpentligvis, bærer bud om en kursendring.

Å trekke seg unna videre forhandlinger med Paulo Dubala og Christian Eriksen i sommer, da det ble sådd tvil om motivasjonenen deres for å komme til United, kan vitne om det samme.

Men det vil også kreve tålmodighet i jakten på nye spillere der størrelsen på lønnssjekken ikke lenger kan være Uniteds fremste våpen.

Pianoet som bare bød på unoter

Karrierepilen hadde muligens allerede begynt å peke nedover og Alexis Sanchez kom utilsomt til Manchester United på fordums meritter og prestasjoner.

Likevel skal du lete lenge blant United-fans, såvel som eksperter, for å finne noen som forutså hvilket mareritt halvannen sesong i United skulle bli for chileneren.

BREDE GLIS: Det var ikke mange som forutså hvilket mareritt Alexis Sánchez skulle få i United-trøyen da han skrev under i januar 2018.

Undertegnede skal ikke legge skjul på at jeg var blant dem som trodde United hadde gjort en glimrende investering ved å hente Sanchez fra Arsenal. Manchester City hadde allerede siklet etter Sánchez i lang tid da United, noe overraskende, kom på banen.

Den enorme lønnspakken som United tilbød chileneren var selvsagt en sterkt medvirkende årsak, trolig selve hovedårsaken, til at han plutselig endte på Old Trafford og ikke Etihad.

Spontant?

Impulsivt?

Ja, men historien viser også at det mest spontane United-kjøpet i historien, da Eric Cantona kom fra Leeds høsten 1992, ble en av tidenes største United-spillere.

Sir Alex Ferguson slapp riktignok å sprenge lønnsstrukturen i United ved å hente Cantona, men lønnen i seg selv var, i utgangspunktet, ikke det største problemet med Sánchez sin overgang.

United hadde råd og hadde Sánchez sitt bidrag i United trøyen vært like fruktbart som det var da han spilte for Arsenal, der han i snitt var involvert i 0,73 mål per kamp enten ved å score eller ha målgivende, hadde han forsvart den lønnen.

Det var prestasjonene i forhold til lønnen ble en verkebyll.

I United ble fasiten at chileneren var involvert i 0,31 mål per kamp, godt under det halve fra tiden i Arsenal.

Likhetstrekkene med Schweinsteiger

– Det er fantastisk å se en slik spiller komme til Manchester United. Han er vår første tyske spiller og for en tysk spiller han er. Han har vunnet absolutt alt og kommer hit med en fantastisk erfaring. Når motstanderne ser Bastian Schweinsteigers navn i lagoppstillingen, vil det skape frykt hos dem.

Det manglet ikke på fagre ord og store vyer da Ed Woodward omtalte kjøpet av den tyske verdensmesteren Bastian Schweinsteiger sommeren 2015.

TRØBLET: Louis van Gaal ønsket å hente Bastian Schweinsteiger til United på grunn av tyskerens lederegenskaper. I stedet ble han upopulær i spillergruppen.

Ett år senere, med José Mourinho som Louis van Gaals erstatter i managerstolen på Old Trafford, hadde pipen fått en ganske annen lyd.

Schweinsteiger ble satt ned på U23-laget og Manchester United avskrev like godt hele kjøpssummen for tyskeren på 6,7 millioner pund høsten 2016 da regnskapet ble lagt frem.

Det skjedde angivelig etter at en rekke spillere på Uniteds førstelag skulle ha uttrykt sin misnøye med tyskeren stjernenykker og dårlige innflytelse på resten av spillergruppen.

Mourinho lyttet til spillergruppen og handlet, men det var en avgjørelse han senere angret på da han lot tyskeren dra til MLS.

– Han er i den kategorien med spillere som jeg synes synd på etter en avgjørelse jeg tok. Det var feil av meg og det har jeg sagt til ham, forklarte Mourinho i mars 2017.

Da Sánchez kom til United manglet det heller ikke på pomp og prakt. Og det var en overgang som i utgangspunktet var skreddersydd for Ed Woodwards kommersielle filosofi.

Her fikk han en stjerne som kunne være et trekkplaster for sponsorer og fans.

  • Over to millioner følgere klikket «liker» eller kommenterte Uniteds annonsering på Instagram.
  • Det ga tidenes mest populære Instagram-innlegg fra United
  • Overgangen ble også tidenes med delte Facebook-innlegg fra United.
  • #Alexis7 toppet tredninglisten til Twitter på verdensbasis og Uniteds totalte trafikk på sosiale medier ga 75 prosent flere interaksjoner fra følgerne enn det Neymars overgang fra Barcelona til Paris Saint-Germain gjorde.
  • Aldri før hadde United solgt så mange trøyer i januar med én enkeltspillers navn på drakten. Sánchez slo den gamle rekorden med 300 prosent!

I dag kan annonseringen av Sánchez, spillende på et flygel, virke like malplassert som Woodwards hyllest av Schweinsteiger, men så er det også ekstremt lettvint å støtte seg til etterpåklokskap.

Uniteds største problem har ikke vært at spillere som Angel Di Maria, Bastian Schweinsteiger eller Alexis Sánchez kom til klubben.

United skal fremdeles konkurrere om store stjerner.

Problemet har heller en mangel på en rød tråd, kontinuitet, en klar plan og en stretegi for hvor klubben skal være om fem til ti år.

BYGGER FOR FREMTIDEN: Ole Gunnar Solskjær velger å satse ungt og langsiktig. Det vil gi utfordringer denne sesongen. Tapet mot Crystal Palace er muligens bare en forsmak på den berg- og dalbanen som venter fansen.

Ikke bare neste sesong. 

Ole Gunnar Solskjær har vært Uniteds fjerde manager siden Sir Alex Ferguson ga seg i 2013. De ulike managerne som har kommet inn har hatt ulike filosofier og ulike preferanser på hvordan de har ønsket at United skulle fremstå.

Da blir ryddejobben for etterfølgerne desto større.

Forbereder seg til de neste vinduene

Ole Gunnar Solskjær hadde sikkert ønsket seg forsterkninger både på midtbanen og i angrepet denne sommeren, men han er beredt til å vente til de rette spillerne blir tilgjengelige.

I mellomtiden har United solgt og fristilt en rekke spillere som ikke har passet inn i Solskjærs system og ryddejobben er neppe ferdig.

OVERTALLIG: Marcos Rojo (t.v) og Matteo Darmian kan fremdeles bli solgt i dette vinduet. Ingen av spillerne nyter tillit under Ole Gunnar Solskjær, mens Eric Bailly er langtidsskadet.

At United ender opp med å subsidiere Sánchez sin lønn i Inter med flere titall millioner kroner er naturligvis elending business for United.

Men på sikt er håpet og målet at det vil lønne seg.

At nyheten om låneavtalen for Sánchez kom omtrent samtidig med at Uniteds nabo, League One-klubben Bury, blir kastet ut av det engelske ligasystemet som første klubb på over 20 år, vitner om hvor vanvittig pengegaloppen i Premier League er.

Det er verken Uniteds feil eller ansvar at Bury havnet i et slikt uføre, men det setter likevel ting i perspektiv.

Tålmodighet blir avgjørende

Behovet for en sportsdirektør har neppe blitt mindre, men Uniteds aktivitet på overgangsmarkedet i sommer kan bære bud om en ny tid. At United faktisk har lært av sine kostbare feil og at man nå er villig til å følge en managers vyer om å bygge et lag på sikt.

 

Etter det forsmedelige 0-4-tapet mot Everton i vår lovet Solskjær store endringer og ryddejobben som så langt har blitt gjennomført, handler i hovedsak om å forberede seg til de neste overgangsvinduene.

BÆREBJELKER: Harry Maguire, Marcus Rashford og Paul Pogba vil trolig være de viktigste spillerne i hver sin lagdel for Solskjær denne sesongen.

Der kan du forvente at United kommer til å strekke seg langt etter unge sultne spillere som har et genuint ønske om å komme til Manchester United. Spillere som kan utgjøre en forskjell om fem-seks år, ikke bare neste sesong.

Det er et generasjonsskifte på gang i United.

Men igjen;

Det vil ta tid. 

Og i mellomtiden vil United fortsette både å begeistre og frustrere fansen.

For tålmodighet er sjelden vare i dagens toppfotball, men det er nettopp det som kommer til å bli det viktigste enkeltelementet for United-ledelsen nå.

Og tålmodigheten med Alexis Sánchez har åpenbart tatt slutt. 

Powered by Labrador CMS