Fergie kuppet Keane-overgangen

Han var en hårsbredd fra å bli Blackburn-spiller. I stedet ble han et av Sir Alex Fergusons viktigste kjøp noensinne. Torsdag er det 25 år siden Keane ble United-spiller.

Publisert Sist oppdatert

Sommeren 1993 sitter Roy Keane hjemme i Cork. Det er søndag og iren nyter en siste fridag før han skal reise tilbake til England og møte Blackburn-manager Kenny Dalglish som avtalt.

Les også: Opp- og nedturene og kontroversene med Keane 

To dager i forveien hadde Keane tatt Dalglish i hånden og forsikret skotten om at Blackburn ville bli hans neste klubb.

Kort tid etter, nærmere bestemt mandag 19.juli, poserer imidlertid en smørblid Roy Keane i den røde United-drakten på Old Trafford.

Sir Alex Ferguson gliser enda bredere.

I Blackburn sitter Kenny Dalglish. Han er rasende.

Lærte av Gascoigne-feilen

Historien om Roy Keane begynte på sett og vis fem år i forveien da Ferguson var på jakt etter en helt annen midtbanespiller.

Les også: Da Solskjær gjorde Keane forbanna

I en ligakamp mot Newcastle hadde Ferguson sett en ung spiller som rev Uniteds midtbane med Bryan Robson og Remi Moses i fillebiter. Ferguson ber formann Martin Edwards slå kloa i unggutten før andre lag kommer på banen.

VAR ENIG MED BLACKBURN: Roy Keane gjorde helomvending da Ferguson og United kom på banen. Torsdag er det 25 år siden iren signerte for United for 3,75 millioner pund. Det var ny overgangsrekord mellom to britiske klubber.

Forhandlingene med Newcastle trekker ut i tid, men til slutt får Ferguson og Manchester United napp.

Like før Ferguson drar på ferie i sommeren 1988 snakker han med Paul Gascoigne. 

– Mr. Ferguson, bare dra på ferie du. Jeg signerer for United, er beskjeden fra den talentfulle midtbanespilleren.

Sett denne?: Vet ikke om jeg kan tilgi Ferguson

Noen dager senere ligger Ferguson og slapper av på en solseng ved bassenget da en av hotellets ansatte henter ham. «Det er telefon til deg i resepsjonen».

I den andre enden har Martin Edwards dårlige nyheter. 

– Gascoigne har skrevet under for Tottenham.

– God Almighty, utbasunerer Ferguson som lurer på hva som gikk galt.

– Tottenham har visstnok kjøpt et hus til foreldrene hans, sukker Edwards.

Fem år senere er Ferguson fast bestemt på at feilen fra Gascoigne-sagaen ikke skal gjenta seg. Han får nyss i at Keane har blitt enig med Blackburn, men at avtalen ikke er underskrevet ennå.

Og denne gangen er det Ferguson som kupper overgangen.

– Jeg skal dra til Kypros å finne deg

I forbindelse med lanseringen av sin siste bok stilte Roy Keane opp på en Q & A-seanse hjemme i Irland, filmet av nettsiden TRAIN2BSMART Juniors.

Her utdyper Keane hva som faktisk skjedde for 25 år siden. 

– I Nottingham Forest hadde jeg tre gode år, men vi rykket ned i den første Premier League-sesongen og jeg hadde en klausul i kontrakten om at jeg kunne forlate klubben om det skjedde. Jeg snakket med Blackburn som tilbød fire millioner pund og 400.000 pund i årslønn for meg. Jeg hadde hatt 250.000 pund i året i Forest så det var en pen lønnsøkning. Blackburn fristet. De var på vei opp og hadde blant annet kjøpt Alan Shearer, forklarer Keane.

KUPPET OVERGANGEN: Sir Alex Ferguson handlet raskt da han skjønte at Roy Keane kune bli United-spiller.

 

Fredags kvelden manglet Blackburn de rette papirene, men ettersom Keane ga Dalglish sitt ord, slo klubben seg til ro med det.

Så ringte Ferguson. 

Keane fortalte at kontrakten ikke var signert, men…

– Jeg har blitt enig med Blackburn, meddelte iren.

– Ikke bry deg om det, var svaret fra Ferguson.

United sørget for å ha de nødvendige papirene i orden og Keane bestemte seg for å dra til Old Trafford i stedet for Ewood Park.

Keane informerte Dalglish om helomvendingen og dro på ferie til Ayia Napa sammen med vennene.

Dalglish ble rasende.

– Jeg skal fly til Kypros å finne deg, sa han. 

– På hver pub jeg var på i Ayia Napa måtte jeg se over skulderen min for å sjekke om Dalglish var der, sier en lattermild Keane.

En gigant

Roy Keane fikk sin United-debut mot Arsenal i den tradisjonelle Charity Shield-kampen på Wembley som United vant på straffesparkkonkurranse i august 1993.

Allerede i sin første hjemmekamp på Old Trafford viste iren seg frem med to ligamål mot Sheffield United da Fergusons menn vant 3-0.

DEBUTEN: Roy Keane og Mark Hughes med Charity Shield-troféet som United vant i 1993 i irens debutkamp for United.

Keane fikk 480 kamper og scoret 51 mål for United fordelt på 13 sesonger.

For de fleste United-fans vil iren forbli en legende, ikke minst for sin rolle som kaptein.

Men avskjeden fra United var vond etter at Keane hadde gått i strupen på medspillerne i et intervju med MUTV. Ferguson var forferdet over Keanes oppførsel og viste som så mange ganger både før og etter at ingen enkeltspiller er større enn klubben.

Les også: – Spillerne vendte Keane ryggen

Roy Keane fikk gå gratis til Celtic, der han spilte én sesong før han la opp.

I ettertid har forholdet mellom iren og Sir Alex Ferguson vært meget betent og begge har benyttet anledningene i sine bøker til å kritisere hverandre.

Det er imidlertid tvilsomt om United hadde vært like dominante gjennom 90-tallet om ikke Ferguson hadde kuppet overgangen for iren sommeren 1993. 

Powered by Labrador CMS