Da Sir Alex lekket Chelsea-hevendelsen til meg

Stuart Mathieson skriver om José Mourinho og Sir Alex Ferguson i sitt første innlegg på United.no.

Publisert Sist oppdatert

Få journalister har dekket Manchester United tettere og opplevd mer på Old Trafford enn Stuart Mathieson de siste 20 årene.

Nå skriver den tidligere Manchester Evening News-journalisten for United.no.


Av: Stuart Mathieson

Kritikken i sosiale medier var uunngåelig dagen etter Uniteds 1-0-tap på Stamford Bridge. Den var like forventet som at Antonio Conte ikke kom til å takke José Mourinho for kampen med et håndtrykk.

Anti-Mourinho-leiren var sint.

Fans og andre kritikere holdt heller ikke tilbake. Lynsjemobben var på tur etter et tap som sørget for at United nå ligger åtte poeng bak Manchester City.

Twitter flommet over av reaksjoner. De mer konservative og tålmodige inngangene til situasjonen druknet.

LES OGSÅ: Snudd én PL-kamp under Mourinho

Midt mellom de sinte meldingene var det også noen innlegg som hyllet 31-årsdagen for Sir Alex Fergusons overtakelse på Old Trafford.

Ironien i det er nok åpenbar for de som husket det.

Sosiale medier fantes ikke da Fergie slet i starten som United-manager. Fansen sa imidlertid ifra da også, enten ved å skrive til klubben, bue på Ferguson eller også holde opp det berømte banneret om at tiden hans i klubben var omme.

ANDRE TIDER: Ferguson fikk også kritikk før han etter hvert ble hyllet etter at troféene begynte å renne inn. Kritikken er bare mer merkbar nå.

 

Nå for tiden er stemmene sterkere og mange forteller gladelig hvor sinte de er.

Det har Mourinho fått kjenne på.

Snakk om korttidsminne.

Vi snakker tross alt om en Mourinho som for kort tid siden igjen ble omtalt som «The Special One». Kaoset som har rådet etter at Ferguson ga seg var blitt til ro. United herjet, scoret for moro skyld og spilte også underholdende i starten på sesongen.

Det var det alle hadde sultet etter.

Men alle vet hva man får når man henter José Mourinho. Det handler om resultater og påfølgende ro, men det er alltid en like stor del turbulens.

Etter traumene med David Moyes og Louis van Gaal drømte også majoriteten av United-supporterne om at United fikk en vinner som portugiseren. For mange var han det eneste alternativet for å få Old Trafford-skipet på rett kjøl igjen.

VINNER: José Mourinho.

Samtidig kommer man ikke unna at med Mourinho så får man en pakke som, på et eller annet tidspunkt, betyr uro.

Det begynte, litt ut av det blå, for én måned siden.

Den overlegne, Fergie-liknende ligainnledningen fikk en bråstopp med 0-0 mot Liverpool på Anfield. Så fulgte Mourinhos flørting med Paris St. Germain, den offentlige ydmykelsen av spillerne etter det miserable 2-1-tapet mot Huddersfield og den offentlige irettesettelsen av United-fansen.

Men Uniteds ledelse og supporterne visste jo at dette er slik Mourinho er.

Glem heller ikke hvorfor timingen på Sir Alex Fergusons 31-årsansettelse var så passende – tidenes mest suksessrike United-manager brukte nemlig samme taktikk.

Det er en myte at United under Ferguson alltid var underholdende.

United skremte resten av Europa med sin minnerike og deilige angrepsfotball i 1998/99-sesongen, men jeg husker at det ikke hadde gått mange måneder etter den triumfen at Sir Alex la planene for en atskillig mer pragmatisk tilnærming til kampene. Han mente at motstanderne hadde funnet ut av United, og at United måtte begrense den eventyrlige stilen for å nå nye mål.

VANT, MEN..: Ferguson begynte kort tid etter feiringen å legge planer for en mer pragmatisk taktisk tilnærming i Europa.

Men selv om Sir Alex la om til mer destruktiv fotball på bortebane mot de beste så vant han ikke alltid.

Han holdt seg heller ikke for god til å minne sjefene på Old Trafford om at han var en svært ettertraktet manager.

LES OGSÅ: Se Fergusons inspirerende tale

Like etter at Roman Abramovitsj hadde overtatt som Chelsea-manager i 2003 så hadde jeg min vanlige morgensamtale på telefon med Ferguson. Da fortalte han plutselig at Stamford Bridge-klubben hadde undersøkt om han var interessert i jobben hos dem.

Jeg lurte på om dette var noe jeg kunne skrive og spurte om det var greit.

Ja, sa han, så lenge jeg sørget for at det ikke var åpenbart at det kom fra ham.

Det ble forsidesak i Manchester Evening News, og også plukket opp av alle andre nasjonale aviser.

Så får jeg legge til at han ikke var altfor glad for det hele siden det var ganske åpenbart hvem det var som hadde gitt meg opplysningene, men Ferguson hadde uansett fått ut det han ville. Han var nemlig ettertraktet, noe som holdt Uniteds eiere på tå hev hver gang det nærmet seg kontraktsfornyelse.

BRUKTE MOURINHO-TAKTIKK: Sir Alex Ferguson var ikke fremmed for å bruke media for å legge press på klubben.

Ferguson var heller ikke motvillig til å minne fansen om at de måtte bidra under kamper. Han var klar på at United trengte høylytte fans for å skape en avskrekkende atmosfære på Old Trafford.

Så det meste Mourinho har blitt fordømt for de siste ukene var altså også Fergies taktikk, og ingen klaget da.

Akkurat som det var med Sir Alex Ferguson så følger det bølger med José Mourinho som manager.

For å si det sånn: Du har ikke 25 trofeer på CV’en uten noe uro underveis.

Og hvis United ønsker en ny Ferguson-æra så må man faktisk akseptere managerens ulike sider.

Powered by Labrador CMS