– Han gjør alt for et medmenneske

– Folk får ha sitt syn på José. Jeg har mitt og det er ikke annet enn ros, sier tidligere toppdommer Mark Halsey.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken stod på trykk i en av de tidligere utgavene av United-Supporteren denne sesongen.

Inne på «min side» kan du som er medlem lese alle utgaver av medlemsbladet som er laget de siste årene.

– José gjør alt for et medmenneske

– Folk får ha sitt syn på José. Jeg har mitt og det er ikke annet enn ros, sier tidligere toppdommer Mark Halsey om sin venn José Mourinho.

I Manchester: Lars Morten Olsen

Mark Halsey ser ironien. At han som dommer ble god venn med José Mourinho. Samme Mourinho som Volker Roth, tidligere dommersjef i UEFA, kalte «fotballens fiende».  Men Halsey bare trekker på skuldrene over hva andre måtte mene. For mannen som Franz Beckenbauer mente var «uhøflig og uten oppdragelse» er i Halseys øyne bare et fantastisk godt menneske med stor omtanke for andre.

Og Mark Halsey kjenner José Mourinho godt. Faktisk så godt at de to er blitt gode venner. Så hvordan er Halsey sin karakteristikk av Mourinho?

– José er reflektert og omtenksom. Han er en meget oppriktig person, og han glemmer ikke andre mennesker.

halsey_mark

Vi treffer Mark Halsey en vakker sommerkveld i Manchester.

Han har tatt toget fra sitt hjemsted i Bolton for intervjuet med United-Supporteren. 55-åringen ser uforskammet frisk og fin ut.

Det er nesten lett å glemme at han kjempet for livet da han i 2009 fikk en kreftsvulst på størrelse med en golfball i halsen. Smilet sitter løst hos Halsey, men et alvorlig slør legger seg over ansiktet når vi kommer inn på sykdommen. Han medgir at den var livstruende og at kampen tilbake var steintøff. Legene sa han bare kunne glemme dommeryrket (men det gjorde han ikke, og han kom heroisk tilbake).

Det var da dagene var som tyngst at Mourinho, etter Halseys synspunkt, viste sitt sanne jeg. 

– Han visste ikke hva godt han skulle gjøre. Han ringte og tekstet regelmessig for å muntre meg opp.

Den tidligere toppdommeren måtte gjennom langvarig og tøff cellegiftbehandling. Denne førte også til at han mistet alle hår på kroppen. Halsey sendte et bilde av sitt eget skallede hode til Mourinho. Portugiseren svarte sin venn at han i hvert fall så penere ut enn (naturlig skallede) Ray Wilkins, og Halsey medgir at den type humor og oppmuntring var til uvurderlig støtte under den tunge tiden.

– Sånn jeg kjenner José er han en som vil gjøre alt for et medmenneske. Enkelte har sitt syn på ham, jeg har mitt syn på ham, og det er ikke noe annet enn ros, ros, ros.

Det var under en Champions League-kamp i 2003/2004 at Halsey møtte Mourinho for første gang. Halsey var utnevnt som fjerdedommer under Graham Poll da Porto møtte Marseille.

– Som fjerdedommer var det mitt ansvar å håndtere de to managere. Jeg brukte bare sunn fornuft og svarte med et smil om munnen i teknisk sone, noe som så ut til å funke bra. Vi snakket sammen litt etter kampen og vi kom inn på Didier Drogba som hadde spilte en veldig god kamp for Marseille. Jeg tror José virkelig fikk øynene opp for Drogba den kvelden.

josefem

UTVISNING OG HANDS

Neste gang som Halsey og Mourinho sine veier krysset hverandre var sesongen etter. Da var Mourinho blitt Chelsea-manager og Halsey var hoveddommer da Chelsea gjestet Newcastle i FA-cupen. Ingen skal imidlertid påstå at Halsey gjorde alt for å tekkes sin blivende venn.  Chelsea ble muligens snytt for straffe på grunn av hands, og mot slutten fikk Chelsea-keeper Cudicini rødt kort da Newcastle vant 1-0.

– Jeg tok ikke kritikken personlig. Jeg bare forstod at dette var en vinner som hatet å tape.

Halsey dømte Chelsea ytterligere to bortekamper i den sesongen da Mourinho ledet Chelsea til klubbens første ligagull på 50 år.

Første gang Halsey dømte på Stamford Bridge med Mourinho som manager var i august 2005 da Chelsea slo West Bromwich 4-0. Halsey ble bedre kjent med Mourinho den sesongen, men sier at vennskapet blomstret opp senere. Da Chelsea møtte Everton i siste hjemmekamp i 2006/2007 var Halsey tidlig på Stamford Bridge.

– José fikk se meg i gangen. Han ropte og inviterte meg inn på kontoret for en kopp kaffe. Vi pratet om fotball og dommeravgjørelser i en snau halvtime. Vi så ut til å finne en god tone umiddelbart.

“Han kalte meg den 23. spilleren på banen.”

Mark Halsey om Mourinho

Da Chelsea og Manchester United spilte Community Shield i august 2007 var også Halsey dommer. Etter kampen, som United vant på straffer, minnes Halsey at han fikk en klem og gratulasjoner for bra dømming av Mourinho.

– Jeg tror han likte måten jeg dømte på. Han kalte med den 23. spilleren på banen fordi jeg forsøkte å dømme så det ble flyt i spillet og var alltid villig til å gi spillerne en sjanse.

MOURINHO SPANDERTE

Bare en drøy måned senere hadde imidlertid Mourinho forlatt Stamford Bridge og sommeren 2008 tok han over Inter. Samme år ble familien Halsey rammet av det første av to harde slag i løpet av bare noen måneder.

Michelle, Mark Halsey sin kone, fikk en form for blodkreft.

Da Mourinho hørte det inviterte han Mark, Michelle og deres datter Lucy til en ukes ferie på et fem stjernes hotell på Algarve.

– De tok godt imot oss og vi ble tatt hånd på en fantastisk måte, og José spanderte for alt sammen. Husk at han ikke lenger i Chelsea, så det var ikke noe problem med integriteten.

– Josè var en sann inspirasjon, en jeg virkelig trengte da det var som verst.

siralexhalsey

Få måneder senere fikk Halsey hestespark nummer to i ansiktet da han selv fikk diagnosen kreft. Den satt i mandlene i halsen, og legene spilte med brutalt åpne kort. «Vi har en kamp foran oss for å redde livet ditt», var beskjeden Premier League-dommeren fikk. Dette var i august 2009 da Mourinho var fullt opptatt med sesongstarten med Inter.

– Jeg aner ikke hvordan han fikk vite det, men det drøyde ikke lenge før han var på telefonen. Han tekstet og ringte mye under sykdomsperioden. José var rett og slett en sann inspirasjon, en jeg virkelig trengte da det var som verst. Senere arrangerte jeg en veldedighetsmiddag der inntektene gikk til sykehuset Christie, som hadde reddet livet mitt. José bidro økonomisk og sendte en fin videohilsen.

Men, sier Mark Halsey med et oppgitt smil:

– Det er små ting som ikke når overskriftene og folk ikke ser.

Mens Halsey kjempet mot kreften ledet Mourinho Inter Milan til nye fremganger. Våren 2010 vant Internazionale Serie A, Coppa Italia og Champions League. Da Inter spilte Champions League mot Bayern München 22. mai 2010 på Bernabeu stadion var Halsey oppegående og over det verste.

– José inviterte meg og min familie til Madrid og igjen spanderte han oppholdet vårt på et topp hotell. Da vi kom var han i resepsjonen og møtte oss. Han ga oss en stor klem og sa «godt å se deg igjen top ref.» José har dette kallenavnet for meg, «top ref».

Selv om Mourinho kalte Halsey for «toppdommer», medgir 55-åringen at portugiseren ikke var storfornøyd med dømmingen hver eneste gang.

– José vant med meg som dommer, han tapte med meg som dommer og han spilte uavgjort med meg som dommer. Han har minnet meg utallige ganger på at jeg snøt Chelsea for straffespark mot Newcastle borte våren 2007, noe jeg innrømmer glatt at var en feil fra in side.

– Samtidig; da jeg viste ut Arjen Robben mot West Bromwich i 2006 gikk han ut etterpå og sa det var korrekt av meg. José har kritisert dommere mange ganger, men ofte har han hatt rett. Selv undres jeg over hvor smart det er å stikke en mikrofon opp i fjeset på en manager like etter en kamp, som kanskje har vært dramatisk med omdiskuterte dommeravgjørelser?

– Mange mennesker har synet på Mourinho som kontroversiell og arrogant, hvorfor?

– Vi skal ikke glemme det presset han lever under. Noen vil kanskje kalle ham arrogant, men de gangene jeg dømte han oppfattet jeg ham aldri som arrogant. Han er en vinner! Av og til tar følelsene overhånd, noe som er forståelig.

– Hva er Mourinhos viktigste verdier her i livet, sånn du kjenner ham?

– Lojalitet og ærlighet. Han passer på sine egne. Sin familie, venner og i yrket verner han om sine spillere og trenere og støtteapparat. Han er en veldig lojal person. Hvis du er ærlig mot José er han ærlig tilbake.

jm

EN ATTRAKSJON

Den tidligere toppdommeren føler seg sikker på at både fotballelskere, United-supportere og hele sportspressen i England har mye å se frem til med Mourinho tilbake i Premier League-manesjen.

– Manchester United vet nøyaktig hva de får. José vil være en attraksjon for Premier League. Se på hans pressekonferanser, de er gøy og spennende og det er hva Premier League handler om. Folk i Manchester vil elske ham. Med José på Old Trafford blir det kan det fort bli tårer for Chelsea og Uniteds gevinst.

Old Traffords nye manager var ikke like populær i alle supporter-kretser i Real Madrid, men hard core-fraksjonen Ultras Sur trykket Mourinho til sitt bryst. I Inter fikk Mourinho legendestatus blant fansen, og i Porto blir han aldri glemt.

– José verdsetter lojalitet høyt og vet hvor mye fansen ofrer for å følge sitt lag. Det er ingen tvil om at supporterne scorer høyt hos ham. Han fikk et nært og tett forhold til Chelsea-fansen, og jeg er sikker på at det samme vil skje med Uniteds supportere, mener Halsey.

“Jeg tror han vil nyte hvert sekund.”

Halsey om Mourinho i United

I september er det 16 år siden Mourinho tok fatt på sin første trenerjobb.

Etter en lang reise som startet i Benfica via småklubben Uniao de Leiria til Porto og derfra til Chelsea, Inter Milan, Real Madrid, tilbake til Chelsea, tror Halsey at Mourinho ser på Old Trafford-jobben som sin siste store jobb i manageryrket.

mourinho5

– Ja, det gjør jeg. Innerst inne tror jeg José har ønsket United-jobben i mange år. Jeg tipper det var litt interne uenigheter i United-ledelsen da Josè ikke fikk jobben i 2013. Jeg tror han vil nyte hvert sekund. Det finnes ingen bedre følelse enn å gå tunnelen på Old Trafford og ut på gresset foran 75.000 tilskuere, mener Mark Halsey mens han setter i å synge «Take me home United road to the place I belong…».

Etter Sir Alex Fergusons snaut 27 år som Old Trafford-manager, satt David Moyes i knappe ti måneder, mens Louis van Gaal varte i to år.

Halsey ber Old Trafford-styret om å ha is i magen denne gangen.

– Så sant styret på Old Trafford er tålmodige tror jeg José fullfører treårskontrakten, og kanskje blir enda lenger. Det var uenigheter mellom spillerne og manager både under Moyes og Van Gaal, men José vet hvordan han skal håndtere en spillergarderobe inkludert de store stjernene.

– Til slutt; Hva kan vi forvente med Mourinho som manager?

– Først og fremst at han får tilbake vinnermentaliteten i hele organisasjonen fra United-garderoben til tribunen. Den gjennomsyret klubben under Sir Alex, og jeg tror Josè klarer å skaffe den tilbake.

– Dessuten, sier Mark Halsey og tar en liten kunstpause.

– Dessuten tror jeg at José sørger for at ligapokalen kommer tilbake til Old Trafford.

Powered by Labrador CMS