Fire måneder med Mourinho

Nesten ikke en dag uten noe om United og Mourinho. Her har vi sett nærmere på hva som har stått hvor og når.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken stod på trykk i utgave sju av United-Supporteren denne sesongen.

Er du Premium eller digitalt medlem, kan du lese bladet digitalt her.

Fire måneder med Mourinho

Av: Dag Langerød

Stadig flere melder at Jose Mourinho blir Uniteds neste manager, men hva skjer egentlig? Ingen Supporterklubben har vært i kontakt med, personer som normalt har innblikk i det som foregår i United, har foreløpig kunnet svare ordentlig på det. Her er alt om «de første fire månedene med Jose Mourinho».

Desember 2015:

MATAS EX-SJEF: José Mourinho.
FIKK SPARKEN: José Mourinho.

Ti over tre fredag ettermiddag 17. desember fikk Jose Mourinho sparken i Chelsea, og etterpå tok det mindre enn ett døgn før han for første gang ble koblet til United.

Etterpå har det egentlig ikke gått en eneste dag uten nye rykter.

Da Mourinho fikk sparken hadde United akkurat røket ut av Champions League og tapt mot Bournemouth. Dermed ble han bookmakernes favoritt.

19. desember meldte The Independent så at Mourinhos representanter allerede hadde kontaktet United, og at Mourinho ønsket jobben. Det ble det første av hundrevis av rykter de siste fire månedene.

Samme dag meldte nemlig flere at Louis van Gaal hadde et par kamper på seg til å redde United-jobben, og etter hjemmetapet mot Norwich skrev Daily Mail at «United-styret var klare til å trykke på panikk-knappen» – hvorpå The Sun fastslo at «ALT ER KLART» for at portugiseren overtar – vel, med unntak av at Van Gaal først måtte sparkes da…

Van Gaal overlevde imidlertid hjemmetapet mot Norwich, og etterpå fastslo ESPN, via såkalte kilder, at United ikke sparket nederlenderen fordi han hadde fått tre kamper på seg til å redde jobben sin og klubben ville ære det løftet.

Så tapte United mot Stoke.

Og fikk bare 0-0 mot Chelsea.

Men ingenting skjedde, og da 2015 ble til 2016 var det faktisk stille et par dager.

Januar 2016:

5. januar skrev ESPN så at Mourinhos representanter skal ha vært frustrert over mangelen på utvikling, og at de hadde fått beskjed fra United-styret om at Van Gaal fikk fortsette.

lvg61

Så smalt det skikkelig fra The Independents Miguel Delaney.

23. januar «avslørte» han at Mourinho hadde sendt et seks siders langt brev til United-ledelsen, i et håp om å friste dem til å velge ham.

Det skjønte portugiserens agent, Jorge Mendes, lite av.

– Latterlig, var nemlig hans karakteristikk av den historien.

De mindre avisene hadde også kastet seg på i leken, og Daily Express avsluttet måneden med å «avsløre» at United og Mourinho hadde inngått en «deal in principle», altså en avtale hvor hovedinnholdet i en eventuell kontrakt var ferdigforhandlet.

Men januar var egentlig bare som stille før februar-stormen.

Februar 2016:

3. og 4. februar smalt det nemlig skikkelig.

Sky Italia meldte først at Mourinho skulle ha takket ja til å bli United-manager, og saken ble avløst ved at spanske El Confidencial meldte det samme – bare for å også legge til at Pep Guardiola skal ha vært så skremt av tanken på å møte Mourinho i Premier League at han vurderte om han virkelig ville til Manchester City.

5. februar nådde noe informasjon også frem til engelske United-journalister. BBC, Daily Mail, Manchester Evening News og ESPN meldte alle at «det er samtaler» mellom United og Mourinho.

Guillem Balague, som har flere kontakter enn de fleste i det internasjonale fotballmiljøet, var imidlertid klar nok på sin twitter-konto:

– Det er ikke klart. Og frem til det er avklart er det ikke klart. Vil han dit? Selvsagt.

Tottenham Hotspur v Manchester United - Premier League

Like fort som Pochettino var nevnt, var det imidlertid duket for mer Mourinho.

– Done deal, stod det 10. februar i både Daily Mail og Daily Star, etter at portugiseren skulle ha fortalt det til såkalte «nære venner».

The Telegraph var litt mindre bombastisk ved å skrive at Mourinho hadde sagt at «jeg får jobben om Van Gaal sparkes til sommeren».

Twitter-helt og overgangskjenner Gianluca Di Marzio gjentok også at «Mourinho er en done deal».

Og så dukket det plutselig opp detaljer.

Spanske El Confidencial skrev at partene var i sluttforhandlinger, og at Mourinho kom til å få en årslønn på 20 millioner pund frem til 2019. Det spesielle var at spanske Marca samtidig meldte at Ed Woodward og Mourinho hadde møttes, men at det ikke kom noe ut av samtalene.

Like fort som Marca-saken ble kjent meldte så italienske Gazzetta dello Sport at «det bare er noen små steg» som gjenstår før Mourinho kan presenteres som United-manager, og Sport la samme dag til at Uniteds nye manager kom til å få 380 millioner euro å handle for.

Mens det roet seg ned hos andre ga ikke The Sun bort sjansen til å levere den ene «eksklusive» saken etter den andre. 15. februar kunne Mourinho bli United-manager allerede den uka, ifølge avisa. To dager senere hadde portugiseren avvist flere jobber og to dager etter det igjen var 53-åringen lei av å vente og villig til å snakke med Inter om å ta jobben der. Ifølge The Sun, da.

“Min neste utfordring? Min neste klubb? Jeg vet ikke. Jeg vet bare at jeg elsker fotball og at jeg vil returnere som den samme mannen med den samme lidenskapen og de samme ambisjonene som før.”

Jose Mourinho 19. februar

Blekket fra «Mourinho kanskje til Inter» hadde imidlertid ikke størknet en gang før han selv sa at det var uaktuelt, og da United tapte borte mot Midtjylland 18. februar var det på tide med en ny runde med Mourinho til United.

Dagen etter tapet mot danskene hevdet Manchester Evening News nemlig at United hadde kontaktet Mourinhos agent, Jorge Mendes, for å sjekke om han virkelig var aktuell for Inter, og avisas James Robson var klar på at Mourinho var Uniteds førstevalg. Daily Mirror mente samtidig å vite at United hadde undersøkt om han var villig til å overta allerede før sesongslutt.

Jose Mourinho - neppe helt fornøyd med utviklingen.
Jose Mourinho – neppe helt fornøyd med utviklingen.

The Telegraph-saken samme dag viste imidlertid at kildene var mange, ulike og usikkerheten stor. Sam Wallace skrev nemlig at det ikke hadde vært noe fruktbar kontakt mellom United og Mourinho.

Så overtok en 73 år gammel dame showet.

Bedy Moratti, søsteren til den tidligere Inter-presidenten Massimo Moratti, skal nemlig hatt lunsj med den United-aktuelle manageren i Milano, og da hun ble spurt om seansen etterpå fastslo hun følgende: – Han er fornøyd. Han skal til Manchester til sommeren.

Det meste tyder på at pressen i disse dagene ble foret med informasjon i noe som til en viss grad kan kalles en real PR-krig – eller i alle fall en bevisst lekking av informasjon for å vinne kampen om fansen. Så fort en sak gikk i favør Mourinho kom det gjerne en annen i favør Ryan Giggs eller eventuelt mot Mourinho.

Som da Sunday Mirror 21. februar meldte at Ryan Giggs absolutt er et alternativ, siden han er en mer langsiktig løsning, bare for at Manchester Evening News dagen etter slo stort opp om at det var en «gentlemans agreement» mellom United og Jose.

Foreløpig var det engelske, italienske og spanske aviser som hadde ledet an i medie-offensiven, men 23. februar endret det seg. Da meldte også flere aviser fra Mourinhos hjemland, Portugal, at avtalen mellom United og Mourinho var så godt som spikret, og at han ville overta i United til sommeren.

Daily Mirror fulgte så opp med en detalj fra kontrakten, om at gullbonusen hans ville være på fire millioner pund.

“Om jeg må begynne i en ny jobb i morgen så vil jeg gjøre det, men det beste for meg er å kunne starte i en ny klubb, et nytt prosjekt i sommer, før neste sesong.”

Jose Mourinho 24. februar

Da hadde engelsk, italiensk, spansk og portugisisk presse sagt sitt, men noen manglet fortsatt.

Hvem? Jo, franskmennenene og tyskerne.

29. februar ble en hektisk måned derfor avsluttet med at El Pais skrev at United og Mourinho hadde inngått en intensjonsavtale.

Mars 2016:

Om februar var ekstremt hektisk så roet det seg faktisk noe ned i starten av mars.

FC Bayern Muenchen - Training & Press Conference

Men roen varte ikke lenge.

15. mars ble det rapportert at en nervøs Pep Guardiola skulle ha undersøkt om Mourinho faktisk kom til å ende i United, og tre dager senere kjørte Red Issue hardt på at Mourinho skulle ha blitt fortalt at han blir Uniteds neste manager, selv om ingenting var underskrevet.

Franske El Pais meldte seg så på igjen 20. mars, med flere detaljer. United og Mourinho var enige om en såkalt pre-kontrakt, og United hadde bundet seg til en avtale hvor de måtte betale fem millioner pund som straff om de ikke tilbød ham jobben før 1. mai og 10 millioner pund om 1. juni kom uten at United faktisk hadde tilbudt manager-jobben til portugiseren.

“Jeg kommer til å starte i en ny jobb til sommeren.”

Jose Mourinho 11. mars

Gianluca Di Marzio, som av mange regnes som den med best treffprosent på store internasjonale overganger, gjentok at hans kilder fortsatt sa at Mourinho blir Uniteds neste manager.

The Sun fastslo så at Mourinhos treårsavtale ville være verdt 60 millioner pund hvis man legger til ulike bonuser.

Det føltes som om nettet snørte seg, bare for at måneden ble avsluttet med at The Guardian skrev at Mourinho ønsket et svar fra United senest i starten av mai, siden han ønsket mest mulig av sommeren til å forberede jobben. Usikkerhet igjen, altså, selv om Guillem Balague var rask med å gjenta «at absolutt alle jeg snakker med, mange trenere og sportsdirektører, er overbeviste om at Mourinho trener United neste sesong».

April 2016:

renato5

Da var de fleste «normale» aviser oppbrukt, så hva var det neste?

Jo, har du hørt om statistikk-nettstedet Squawka? 5. april publiserte de en såkalt «eksklusiv avsløring» om at Uniteds stjernespillere var lei av Louis van Gaal, og kun ventet på at Mourinho skulle overta.

Usikkerhet var det imidlertid fortsatt, og The Sun fortsatte dagen etter med at Mourinho ønsket et skriftlig løfte fra United på at han skulle få jobben, ikke bare muntlig som han hadde fått til da. Manchester Evening News fulgte opp med at Ed Woodward og Mendes ville møtes for å diskutere ytterligere garantier samme uke, så de historiene hang i alle fall sammen.

7. april fulgte franske Le10Sport opp med at Mourinho «garantert» kom til å overta United, før The Sun gjentok en gammel sak om at Mourinho var på spesifikk husjakt i Cheshire.

Og så ble det nesten bare saker om at jobben faktisk kom til å ende hos portugiseren.

– Mourinhos representanter sier at ting er klart, og Mourinho selv sier det samme til dem rundt seg, skrev Guillem Balague.

12. april meldte ESPN at Mourinho ble stadig sterkere i troen på at jobben kom til å bli hans, og et par dager etter fastslo Daily Mirrors David McDonnell at uansett hva som skjer frem mot sommeren så kommer Mourinho til å erstatte Louis van Gaal som United-manager. Den saken inneholdt også en vesentlig endring, da det ble hevdet at Sir Alex og Sir Bobby hadde innsett behovet for endring, og at de nå var mindre negative til Mourinho enn før.

Ett lands medier mangler riktignok fortsatt på spådom-lista, men 17. april kom også Tyskland med. Da meldte avisa Bild at Jose Mourinho blir Bastian Schweinsteigers nye sjef, og at kontrakten varer frem til 2019.

train21

Så kan bare tiden vise hva som er rett.

Sannheten er imidlertid at flere store medier i England, Italia, Spania, Portugal, Frankrike og Tyskland har meldt at Mourinho havner i United, og flere har skrevet at kontrakten vil gjelde for tre år. Den vil også koste United mye – kanskje så mye som 60 millioner pund fordelt på tre år.

Supporterklubben har ikke lyktes med å få noen svar som gjør at vi tør å tro eller mene eller skrive noe om bekrefter eller avkrefter noen av ryktene, og bare det er spesielt når vi snakker om fremtiden til klubben vår.

OPPDATERT: Denne saken gikk i trykken midt i april. Etterpå har Louis van Gaal, i forbindelse med Leicester-kampen, sagt at han kom til å være Uniteds manager neste sesong, men Andy Mitten skrev noen dager før det igjen at foruten Woodward/Glazer-brødrene så er det ingen som vet noe, og at hans inntrykk var at sesongavslutningen vil avgjøre.

Powered by Labrador CMS