ferg

Fikk ikke lov til å «breake» Ferguson-bombe

Jon Martin Henriksen visste at Sir Alex Ferguson skulle gi seg, men fikk aldri muligheten til å fortelle det til resten av verden.

Publisert Sist oppdatert

«Uno»-verten dekket på det tidspunktet Premier League for VG som sportsjournalist, og husker godt de ulike meldingene han fikk om hva som ble diskutert bak kulissene om Fergusons avgang.

Henriksen forteller om den spesielle dagen i «Uno»-spesialen om 2012/13-sesongen.

Allerede 22. april hadde Robin van Persie skutt Manchester United til det som skulle vise seg å være skottens siste ligagull. Den nederlandske spissen scoret hat trick mot Aston Villa, med en minneverdig volley-scoring som høydepunktet.

8. mai, fire dager før sesongens siste hjemmekamp mot Swansea, begynte ryktene å gå om Fergusons avgjørelse.

– Jeg visste det, forteller Henriksen i «Uno».

– Jeg fikk nyss tidlig, noen timer før Mark Ogden «breaket» nyheten. Det viser seg jo i ettertid at det var ganske mange som visste dette i det engelske pressekorpset også, og jeg var en av dem som visste.

– Dette var jo før spillerne var informert. Og det var jo gåsehud. Det var en ting man visste kom til å skje på et eller annet tidspunkt, men som man hadde skjøvet foran seg av ren fornektelse.

– Jeg jobbet i VG, og husker at jeg marsjerte bort til en vaktsjef, og sa:

– «Jeg sitter på en bombe».

– Men de synes det var for sykt at en nordmann skulle «breake» den, så det ble ikke noe av.

Telegraphs Mark Ogden var først ute med nyheten. Kort tid senere kom den offisielle bekreftelsen, som skapte enorme overskrifter verden over.

Dagen etter ble David Moyes presentert som ny United-manager.

Henriksen ble imidlertid fortalt at den daværende Everton-manageren skulle ansettes i en annen rolle fra dag én.

– Det første jeg fikk vite, som sikkert var litt av en klassisk viskelek, var at David Moyes skulle bli assistenten til Sir Alex Ferguson. Det var det første som kom opp. Kontrakten hans med Everton nærmet seg jo slutten. Han skulle være assistenten til Sir Alex én sesong, og så skulle han overta. Det var det første jeg hørte. Men så gikk det noen timer før jeg fikk en ny telefon.

Ferguson var 71 år gammel da han pensjonerte seg i 2013 – etter 38 trofeer på 27 og et halvt år som United-manager.

– Du sitter igjen som ligamester, samtidig som du kjenner på en eller annen form for sorg, ikke sant? sier Henriksen.

– Men det er vanskelig når en mann som har oppnådd alt rett og slett drar konekortet. Og det må være av lov.

– Det er jo søsteren til Cathy som dør, og det preger henne veldig. Og «nå er det min tur til å ta vare på henne», sier han vel.

– Det er jo noe av det vakreste som finnes, det også. Men det er verdens fotballhistoriens flotteste eventyr som er ferdig da. Og som vi fortsatt til den dag i dag ikke helt forstår konturen av. For det er bare helt ellevilt.

Managerskiftet er bare et av høydepunktene fra 2012/13-sesongen som Henriksen og  resten av «Uno»-panelet snakker om i podkasten.

Overtidsseieren mot Manchester City, Van Persie-kanonen mot Aston Villa, og æresvakten på Emirates blir alle diskutert i detalj.

Powered by Labrador CMS