United bekrefter deltakelse i ny superliga

Planene om en ny europeisk superliga ble bekreftet sent søndag kveld og Manchester United er ikke bare blant klubbene som er med. United-eier Joel Glazer blir også den nye superligaens viseformann.

Publisert Sist oppdatert

– Vi åpner et nytt kapittel i europeisk fotball, sier Manchester United-formann Joel Glazer i en pressemelding som ble publisert både på den nye superligaens hjemmeside og på Manchester Uniteds investorside.

– Ved å bringe sammen verdens største klubber og spillere, og spille mot hverandre gjennom sesongen vil superligaen åpne et nytt kapittel i europeisk fotball, sikre en turnering i verdensklasse og øke den finansielle støtten til den store fotballpyramiden, sier Glazer i pressemeldingen som ble publisert rundt midnatt norsk tid.

Massiv motstand

Det er tolv europeiske storklubber som står bak planene om å opprette en egen superliga som en direkte konkurrent til UEFAs Champions League. AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Internazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid og Tottenham er lagene som er stifterklubbene for den nye ligaen. 

KONTROVERSIELT: Avram og Joel Glazer er her avbildet på Old Trafford i 2011. Uniteds amerikanske eiere skal være blant pådriverne for å starte den nye superligaen som vekker sterke reaksjoner.

Den anerkjente bloggeren Swiss Ramble gir en oversikt over den økonomiske situasjonen til de tolv klubbene som så langt er stiftere av den nye superligaen, og det er ikke småpenger de klubbene tapte i sesongen 2019/20…

De konkrete planene

Superligaen vil erstatte nåværende spill i Europa.

Ytterligere tre klubber vil etter planen være stifterklubber slik at det er 15 klubber som skal være regnet som stiftere av den nye ligaen. Ytterligere fem klubber vil delta, men hvilke klubber som får disse plassene vil bli avgjort gjennom en kvalifiseringsordning som ikke er kjent ennå.

Planen er at disse klubbene deles i to grupper a 10 lag – som alle møter hverandre hjemme og borte i midtukekamper. De tre beste fra hver gruppe avanserer til knockoutspillet. Lagene på 4. og 5. plass møtes så i playoff om de to siste plassene. Deretter vil disse åtte «beste» møtes i et knockoutspill hjemme og borte før en enkelt finale på nøytral bane.

De 15 stifterklubbene skal være sikret plass hver eneste sesong i de 23 årene (!!) de har skrevet under for.

Disse stiferklubbene lover også en lik Superliga for kvinnelagene sine.

Klubbene hevder også at dette vil sikre enda mer penger nedover i fotballpyramiden til andre klubber, men uten at det har truffet blink i resten av fotball-Europa – som ikke er i tvil om at dette kun gjøres for å sikre seg selv.

Det poengteres også fra godt informerte kilder at selv om de 20 involverte klubbene vil nyte godt av dette, så er jo den store forskjellen nå at UEFA faktisk sender penger videre ned i systemet til enormt mange flere klubber.

Ikke overraskende har planene høstet en massiv motstand.

Premier League fordømmer planene. Det samme gjør UEFA, FA, og en rekke supporterorganisasjoner.

Rasende Neville

Gary Neville var en av dem som reagerte aller sterkest søndag ettermiddag

United-legenden raser mot spesielt Manchester United, Liverpool og Arsenal, og oppfordrer myndighetene til å straffe klubbene som har signert avtalen.

– De har ingen lojalitet til dette landet og denne ligaen. Nok er nok. Det finnes ikke en fotballsupporter som ikke vil være rasende når de hører debatten om dette forslaget, sa Neville på Sky Sports.

TORDNER: Gary Neville er rasende på de engelske toppklubbene som vil starte sin egen superliga som en direkte konkurrent til UEFAs europacuper.

– Jeg mener, hvordan i alle dager skal man komme hit på Old Trafford og se en superliga når man har forlatt 14 andre klubber i Premier League? Hele pyramidesystemet i landet forsvinner på grunn av seks klubber.

– Dersom det annonseres at seks klubber har signert det forslaget, må de straffes knallhardt. Gi dem store bøter, poengtrekk, og ta fra dem titlene. Hvem bryr seg? Gi titlene til Burnley eller Fulham. La Fulham beholde plassen, og send Liverpool, United og Arsenal ned.

– De tre klubbene burde visst bedre. De har en enorm historie og enorme tradisjoner. Det verdsetter jeg, men seriøst, Liverpool? Vi har ikke et godt forhold, men de har ærlighet og integritet, og de har tatt vare på sine egne. Det er borte, glem det! 

Også engelske journalister reagerer sterkt på planene.

UEFA får støtte

Det er mange som vil stå igjen som tapere dersom superligaen blir en realitet, men den største taperen av alle er UEFA.

Den europeiske paraplyorganisasjonen for fotball har allerede kommet med en kunngjøring der organisasjonen tar sterkt avstand fra planene.

– UEFA, det engelske fotballforbundet (FA), Premier League, det spanske fotballforbundet, La Liga, det italienske fotballforbundet og serie A er kjent med at et mindre antall engelske, spanske og italienske klubber planlegger å skape sin egen lukkede liga, en såkalt superliga. Om det skjer vil vi gjenta at vi sammen med disse forbundene og ligaorganisasjonene, i tillegg til FIFA og alle våre medlemsforbund vil være samlet i vår bekjempelse av dette kyniske prosjektet, som er tuftet på interessene til et fåtall av klubben i en tid set samhold og solidaritet er viktigere enn noen gang, skriver UEFA i en pressemelding.

UEFA bekrefter også at organisasjonen vil ta alle nødvendige juridiske steg for å stoppe prosjektet og truer dessuten med at spillere i klubbene som står bak superligaen ikke vil få anledning til å delta i deres turneringer, deriblant EM.

FIFA har tidligere signalisert, i samarbeid med de nevnte organisasjonene over, at spillere fra de nevnte tolv klubbene kan bli utestengt fra å spille i alle turneringer enten det er hjemlige turneringer, europeiske eller turneringer på verdensbasis.

Supportere tar avstand

Den britiske statsministeren Boris Johnson er blant de mange som reagerer svært negativt på planene.

Den uavhengige supporterorganisasjonen MUST (Manchester United Supporters Trust) kaller planene totalt uakseptable.

– Dette forslaget er totalt uakseptabelt og vil sjokkere Manchester United-fans, i likhet med fans av mange andre klubber. Da Sir Matt Busby ledet oss inn i europacupen på 1950-tallet ble det moderne Manchester United fundamentert på tragedien og triumfen som fulgte. Bare det å vurdere å gå bort fra disse turneringene vil være et svik mot alt det klubben noen gang stod for, skriver MUST som ber alle parter som er involvert i dette prosjektet, inkludert United, om å trekke forslaget umiddelbart.

Sir Alex Ferguson reagerer

Til og med Sir Alex Ferguson har uttalt seg om saken:

– En superliga betyr å bryte med 70 år med europeisk fotball, sier Ferguson til nyhetsbyrået Reuters og trekker fram sin egen spiller- og managerkarriere.

– Vi spilte fire Champions League-finaler i min tid i Manchester United, og det var de mest spesielle kveldene.

siralextreeble
KASTER SEG INN I DEBATTEN: Sir Alex Ferguson er svært kritisk til de nye planene som ble presentert søndag.

– Jeg vet ikke om Manchester United er involvert i dette, da jeg ikke er en del av prosessen.

Søndag kveld kom imidlertid bekreftelsen på at United er blant klubbene som er initiativtakere til en nye superligaen.

United-manager Ole Gunnar Solskjær fikk også flere spørsmål om forslaget i sitt intervju med Sky Sports etter kampen mot Burnley.

United-manageren sa ganske enkelt at han ikke har satt seg inn i saken.

– Jeg så det i morges, men jeg kan ikke si så mye. Fokuset mitt har vært på denne kampen, svarte Solskjær.

Samtlige supporterorganisasjoner tilsluttet de seks engelske klubbene som er blant initiativtakerne til superligaen tar sterk avstand fra planene.

Powered by Labrador CMS