Er Garner klar for større oppgaver?

Publisert Sist oppdatert

Mye vil ha mer, og det er vel en av forklaringene en kan finne på at en del United-supportere tilsynelatende mener at Ole Gunnar Solskjær ikke gir nok sjanser til unggutta.

Hvis Brandon Williams, Mason Greenwood, Angel Gomes og Tahith Chong får spilletid i en viktig Manchester United-kamp, så er det gjerne ikke nok – for selvsagt burde jo James Garner spilt også!

Samtidig er det lett å forstå lysten på å se Garner, for han er spennende.

Han er nok den av de unge som i størst grad har grunn til å tenke at han burde fått sjansen tidligere denne høsten, og det ville vel fort skjedd også under andre omstendigheter.

Han var ubenyttet innbytter mot både Astana og Rochdale, og han ville vel fort fått sjansen der hvis laget hadde prestert på en slik måte at det hadde vært tryggere rammer rundt et eventuelt innhopp. Få øyebryn ville blitt hevet om han startet mot Rochdale.

HAR IKKE FÅTT A-LAGSSPILLETID DENNE SESONGEN: James Garner.
HAR IKKE FÅTT A-LAGSSPILLETID DENNE SESONGEN: James Garner.

Er han klar?

Kollega Eivind Brennhovd Holth skrev i september en kommentar om Tahith Chong hvor han var tydelig på at ikke Chong bør avskrives. Det er ikke nødvendigvis enkelt å komme inn på laget i motgangstider, og nederlenderen viser at steget opp fortsatt er stort.

– Derfor er det kanskje ikke bare å kaste ungdommen til ulvene siden de uansett ikke kan være dårligere enn det førstelagsspillerne er om dagen – som er et argument som har blitt fremmet av flere de siste ukene, skrev Brennhovd Holth.

Dette er et poeng, og ofte er det en fysisk forskjell som er gjeldende også, og Garner er ikke den aller mest robuste selv om han er en tøffing. Vi har sett mange eksempler på talentfulle spillere som har blitt for lette når de har prøvd å ta steget opp – Larnell Cole er et eksempel, og av nyere eksempler så kan jo både Angel Gomes og Tahith Chong nevnes som spillere som har møtt problemer her.

Dette er spillere som på U23-nivå gjerne fremstår som dominerende, noe som er verdt å ha i bakhodet når det ropes på Garner.

Solskjær og hans team ser Garner på treningsfeltet, og har slik sett bedre kontroll enn oss på hvor 18-åringen ligger an i terrenget.

IKKE LETT Å TA STEGET OPP: Det har spesielt Tahith Chong fått merke.
IKKE LETT Å TA STEGET OPP: Det har spesielt Tahith Chong fått merke.

Fortsatt i utvikling

Samtidig er fortsatt Garner i utvikling, og han har tatt steg fysisk, og er nok i større grad enn nevnte Cole, Gomes og Chong i stand til å gi juling også på førstelagsnivå.

Så spiller han jo selvsagt også i en posisjon – en dyp midtbanerolle – hvor det også er nødvendig.

Kampen mot Lincoln-førstelaget (om enn bare med fire-fem-seks fra førsteelleveren) i EFL Trophy nylig var oppløftende, for Garner både fikk og ga juling, og så ikke ut til å ha store problemer med det fysiske mot et svært robust Lincoln-lag.

Det var egentlig en ganske typisk James Garner-kamp, hvor United kunne takke Garner for at en vant kampen. 

Han bidro mye i det defensive arbeidet. Han løp konstant, og han kom stadig vekk med viktige blokkeringer og taklinger. Passende nok hadde han også en redning på streken, noe som var passende i en disiplinert forestilling hvor Garner ved mange anledninger hjalp lagkameratene ut av trøbbel.

Han så mer klar ut enn noen gang.

GOD: Dette bildet fra Lincoln-kampen er kanskje ikke av så høy kvalitet, men det Garner (her sammen med Levitt) leverte på banen var definitivt av høy kvalitet.
GOD: Dette bildet fra Lincoln-kampen er kanskje ikke av så høy kvalitet, men det Garner (her sammen med Levitt) leverte på banen var definitivt av høy kvalitet.

Målmaskinen Garner

Garner scoret også kampens eneste mål mot Lincoln, og dette er nok den delen av spillet hans hvor utviklingen er aller mest tydelig.

Han har en stund fremstått som en solid spiller på midtbanen, med defensive ferdigheter og lederegenskaper, men han er i ferd med å bli en helt annen spiller offensivt.

Han debuterte for U23-laget i fjorårssesongen, og spilte da elleve kamper for dem (tall fra Youthhawk) uten å havne på scoringslista. Han scoret både på U18-nivå og U19-nivå, men til sammen endte han sesongen med bare to mål på 26 kamper.

Denne sesongen har han hittil scoret seks mål på sju kamper – hvor to av kampene har vært i EFL Trophy mot seniormotstand.

Til sammenligning har førstelaget scoret sju mål til sammen på de ti kampene etter serieåpningen mot Chelsea.

Vi minner igjen om at han vanligvis har en dypere midtbanerolle.

MÅLFARLIG: James Garner, her rett etter å ha gitt United-reservene ledelsen mot Norwich i september.
MÅLFARLIG: James Garner, her rett etter å ha gitt United-reservene ledelsen mot Norwich i september.

 

I sommer brukte han bare noen minutter på banen for førstelaget før han dunket ballen i mål bak Perth Glory-keeperen.

Han fremstår også mer moden i resten av det offensive spillet. Det er altså ingen tvil om at Garners utvikling går i riktig retning.

I videoen under kan dere se alle U23-ligamålene fra denne sesongen hittil – der vi kan se fem finfine Garner-mål og flere andre gode bidrag fra lagets midtbanegeneral:

Veien videre

Det finnes argumenter både for og imot å gi Garner sjansen, altså, men det er neppe noen grunn til å bli bekymret av at han ikke har fått sjansen hittil.

Klubben er nok fullt klar over at han er en spennende spiller, og Garner trener som sagt med førstelaget.

Spørsmålet er mer når enn om han skal få sjansen.

Kanskje ville et utlån vært positivt for Garner, med regelmessig førstelagsspill, og klubber som Chelsea har hatt stort hell med sine utlån – og det har garantert også gagnet en spiller som Tuanzebe, som i likhet med Garner fremstår som en moden ledertype. Et utlån skjer uansett ikke før i januar, og Garner kan fort få sjansen for Solskjær før det.

GRATULERES AV FØRSTELAGSSPILLERNE: James Garner har her nettopp scoret mot Perth Glory i sommer.
GRATULERES AV FØRSTELAGSSPILLERNE: James Garner har her nettopp scoret mot Perth Glory i sommer.

Europa League er sannsynligvis arenaen for det, i så fall – kanskje allerede i bortekampen neste uke.

United har en langt viktigere kamp mot Norwich bare noen dager etter kampen i Beograd, før nye bortekamper mot Chelsea (ligacup) og Bournemouth venter.

Her er det naturlig å anta at Solskjær ønsker å kutte ned på reisebelastningen til enkelte av spillerne, og poenget i Nederland gjør at United har muligheten til å hvile noen nøkkelspillere i Beograd uten at det nødvendigvis setter avansementet i stor fare. Det gir muligheten til både reserver og unge spillere.

Så får en om nødvendig heller bruke litt flere av førsteelleveren i hjemmekampen i november, som i motsetning til bortekampen kommer i forkant av en hjemmekamp.

Kanskje blir vurderingen at stemningen i Beograd blir litt i overkant for å kaste for mange unge spillere inn i det – en tankegang det er mulig å forstå – men i så fall bør det i alle fall være håp om å få se ham i den andre kampen.

Garner er ikke svaret på alle Uniteds problemer, men han bør være et alternativ mot Partizan uansett – i alle fall i én av kampene.

Hvis ikke, vel, så har vi fortsatt god tid. Utviklingen går i alle fall i riktig retning, og han er nok klar for større oppgaver enn U23-ligaen.

SNART KLAR FOR FØRSTELAGET? James Garner sammen med førstelagstrener Kieran McKenna, som også har vært Garners trener på U18-laget tidligere.
SNART KLAR FOR FØRSTELAGET? James Garner sammen med førstelagstrener Kieran McKenna, som også har vært Garners trener på U18-laget tidligere.

Powered by Labrador CMS