Info om Southampton

Southampton slo United i FA-cupfinalen i 1976. League One-klubben håper på en ny cupbombe i kveld.

Publisert Sist oppdatert

I kveld klokken 18.30 besøker United St. Mary’s og Southampton i FA-cupens femte runde. Dette er tredje gang på sju sesonger at United møter The Saints i turneringen, og forhåpentligvis vil det gå like bra i kveld som i de to forrige FA-cupmøtene. I 2009 vant United 3-0 i tredje runde på St. Mary’s, mens det i sjette runde i 2005 ble hele 4-0 – også den gang på bortebane.

Southampton slo i de to første rundene av FA-cupen ut League Two-lagene Shrewsbury (2-0) og Cheltenham (3-0). I tredje runde ventet tøffere motstand da Blackpool gjestet St. Mary’s, men Southampton viste ingen respekt, og sendte de oransje tilbake til badebyen med 2-0 i bagasjen etter scoringer av Lee Barnard og Guly Do Prado.

United kom først inn i tureringen til tredje runde. I denne kampen ble Liverpool slått 1-0 på Old Trafford etter en straffescoring av Ryan Giggs etter snaue to minutter av kampen.

Opprykk, suksess, økonomiske problemer, nedrykk

Southampton rykket for første gang opp til den øverste divisjonen i 1966. Klubben overlevde her i åtte år, før de rykket ned igjen i 1974 – sammen med Manchester United. Mens United rykket rett opp igjen, måtte Southampton bruke fire sesonger på å komme opp igjen.

Etter dette kom de sterkeste sesongene i klubbens historie, og i 1984 tok de andreplass i toppdivisjonen – Southamptons beste plassering noensinne. Klubben spilte 27 strake sesonger på øverste nivå, før klubben rykket ned igjen i 2005.

Etter dette slet klubben økonomisk, og klubben rykket i 2009 ned fra The Championship. På grunn av de økonomiske problemene måtte klubben starte 2009/2010-sesongen med ti minuspoeng. Klubben endte sju poeng bak play-off-plassene, og spiller derfor også denne sesongen i League One. Southampton ligger nå på en fjerdeplass i divisjonen, og er med i kampen om direkte opprykk.

Cuptriumf mot United

Southampton har tidligere vunnet FA-cupen én gang. Det var i 1976, og finalemotstander var Manchester United. United var favoritter etter å ha kommet på tredje plass i øverste divisjon, mens Southampton var i divisjonen under. Buchan, Coppell, Macari og co greide imidlertid ikke å hamle opp med Southampton-spillerne, og The Saints kunne løfte pokalen etter en scoring av Bobby Stokes.

Southampton slo også ut United av FA-cupen i 1992, og Southampton-manager Nigel Adkins er optimistisk med tanke på nok en gang å slå ut de røde djevlene av cupen.

– Selvsagt kan vi vinne, det er blitt bevist i FA-cupen at om man har dagen kan man slå hvem som helst, sier Adkins, og viser til at Southampton tidligere i år slo ut Blackpool av turneringen. Han vet imidlertid at dagens kamp blir enda tøffere.

– Manchester United er selvsagt av et annet kaliber (enn Blackpool), og har vært veldig gode denne sesongen.

Stortalentet

Den siste tiden har det vært mye snakk om stortalentet Alex Oxlade-Chamberlain. 17-åringen debuterte for Southampton 16 år og 199 dager gammel i fjor vår, og har denne sesongen vært sentral for klubben – kun 17 år gammel.

Chamberlain kan spille både sentralt på midtbanen og som ving, og har blitt aet til både United, Liverpool og Arsenal. Sir Alex Ferguson sammenlikner han med noen av Southamptons tidligere stortaltenter, og gir klubben skryt for dens ungdomsarbeid.

– Alex Chamberlain er ung, men han har potensiale. Southampton har vært fae til å få frem unge spillere opp gjennom årene, sier Ferguson.

– Han er enda en i rekken, sammen med Gareth Bale og Theo Walcott. Før det hadde de Wallace-brødrene og Alan Shearer.

Oxlade-Chamberlain er høyst sannsynlig å finne i Southamptons startoppstilling i kveld. På skadefronten er både Adam Lallana og David Connoly ute, mens Dean Hammond er usikker. Nyinnkjøpte David N’Guessan er klar for spill, og kan få sin debut mot United.

For Uniteds del hviles Edwin van der Sar, mens Rio Ferdinand og Rafael er ute med skader. Patrice Evra står også over, mens Michael Carrick er skadet. I tilleg er fortsatt Owen Hargreaves og Antonio Valencia ute med sine skader, mens Ji-sung Park enda ikke er tilbake etter Asiamesterskapet.

Avspark for kvelden kamp er klokken 18.15 (skandinavisk tid), og kampen vises på Viasat Fotball. United.no følger også kampen og vil sende live-oppdateringer.

Kilder: www.saintsfc.co.uk, Daily Post

Powered by Labrador CMS