Manchester United v RSC Anderlecht - UEFA Europa League Quarter Final: Second Leg

Mkhitaryans mareritt: – Ble nærmest brukt for å blidgjøre Raiola

Henrikh Mkhitaryan kan spille en viktigere rolle på Old Trafford i Roma-drakt enn han noen gang gjorde som United-spiller. Hvorfor falt aldri brikkene på plass for den smarte og sympatiske armeneren med de ekstreme kvalitetene?

Publisert Sist oppdatert

Noen signeringer virker bare som trygge investeringer fra dag én.

Henrikh Mkhitaryan kom til Old Trafford med merkelappen «pur klasse» og bøttevis av scoringer og assists i bagasjen fra Borussia Dortmund.

– United-fansen har definitivt grunn til å juble.  Jeg ser ingen grunner til at han ikke skal passe inn i Premier League, sa kommentator Petter Bø Tosterud.

Alle antok at 27-åringen skulle gå rett inn på laget til José Mourinho.

Likevel gikk det galt.

Hvorfor?

LES OGSÅ:

Leicester City v Manchester United - Premier League
INGEN SUKSESS: Henrikh Mkhitaryan forsvant etter halvannet år på Old Trafford.

Tøffe krav: – Fikk aldri tillit

Mkhitaryans United-karriere startet like ille som den sluttet, men hadde noen nevneverdige oppturer i midten.

Etter flere innhopp den første måneden i 2016/17-sesongen fikk armeneren sjansen fra start i hjemmekampen mot Manchester City. Det ble 45 grusomme minutter, der United ble rundspilt, og Mourinho tok ham ut i pausen.

Det skulle gå nesten to måneder før han var tilbake på banen igjen.

Manchester United Unveil New Signing Henrikh Mkhitaryan
2016: Mkhitaryan kom fra Borussia Dortmund som en poengplukker.

ESPN-journalist Rob Dawson tror skjebnen til Henrikh Mkhitaryan på Old Trafford handlet om feil timing.

– Mourinho skjønte raskt at Mkhitaryan ikke var klar til å utføre den jobben han var tiltenkt i systemet. Det tok en stund for Mkhitaryan å tilpasse seg Mourinhos krav til defensive arbeidsoppgaver, og han fikk egentlig aldri managerens tillit, sier Dawson til united.no.

Samuel Luckhurst i lokalavisen i Manchester Evening News peker også på relasjonen til Mourinho som den største utfordringen.

– Han var aldri en Mourinho-spiller. Han ble hentet som høyreving, der han hadde vært enestående for Dortmund i 2015/16, men han ville helst spille som playmaker.

– Mourinho stilte høye krav til ham, men det var han nødt til å gjøre, og det skjønte også Mkhitaryan.

Manchester United v Watford - Premier League
TØFF TID: Mkhitaryan er ærlig på at det ble en tøff start på Old Trafford.

Mkhitaryan: – Lærte mye av Mourinho

I et intervju med The Athletic i forkant av torsdagens semifinale sier Mkhitaryan at han på ingen måte angrer på United-overgangen i dag.

Det kommer imidlertid tydelig fram at det var utfordrende å gå fra turbofotballen i Dortmund til den mer tålmodige og kompakte Mourinho-fotballen.

Interessant nok snakker Mkhitaryan om Jürgen Klopp som en «psykolog som var vennlig med spillerne sine» og Thomas Tuchel som en trener som var ekstremt tydelig i sine instrukser til spillerne.

Når det kommer til Mourinho, er det andre adjektiver som tas i bruk.

– Det var en annen erfaring. Det var tøft, men jeg lærte mye. Jeg lærte hvordan jeg skulle forsvare og hvordan jeg skulle hjelpe laget. Det handlet ikke bare om å score mål og gi målgivende pasninger. Det handlet om å vinne for laget, så det spilte ingen rolle hvem som scoret målene, sier Mkhitaryan.

Tottenham Hotspur v Borussia Dortmund - UEFA Europa League Round of 16: Second Leg
DORTMUND-STJERNE: Henrikh Mkhitaryan ble hentet til Bundesliga fra Shakhtar og var en stor suksess i Dortmund-drakta.

– Ville fått større frihet av Solskjær

Etter en tøff start, viste Mkhitaryan mot slutten av 2016 hvilken spiller han var på sitt beste.

Han scoret vinnermålet mot Tottenham og hentet fram et akrobatisk saksespark mot Sunderland 2. juledag.

I Europa League scoret han i gruppespillet, 16. delsfinalen, åttedelsfinalen og i begge kvartfinalene mot Anderlecht, før han avgjorde selve finalen mot Ajax med en brasselignende scoring som sørget for 2-0 og sikret seieren.

Ajax v Manchester United - UEFA Europa League Final
FINALEHELT: Mkhitaryan scoret 2-0-målet i Europa League-finalen mot Ajax.

Luckhurst mener imidlertid at de store øyeblikkene ikke kunne redde Mkhitaryan så lenge Mourinho var manager.

– I Premier League fant han seg aldri til rette etter den starten mot Manchester City. Han scoret noen viktige mål, men det var isolerte og spontane øyeblikk. Han var ujevn og passet ikke Mourinhos stil som en introvert spiller.

– Betyr det at Mkhitaryan kunne fått en karriere på Old Trafford med en annen manager? Ole Gunnar Solskjær for eksempel?

– Kanskje. Solskjær ville vist mer sympati, men se på Donny van de Beek. Det kan trekkes paralleller til Mkhitaryan, selv om Van de Beek faktisk har vært mye verre. Den sammenligningen er egentlig en fornærmelse for Mkhitaryan.

Også Dawson tror Mkhitaryan ville fått andre arbeidsbetingelser under Solskjær.

– Han ville nok fått større offensiv frihet av Solskjær, men det er vanskelig å si om han ville vært en suksess. I dag er Bruno Fernandes Solskjærs nummer ti, og han jobber også veldig hardt uten ballen.

UNITED-JOURNALIST: Samuel Luckhurst jobber for lokalavisen Manchester Evening News.
UNITED-JOURNALIST: Samuel Luckhurst jobber for lokalavisen Manchester Evening News.

Byttehandel med Arsenal

Finalescoringen i Stockholm kunne vært en katalysator, men etter en god start på 2017/18-sesongen forsvant Mkhitaryan fullstendig.

– Jeg var ikke fornøyd med hans siste prestasjoner, og da snakker jeg ikke om én eller to kamper. Jeg snakker om tre, fire eller fem, sa Mourinho på en pressekonferanse høsten 2017.

Da Alexis Sánchez ble tilgjengelig i januar, ble 29-årige Mkhitaryan sendt i retur til Arsenal.

– I retrospekt virker det som at Manchester United nærmest brukte Mkhitaryan for å blidgjøre Mino Raiola – slik at de også ville få Zlatan Ibrahimovic og Paul Pogba, sier Luckhurst til united.no.

Dawson er imidlertid ikke like streng overfor Manchester Uniteds rekrutteringsteam.

– Det var nok ikke noe galt med speiderarbeidet som ble gjort, for Mkhitaryan hadde vært veldig bra i Borussia Dortmund. Det er vanskelig å flytte til et nytt land og spille i en ny liga, og i Manchester United var ikke forutsetningene gode for Mkhitaryan, sier Dawson.

Manchester United v Tottenham Hotspur - Premier League
HØYDEPUNKT: Mkhitaryan scoret vinnermålet mot Tottenham. Det ble et av få høydepunkter i Premier League.

Ny spiller i Roma: – En glede å se ham

Heller ikke i Arsenal klarte Mkhitaryan å hente fram det som hadde gjort ham til en av Europas beste spillere noen år tidligere.

Etter halvannen sesong ble armeneren lånt ut til Roma. Der har 32-åringen endelig funnet seg til rette.

– Hvorfor? Det handler om hvordan vi spiller. Jeg er veldig komfortabel med dette systemet. Vi spiller offensiv fotball som kan minne om det vi gjorde i Shakhtar Donetsk og Borussia Dortmund, forteller Mkhitaryan.

Det er uansett ikke en bitter 32-åringen som returnerer til Old Trafford.

– Det var tøft i begynnelsen, men etter to-tre måneder trivdes jeg godt. Jeg vant tre trofeer med klubben. Det er mange spillere som har vært i Manchester United i evigheter uten å vinne noen ting, sier Mkhitaryan, som forteller at han holder kontakten med spillere som Paul Pogba, Marcus Rashford, David de Gea, Juan Mata og Eric Bailly.

Even Braastad trekker fram Mkhitaryan som en av Romas beste spillere i 2020/21-sesongen.

– Det har tidvis vært en glede å se Mkhitaryan i Roma, forteller Strive-kommentatoren til united.no.

– Der har man igjen sett den spilleren man ble kjent med i Dortmund, som får fotball til å se enkelt ut – samtidig som han produserer målpoeng og er effektiv for laget sitt.

AS Roma v Parma Calcio - Serie A
TRIVES: Mkhitaryan har slått ut i full blomst i Roma.

Mkhitaryan strålte i Paulo Fonsecas nye 3-4-2-1-formasjon i første halvdel av 2020/21-sesongen, og var ifølge Braastad et «offensivt bindeledd i overgangsspillet og boksåpner mot etablert forsvar».

– Fonseca har flere ganger gitt uttrykk for at han setter fotballhodet til Mkhitaryan veldig høyt. 17 målpoeng denne sesongen er sterkt, 27 fra januar 2020 til januar 2021 forteller jo også at han har levert bra over tid. Nå står han imidlertid uten et eneste målpoeng siden januar og har jo utvilsomt sluknet litt.

I 2021 har det gått tråere med skader og lite flyt for Mkhitaryan. Tre scoringer har det blitt, alle i januar. I mars og april har han ikke spilt 90 minutter en eneste gang.

Likevel er Henrikh Mkhitaryan en av spillerne Roma-fansen setter sin lit til på Old Trafford.

PS! Mkhitaryan kunne også spilt Europa League-finalen i 2019 med Arsenal, men kunne ikke reise til Baku av sikkerhetsmessige årsaker grunnet forholdet mellom Armenia og Aserbajdsjan.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS