Vitesse v Ajax - Dutch Eredivisie

Berg om valgene Ten Hag må ta: – Maguire den som led mest under Rangnick

Fra solfylte Kypros så Henning Berg hvordan Manchester United forfalt under Ralf Rangnick. Nå forventer 52-åringen å se et United-lag som evner å dominere på Old Trafford.

Publisert Sist oppdatert

Mens tidligere lagkamerat Ole Gunnar Solskjær ledet gamleklubben, tok Berg Omonia til Europa League, der han blant annet møtte Erik ten Hags rivaler fra Eindhoven. Nå har nordmannen fått ny jobb på samme øy i Pafos.

Berg var i utgangspunktet aktuell for en rolle i Viaplay, men skal nå følge Erik ten Hags reise fra Kypros.

– Et spennende valg, konstaterer Berg til united.no.

– Han har Ajax-filosofien i kroppen etter tre år med suksess, og det blir spennende å se om han kan innføre den kulturen og filosofien i United. Men det vil nok ta litt tid. Premier League er selvfølgelig annerledes enn Æresdivisjonen, og United er ikke like dominerende som Ajax er i Nederland.

Det er nok også forventningene på Old Trafford. I den mye omtalte pub-samtalen mellom Richard Arnold og en gjeng frustrerte United-supportere, sa toppsjefen blant annet at han «hatet hver eneste kamp» forrige sesong.

Berg håper den nye United-manageren kommer inn med en moderne og tydelig filosofi som på sikt kan gjøre Manchester United konkurransedyktige med Manchester City og Liverpool igjen.

– Rangnick fungerte ikke i det hele tatt, og den avslutningen er langt unna der United skal være, sier Berg.

– Det viktigste er at Ten Hag kan gjøre United til et lag som har mye bedre samhandling og større forståelse for hvordan de skal spille sammen. Både offensivt og defensivt. Du ser at City, Liverpool og Tottenham med Conte i gode perioder er godt organiserte med god forståelse og samhandling. Alle vet hva de skal gjøre, og de er i stand til å spille den fotballen treneren ønsker.

Manchester United Erik ten Hag Press Conference
NYTT KAPITTEL: Mandag sparker Erik ten Hag i gang sitt United-prosjekt på Old Trafford når spillerne stiller til pre-season.

– Må vise at de kan dominere

Ifølge rapportene har Ten Hag bak kulissene sagt at han vil fokusere på å utvikle spillerne han har tilgjengelig, samtidig som det naturligvis vil komme forsterkninger i løpet av sommeren.

Det betyr med andre ord at Ten Hag er innstilt på å få det til å fungere med spillere som David de Gea, Harry Maguire, Raphaël Varane, Scott McTominay, Fred, Bruno Fernandes, Jadon Sancho, Marcus Rashford og Cristiano Ronaldo. Før sommerferien ble det rapportert at nederlenderen hadde individuelle samtaler med samtlige spillere.

Manchester United '99 Legends v FC Bayern Legends
GAMLE KOLLEGAER: Henning Berg avbildet sammen med Mikael Silvestre og Denis Irwin.

Mandag leder Ten Hag sin første treningsøkt på Carrington. 12. juli spilles den første oppkjøringskampen mot Liverpool i Bangkok.

Berg gir lange og godt begrunnede svar når united.no fyrer løs med spørsmål om alle utfordringene Ten Hag står overfor.

– Hva er det første du kommer til å se etter i Ten Hags første kamper?

– I ligaåpningen mot Brighton må United vise at de kan dominere den kampen, noe som ikke vil være lett mot det laget, svarer Berg.

– United må være gode i det høye presset, de må stenge og presse motstanderen ut av sitt normale spill, og stå høyt. De må tørre å være offensive i det defensive spillet sitt, og skape sjanser med tempo og trykk i boksen. United må dominere på Old Trafford. Det er Brighton som skal jage, løpe og slite i den kampen. Det er det vi har lyst til å se.

Manchester United v Southampton - Premier League

Tror Maguire kan reise seg

Symbolet på elendigheten har for mange vært Harry Maguire, stoppersjefen som ble utnevnt som kaptein etter 85-millionersovergangen fra Leicester.

Selv har 29-åringen uttalt at han tåler kritikk, men at den falske bombetrusselen familien mottok i vår var langt over streken.

Berg vet hva det innebærer å gjøre Old Trafford til ugjennomtrengelig fort. Den tidligere United-stopperen mener Maguire var den spilleren som tapte mest på at Rangnick skulle innføre sitt nye system og tror ikke løpet er kjørt for midtstopperen.

– Han har helt sikkert lært mye av sesongen som var, og det blir spennende å se om Ten Hag kan få ham på plass igjen. Maguire var den som led mest da de forsøkte å endre spillestil uten hell. Det så kaotisk ut, og sånn de forsvarte seg mot slutten – det kan du ikke gjøre i Premier League.

– Jeg tenker han vil ta steg med riktig coaching på et lag som har større forståelse for hvordan de skal spille.

– Han har kvalitetene Ten Hag trenger. Han er god med ballen, og det er viktig hvis United skal spille seg opp bakfra. Han er smart nok, og han har fysikken.

Manchester City v Manchester United - Premier League
PRESSET: Vil Harry Maguire beholde kapteinsbindet under Erik ten Hag?

På oppfordring fra united.no evaluerer Berg også resten av forsvarsrekka, som ifølge rapportene vil få forsterkninger før sesongstart.

Diogo Dalot har spilt en del. Han er en god ballspiller, men mangler tempo. Ikke den beste backen i ligaen, men heller ikke den dårligste. Han er en allround-back som er bra backup, men som ikke har den toppkvaliteten du trenger for å spille hver uke for et topp tre-lag.

Aaron Wan-Bissaka har gode fysiske egenskaper og er god én mot én. Men han må jobbe med posisjoneringsspillet sitt i egen boks, valgene han tar med ball, og ferdigheter på innlegg. Han har en jobb å gjøre

Luke Shaw er god nok og må bare komme seg på beina igjen etter skaden.

Raphaël Varane er god, men er ikke 18 år lenger og er mye skadet. Victor Lindelöf er en spiller jeg tror fortsatt kan bli bedre og som kan tjene mye på at det blir bedre samhandling i laget.

Manchester United Training Session
SOLSKJÆR-SIGNERING: Raphaël Varane ble hentet forrige sommer av Ole Gunnar Solskjær.

– Så hva ville du gjort av forsterkninger hvis du var United-manager?

– En høyreback av topp kvalitet, kanskje et bedre alternativ til Shaw på venstreback, og kanskje en stopper til. Med skadehistorikken til Varane er nok ikke det så dumt siden de skal spille Europa League også.

Berg var i gruppespillet med Omonia da Solskjær ledet United til finalen i Gdansk, noe som er målet å gjøre også med Pafos på sikt.

– Det er solide ambisjoner om å være blant de tre beste og kvalifisere oss til Europa. Det er en klubb som har lyst til å bli bedre, så jeg tror dette kan bli bra, sier Berg.

PS! Det kommer mer fra Berg på united.no inn mot sesongstart!

Powered by Labrador CMS