glazersoli

– Hva gjør Glazers? Vil de samarbeide eller dropper de bare fansen?

Publisert Sist oppdatert

Når kampen ikke blir spilt

Av: Oli Winton, oversatt av Dag Langerød

Jeg var på dyrehagen med familien min søndag ettermiddag. Jeg visste selvsagt om protestene, men planene mine var allerede lagt og jeg fikk ikke flyttet på dem.

Jeg visste også at oppmøtet kom til å bli bra, men jeg hadde ingen anelse om at dette kunne ende med at kampen ikke ble spilt.

Selv så er jeg en sterk tilhenger av fredelige protester.

Det betyr at jeg stiller meg fullt og helt bak de som samlet seg foran Old Trafford på en ansvarlig og distansert måte.

MUST-uttalelsen som jeg selv var en del av ba dog spesifikt om at spillerne ikke måtte bli berørt av det hele.

Jeg har delte meninger på at det ikke ble noe av kampen.

Hvis du hadde spurt meg før det skjedde så ville jeg trolig sagt at jeg ville blitt forferdet, men i dag, mandag, så føles det så riktig at det hele ble så klart og tydelig fra supporternes side.

Da tenker jeg selvsagt ikke på at noen politifolk ble skadet eller blussene som ble kastet, men majoriteten som protesterte på en fredelig måte.

Det må også stilles spørsmål ved klubbens sikkerhet. Det burde ikke være så enkelt å tusle inn på et av de største terrormålene i landet.

Fans

Det var imidlertid Glazer-familien som stod bak søndagen, da de forsøkte å sette en stopper for fotballen slik vi nå kjenner den.

Selv om Superliga-planene døde så ble de en påminnelse for supporterne om hvordan noen få eiere med dårlige intensjoner kan ødelegge for både fotballen og supporterne. Glazers er i front for dette.

Hva skjer nå?

Først så må United bestemme seg for hva deres strategi er.

En mulighet er å kutte alle koblinger til supporter-grupperinger og kalle alle som var involvert søndag for pøbler. En annen mulighet er å jobbe sammen med fornuftige supporter-grupperinger for faktisk å få til noen forandringer.

Dette siste ville vært mitt råd til dem.

Det siste vil også være en fordel for de fleste involvert, men samtidig er spørsmålet da om eierne vil tillate at klubblederne får gjøre betydelige endringer.

Alt annet enn det vil kun fungere som PR-stunt, sammen med det meningsløse brevet Joel Glazer nylig signerte.

UNITEDS EIERE: Glazer-familien, her ved Avra, og Joel Glazer.

Deretter må supporterne også bestemme seg for hva de skal gjøre.

Som Gary Neville påpekte på TV søndag: Det var viktig å vise supporterstyrke, men videre så handler det om et fokus på å få til reformer via myndighetene og reglement.

Om supportere kan stille seg bak det eller det blir flere protester gjenstår å se.

Majoriteten av supportergrupperingene vil tillate at klubben jobber videre med kravene, men det kan samtidig ikke ta for lang tid.

Så hva ønsker egentlig supporterne? Vel, brevet fra fanforum-representantene, backet av MUST, handlet om følgende:


(Engelsk tekst beholdt så du selv kan lese nøyaktig ordlyd)

1. Willingly and openly engage and promote the government initiated fan-led review of football and use this as an opportunity to rebalance the current ownership structure in the favour of supporters and not approach this review defensively to fight for the status quo

2. Appoint independent directors to the board whose sole purpose is to protect the interest of the club as a football club, not its shareholders and their focus on profits over results

3. Work with the Manchester United Supporters Trust and supporters more broadly to put in place a share scheme that is accessible to all and that has shares with the same voting rights as those held by the Glazer family

4. Commit to full consultation with season ticket holders on any significant changes to the future of our club, including the competitions we play in

5. Provide a commitment by Joel Glazer that any costs incurred in relation to the creation of, or withdrawal from, the European Super League will be funded solely by the Glazer family and not by the club itself. We note that the Kroenke family have already made this commitment to Arsenal fans.


For meg er det nummer tre som er hovedkravet.

Det er også den viktigste grunnen til at supporterne nå må slutte seg til MUST, slik at de er klare for alle eventuelle grep med aksjestrukturen.

Det er noen indikasjoner på at klubben er villig til å snake om dette, men handling betyr mer enn noen varme ord. Vi får dermed se hva som skjer de neste dagene og ukene.

Så er det en synd og skam at vi fikk de scenene vi fikk søndag, men det er eierne som står bak dette. Dette ville aldri skjedd uten de fryktelige Superliga-planene. Nå må de rette opp i det.

Les flere eksklusive saker fra Oli Winton på united.no her.

Om Oli Winton:

Oli Winton skriver innlegg for united.no. Han er komitémedlem i MUST, den uavhengige Manchester United Supporters’ Trust. Han reiser til de fleste hjemme- og bortekamper og har en sivil jobb som politisk konsulent. Han har kjennskap til mye av det som foregår i United, og vil i denne spalten spesielt skrive om supporter-/klubb-relasjon og billettspørsmål.

Powered by Labrador CMS