George Best – 50 år siden debuten

For akkurat 50 år siden debuterte en spiller som skulle stå i historiebøkene til United som en av de beste noensinne, George Best.

Publisert Sist oppdatert

George Best – født 22. mai 1946 i Belfast, død 25. november 2005.

Under en 1-0 seier over West Brom på Old Trafford spilte Best sin første av 470 kamper for klubben.

Paddy Crerand husker fortsatt debuten til en tilsynelatende iskald Best for 50 år siden.

– Sommeren etter han hadde debutert møtte vi Graham Williams på Mallorca. Han var venstreback for West Brom og Wales, og fikk i oppgave å markere Best. Graham er en bra fyr og morsom også. Han spurte meg om jeg kunne introdusere ham til George, fordi han bare hadde sett ryggen hans. Det oppsummerer Georges innvirkning. En ung gutt, i sin første seniorkamp, gjorde et så sterkt inntrykk på en landslagsspiller.

Best ble ligamester to ganger i England og scoret to mål i triumfen mot Benfica i Europacupen for serievinnere, og ble kåret til årets spiller i Europa det samme året.

 Sitater fra store fotballpersonligheter om George Best:

– Jeg tror vi har funnet et geni.

Ordene kommer fra et telegram som ble sendt til Sir Matt Busby fra speider Bob Bishop, som oppdaget en 15 år gammel George Best som da spilte for Cregagh Boys Club i Belfast.

– George var velsignet med mer inviduelle ferdigheter en noen annen spiller jeg har sett. Man husker store navn som Matthews og Finney, men jeg kan ikke komme på en annen som kunne ta ballen så nærme en motstander og fortsatt lure ham som Best gjorde.

Sir Matt Busby

– Manchester Uniteds fantastisk historie har blitt lagd av spillere som George Best. Alle som så hva George kunne gjøre med ballen skulle ønske de kunne gjøre det samme. Han hadde en enorm innvirkning på spillet og beriket livene til de som så ham spille.

Sir Bobby Charlton

– Man tenker på Maradona, og man tenker på de Stefano og Puskas fra mine dager. Det har vært mange fantastiske spillere, men Beastie er definitivt blant dem. Han vil bli husket for de utrolige ferdighetene han hadde.

Denis Law

– George er rett og slett en av de mest talentfulle spillerne noensinne.

Franz Beckenbauer

– Det han hadde var unikt. Du kan ikke lære bort det. Det var en kort karriere, men hvis man ser på basisferdighetene, var han eksepsjonell.

Johan Cruyff

– George inspirerte meg da jeg var ung. Han var en spennende spiller. Jeg tror vi var ganske like spillertyper. Driblere som skapte øyeblikk med magi.

Diego Maradona

–  George var unik. Ganske enkelt det største talentet fotballen noensinne har produsert. Bare se på scoringsstatistikken hans. 137 mål på 361 ligakamper og totalt 179 mål på 466 kamper. Det er fenomenalt for en mann som ikke fikk målene sine servert. George måtte nesten alltid dra av forsvarsspillere for å score.

Sir Alex Ferguson

alexferguson90cupfinale

– Utenom å være en utrolig god fotballspiller, var Best også kjent for å være en slags rockestjerne utenfor banen og fikk ofte oppmerksomhet av media.

 Her er noen av sitatene George Best er mest kjent for:

– Dersom valget hadde stått mellom å score mot Liverpool fra 40 meter på Anfield eller ligge med Miss World, ville det vært vanskelig å velge. Heldigvis har jeg gjort begge deler.

– I 1969 kuttet jeg ut kvinner og alkohol – og det var de verste 20 minutter i mitt liv.

– Han kan ikke skyte med venstre, han kan ikke heade, han kan ikke takle og han scorer ikke mange mål. Men ellers er han helt all right.

– Jeg brukte mye penger på fyll, damer og raske biler. Resten bare rotet jeg bort.

 

Powered by Labrador CMS