– Omdømmet hans i Brasil er ikke det beste

Om én uke kan Fred VM-debutere som United-spiller. Det er det ikke alle som mener han burde få sjansen til.

Publisert Sist oppdatert

De siste ukene har det blitt skrevet mye om Uniteds nye midtbanespiller.

United.no hentet inn en ekspert på ukrainsk fotball som mente Shakhtar-juvelen for United kan bli det N’Golo Kanté er for Chelsea, Willian uttalte skråsikkert at landsmannen vil forsterke laget, mens også TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller var raus i sin omtale av 25-åringen som ga ham «vann i munnen».

Men begravet under overgangshysteriet rundt Fred ulmer brasiliansk kritikk.

Allerede som 20-åring gjorde Fred som så mange brasilianere før ham.

Med bare rundt 50 førstelagskamper i bagasjen, forlot han den fysiske og tøffe fotballen i Internacional for å oppfylle drømmen om et eventyr i europeisk toppfotball.

Nå er det nok ikke mange som forbinder Shakhtar og Ukraina med den store fotballdrømmen, men destinasjonen var ikke tilfeldig.

Willian, Alex Texeira, Elano, Eduardo, Fernandinho, Luiz Adriano og Douglas Costa hadde alle tatt veien til en europeisk gigant via det ukrainske utstillingsvinduet.

Valget kom imidlertid med en pris.

FLERE FRED-SAKER:

– Mange blir skeptiske

– Han rakk ikke engang å bli et idol i Internacional før han ble solgt til Europa. Det gjør at han ikke har et sterkt forhold til brasilianske supportere, forteller Leonardo Doria. 

LEONARDO DORIA

Han har brasiliansk politikk, fotball og samfunn som ekspertområde og driver nettstedet heiabrasil.no.

Konsekvensen er at Fred i forkant av VM ikke opplever den samme støtten fra det brasilianske folk som mange av lagkameratene.

Faktisk er det flere som mener 25-åringen ikke burde vært i VM-troppen i det hele tatt, et argument som har blitt underbygget med konspirasjonsteorier mot landslagssjef Tite i sosiale medier.

– Når du blir tatt ut på landslaget på bakgrunn av det du har prestert i en ukrainsk klubb, er det mange som blir skeptiske. Omdømmet hans i Brasil er ikke det beste, forteller Doria.

 

Kritikken går altså ikke nødvendigvis på Fred spesielt, men heller generelt på brasilianere som reiser til Europa i tidlig alder, og gjerne til mindre klubber som Shakhtar.

Beskyldninger man finner i sosiale medier handler om at Fred aldri ville blitt solgt til Manchester United for 50 millioner pund dersom han ikke var i VM-troppen, og at det var i landslagssjef Tites interesse å øke spillerens verdi.

– Fra tid til annen blir landslagstrenere i Brasil beskyldt for å ha økonomiske interesser ved spillernes uttak. Det har til og med blitt hevdet at de får en slags provisjon. Ingenting av dette har vært bevist, sier Doria.

– Må overbevise på landslaget

Journalist og Josimar-skribent Marius Lien har plukket opp de samme historiene og deler langt på vei samme tolkning som Doria.

Det er ikke overraskende at den type kritikk kommer, men jeg tror ikke det er har noe med Shakhtar spesielt å gjøre. Brasilianske fans vet at de har vunnet UEFA-cupen og er fast innslag i Champions League. Også David Luiz reiste ut tidlig, og han måtte spille flere år i Benfica og Chelsea før han ble ordentlig anerkjent hjemme, sier Lien, som nylig har gitt ut «Mirakelet i Marseille», en bok om VM-kampen mellom Norge og Brasil i 1998.

MARIUS LIEN

– Da vil jeg heller tippe at kritikken følger supporterlinjene i hjemlandet, altså at de skarpeste kommentarene mot Fred kommer fra Gremio-fans – Internacionals store rivaler.

– Jeg tror også hovedgrunnen til kritikken er at Fred reiste ut tidlig. Dette innebærer at brasilianske fans knapt har rukket å få se ham spille før han forsvant. Flere og flere spillere reiser ut tidlig, og disse må alltid overbevise dobbelt opp på landslaget, ganske enkelt fordi fans og presse hjemme ikke har fått et ordentlig forhold til dem.

Spilleren mange mener burde vært i VM-troppen i stedet for Fred spiller for nettopp Gremio.

– Mange mente Gremio-spilleren Arthur – en hjemlig spiller, som altså spiller for rivalen til Internacional – burde vært i troppen i stedet for Fred, sier Lien.

Arthur ville i så fall vært troppens fjerde innslag fra den brasilianske ligaen sammen med Pedro Geromel (Gremio), Cássio (Corinthians) og Fagner (Corinthians).

Doria tror imidlertid oppfatningen enkelte brasilianere har av Fred kan endre seg, dersom 25-åringen leverer i United-trøya.

– Jeg ser for meg at Fred kan bli som Willian. I dag er det ikke mange som snakker om Willian fra Shakhtar. De snakker om Willian fra Chelsea, sier Doria.

Forventer lite spilletid

Uavhengig av hva kritikerne i Brasil måtte mene, er det usikkert om Fred i det hele tatt vil få spilletid i Russland.

Høyst sannsynlig er det Casemiro, Paulinho, Fernandinho og kneskadde Renato Augusto som kjemper om de tre midtbaneplassene sentralt.

– Fred er tatt ut primært som «volante». Dette er det faste navnet på den defensive midtbanerollen i brasiliansk fotball, den klassiske femmerposisjonen. På norsk kaller vi dette for «anker», men «volante» betyr direkte oversatt «ratt». Denne navneforskjellen sier i mine øyne også noe om hvilke kvaliteter som forventes i rollen. I Brasil er man styrmann, noe som peker framover. I Norge og Europa er man ankeret, altså noe som holder laget igjen, forteller Lien.

I 4-1-4-1-systemet til Tite er Casemiro førstevalget som lagets «volante».

Hvem som er andrevalget er uklart, men sannsynligvis stiller Fernandinho foran Fred i køen.

Brasil møter Sveits i sin VM-premiere 17. juni. Deretter venter kamper mot Costa Rica og Serbia.

FLERE FRED-SAKER:

Powered by Labrador CMS