Tilbake på sporet?

Lørdag ettermiddag er det igjen klart for PL-kamp på Old Trafford.

Publisert Sist oppdatert

Dermed får United endelig sjansen til å rette opp litt av inntrykket fra fiaskoen på Merseyside for seks dager siden. Motstander denne gang er Blackburn Rovers, en klubb som i det siste har slitt med svineinfluensa i troppen.

United må først og fremst gå på banen for å bevise – ikke minst overfor seg selv, at søndagens nederlag på Anfield bare var "slikt som skjer" i løpet av en lang sesong. Da vil første forutsetning være at man henter frem viljen og evnen til å slåss, og ikke – som på Anfield – lar seg pille på nesen i kampen om andreballene. Skulle tilsvarende beskjedenhet igjen ta overhånd, vil det fort kunne bære galt av sted også mot lørdagens motstander. Sam Allardyces mannskap MÅ nemlig – i likhet med Liverpool sist helg – ha poeng.

Elendig borteform

Med bare ti "pinner" av 27 mulige, og bare fire klubber bak seg på Premier League-tabellen, har Blackburn kommet skjevt ut av startblokkene denne høsten.

Riktignok har hjemmeformen vært bra, for etter nederlag mot Manchester City i åpningskampen og uavgjort mot West Ham, har det blitt seire over Wolverhampton, Aston Villa og Burnley. På bortebane derimot, har prestasjonene vært av det ynkelige slaget. Fire nederlag, 3-16 i målforskjell og null poeng, taler sitt tydelige språk om akkurat den saken. Dette er tall man under enhver omstendighet ville ha søkt å unngå, og ikke minst i forkant av en bortekamp som i utgangspunktet virker skremmende nok, mot laget som har vunnet Premier League tre år på rad og rekke.

H1N1 til byrden

Rovers' svake spill og dårlige resultater har i stadig mørkere høstmåneder sannsynligvis bidratt til flere våkenetter per innbygger i Blackburn og omegn enn på de fleste andre steder som huser klubber med Premier League-status.

Under slike dystre omstendigheter har ikke helsesituasjonen på Ewood Park den siste tiden hjulpet på nattesøvnen. Både lagets midtbanemotor David Dunn, midtstopper Christopher Samba og spiss Jason Roberts, har vært eller er sengeliggende med symptomer på svineinfluensasmitte. Dunn og Samba måtte stå over forrige helgs ydmykende 5-0-nederlag på Stamford Bridge, mens manager Sam Allardyce har følt seg utenfor. For sikkerhets skyld har han derfor blitt holdt isolert fra spillergruppen hele denne uken.

I lys av den usikre helsesituasjonen vurderte klubben tidligere i uken å søke om utsettelse av kampen mot United, men lot være etter negative signaler fra Premier League. Nå virker det uansett som om viruset har gitt opp å spre seg videre på Ewood Park, og dermed blir Blackburn ventelig i stand til å stable et slagkraftig lag på beina.

Se opp for…

Ikke fordi han har hatt svineinfluensa, men fordi han denne høsten har vært Blackburns klart viktigste brikke. Fra sin posisjon i rommet bak spissene, har midtbanemann David Dunn (bildet) bidratt til de fleste av lagets scoringer. Selv er 29-åringen Blackburns toppscorer med fem fulltreffere på åtte opptredener.

Også Morten Gamst Pedersen kan i sine beste stunder være i stand til å by sin gamle favorittklubb på problemer. Det har vi sett før – til og med på Old Trafford, hvor han for fire sesonger siden ødela dagen vår med to scoringer som sikret Blackburn alle poengene. Hittil i høst har den 28 år gamle Vadsø-gutten funnet nettmaskene ved to anledninger. Det bør være mer enn nok – i hvert fall til langt ut i neste uke.

Skader og sykdom

Høyreback Pascal Chimbonda (legg) og midtbanespiller Vince Grella (lår) er usikre kort, sammen med Christopher Samba som – i motsetning til kollega David Dunn – fortsatt sliter med virkningene av svineinfluensaviruset. Jason Roberts, også smittet, er definitivt ute.

FORMEN – 5 siste:

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

27. okt.

Peterborough

LC

H

5-2

24. okt.

Chelsea

PL

B

0-5

18. okt.

Burnley

PL

H

3-2

4. okt.

Arsenal

PL

B

2-6

26. sep.

Aston Villa

PL

H

2-1

Skygger Chelsea

Inntil det motsatte er bevist har vi fortsatt (en naiv?) tro på at forrige helgs nederlag var en arbeidsulykke. Selv om rundens resultater førte til at Chelsea overtok tabelltoppen, er United fortsatt med for fullt. Det skiller i øyeblikket to poeng i favør av "the Blues", som, i parentes bemerket, tar imot United til toppoppgjør i London allerede neste helg.

For å sikre at avstanden opp i hvert fall ikke skal bli større før storkampen i hovedstaden, må United derfor kjenne sin besøkelsestid når Blackburn dukker opp. Det betyr at laget må komme seg tilbake på vinnersporet og ta tre poeng mot lørdagens motstandere.

Ettersom Blackburn kun har én seier på 15 tidligere PL-forsøk på Old Trafford, bør da også sjansen til hjemmeseier være relativt stor.

Skader og karantene

Det er bare det at sykestuen på Carrington igjen har begynt å fylles. På fredagens pressekonferanse opplyste Sir Alex Ferguson at mannskapet hans er hardt rammet, og at flere – deriblant Nemanja Vidic, Rio Ferdinand og Ryan Giggs, sliter med å bli spilleklare. Darren Fletcher, Ji-sung Park og Danny Welbeck er fortsatt skadet og definitivt ute av dansen om en plass i troppen, mens Gary Neville er uaktuell etter utvisningen mot Barnsley tidligere i uken. Kapteinen er blitt ilagt tre kampers karantene, og må således også stå over kampene mot Chelsea og Everton.

Ligadebut for Obertan?

Gabriel Obertan, den franske 20-åringen som har slitt med skader helt siden han i sommer ble hentet over Kanalen, fikk omsider sin debut i tirsdagens ligacupkamp mot Barnsley. Der gjorde han sine saker så bra at SAF nå har belønnet ham med en plass i troppen mot Blackburn. Han vil neppe få starte, men – avhengig av skader og/eller andre eventualiteter, kan det bli snakk om å få prøve seg underveis.

– Jeg tror nok at det ennå er for tidlig til å la ham starte (en Premier League-kamp). Det avhenger av skadesituasjonen, men det kan bli gjort plass til ham på benken, sa Sir Alex på fredagens pressekonferanse.

Troppen

(Foreløpig): Van der Sar, Foster, Kuszczak, Fabio, Rafael, O'Shea, Brown, Ferdinand, Vidic, Evans, Evra, Valencia, Obertan, Carrick, Scholes, Anderson, Giggs, Berbatov, Owen, Macheda, Nani, Rooney.

FORMEN – 5 siste:

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

27. okt.

Barnsley

LC

B

2-0

25. okt.

Liverpool

PL

B

0-2

21. okt.

CSKA Moskva

CL

B

1-0

17. okt.

Bolton

PL

H

2-1

3. okt.

Sunderland

PL

H

2-2

10 siste ligamøter med Blackburn på Old Trafford:

Sesong

Res.

Målscorere

2008/09

2-1

Rooney, Ronaldo

2007/08

2-0

Ronaldo 2

2006/07

4-1

Scholes, Carrick, Park, Solskjær

2005/06

1-2

Van Nistelrooy

2004/05

0-0

2003/04

2-1

Van Nistelrooy, Kleberson

2002/03

3-1

Scholes 2, Van Nistelrooy

2001/02

2-1

Van Nistelrooy (str.), Keane

1998/99

3-2

Scholes 2, Yorke

1997/98

4-0

Solskjær 2, Henchoz (selvmål), Kenna (selvmål)

Fullstendig ligastatistikk mot Blackburn:

Kamper

Hjemme

Borte

Totalt

Spilt

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

92

26

11

9

92-51

16

12

18

77-84

42

23

27

169-135

Kuriositet

Uniteds (Newton Heaths) aller første ligakamp var hjemmemøtet med nettopp Blackburn Rovers i sesongåpningen 1892/93. Kampen ble spilt på Bank Street i Clayton, bare 700 meter øst for tomten hvor City of Manchester Stadium ligger i dag, og endte med 4-3-seier til gjestene fra Ewood.

Dommeren

Phil Dowd er ingen ubetinget lykkedommer for United. Sist han var involvert med rødtrøyene, var mot Fulham på Craven Cottage i mars. Der beordret han først Paul Scholes og deretter Wayne Rooney av banen. Som om ikke det var straff nok, vant londonerne attpåtil oppgjøret med 2-0. Opprinnelig var Dowd også satt opp som pipeblåser i kampen mot Burnley på Turf Moor i høstens andre ligarunde. Det så ut til å gjøre utslaget, for selv om han overlot gjerningen til kollega Alan Wiley, tapte United sensasjonelt nok 1-0.

SCORINGSVARSEL

Om du ikke har mulighet til å få sett kampen, som forresten starter klokken 18:30 og vises på Canal+ Sport 2, kan du benytte deg av vårt scoringsvarsel.

Send i så fall meldingen UNITED til nummer 2252, og du vil motta lagoppstilling, scoringer underveis, og en kort pause- og sluttrapport.

Tjenesten, som dessverre kun er tilgjengelig for norske mobilabonnenter, koster kr. 1,- per melding.

Powered by Labrador CMS