Topp mot bunn på Fratton Park

Nest øverst mot helt nederst – det MÅ vel bli rått parti når United lørdag ettermiddag besøker Portsmouth på Fratton Park..?

Publisert Sist oppdatert

Vel, vi vet alle at det ikke er fullt så enkelt som det. Riktignok har Portsmouth hatt en elendig høstsesong, samtidig som United – som vanlig – har plassert seg helt oppe i tetsjiktet. Men, på sørkysten skjer det saker og ting om dagen. Pompey har ansatt ny manager, og vi vet hvordan den umiddelbare effekten av slike hendelser som regel påvirker spillerne positivt. La oss håpe at den umiddelbare effekten på Fratton Park utsettes med en uke.

Dramatiske omveltninger

I de 15 månedene som har passert siden Portsmouth sist tok imot landets regjerende ligamester, har klubben gjennomlevd til dels dramatiske endringer. Manager Harry Redknapp forsvant til Tottenham og ble erstattet av stakkars Tony Adams som fikk sparken etter fire måneder. Det førte til at klubbens ungdomstrener Paul Hart ble forfremmet til ny manager, først på midlertid basis, og deretter, så sent som i juli i år, på fast. Sjefsproblemet så ut til å ha funnet sin løsning.

Men så vel skulle det vise seg å ikke være. Etter å ha ledet Portsmouth til klubbens svakeste sesonginnledning noensinne, ble Paul Hart tidligere i denne uken fjernet fra sin posisjon. Ny mann inn – den tidligere Chelsea-manageren Avram Grant. Israeleren blir dermed Portsmouths fjerde manager i løpet av vel ett år.

Spillerflukt

Men deter ikke bare på ledersiden det har gått for seg på Fratton Park. Spillerprofiler som Jermaine Defoe, Peter Crouch, Niko Kranjcar og Sol Campbell er borte fra forrige sesong, og det samme er Jermaine Pennant, Glen Johnson og Sylvan Distin. Ja, listen er faktisk enda lenger.

Under slike omstendigheter er det kanskje ikke så rart at det har gått aldeles skjevt denne høsten. FA-cupvinnerne fra 2008 har nemlig, helt fra første spark på ballen i midten av august, ligget urokkelig festet til Premier League-bunnen. Men kanskje aner man nå en ørliten lysning. Etter syv strake nederlag fra start, har Portsmouth nå vunnet to av seks og spilt én uavgjort. Fortsatt er det fem poeng opp til «sikker» plass, men som vi har sagt før; det er langt igjen til mai. Og med ny manager på plass vet man aldri.

Tilbake i manesjen

Lørdag ettermiddag innleder Avram Grant sin andre periode som manager i Premier League. Forrige gang, i september 2007, tok han over Chelsea etter sparkede Jose Mourinho, og fikk umiddelbart se sin nye klubb bli banket 2-0 på Old Trafford. Nå som han krummer nakken på ny, denne gang for Portsmouth, er det pussig nok United som igjen står og venter på motsatt banehalvdel.

Tilfeldighetene stopper imidlertid ikke der. Som mange av oss husker var det United som også sto i veien da Grant gjorde sin foreløpig siste manageropptreden – i Champions League-finalen på Luzhniki Stadion i Moskva i mai 2008. Nå skal han altså forsøke seg på ny. Vi er ikke verre på det enn at vi ønsker 55 år gamle Avram Grant lykke til – fra neste uke.

Se opp for…

Danny Webber . Ok, for å være helt ærlig så nærer vi ingen spesiell frykt for den 27 år gamle angriperen. Med to ligacupopptredener (to mål) og fem PL-innhopp som eneste referanse, er det heller ingen selvfølge at den Manchester-fødte spissen får spilletid. Men, Webber som kom til Pompey fra Sheffield U. i høst, vokste opp i Manchester United. Han fikk til og med 28 minutter med Champions League-fotball før overgangen til Watford i 2003. Det ville bare vært så typisk om han nå, seks år senere, skulle få sjansen og kanskje ødelegge dagen for nettopp klubben som oppdro ham.

Webber har fortsatt mye til overs for sin første arbeidsgiver, og ser med glede tilbake på alle undomsårene han tilbrakte i klubben:

– Jeg er veldig takknemlig for den fotballutdannelsen jeg fikk i United, og for de moralske verdiene de innprentet meg. Det er en fantastisk klubb med en strålende manager og et flott trenerapparat, sier Webber blant annet til Portsmouths hjemmeside, og legger til: «Jeg er heldig som fikk sjansen til å jobbe i slike omgivelser.»

Skadesituasjonen

David James, engelsk landslagskeeper og en mann som ved utallige anledninger bokstavelig talt har stått i veien for United-angripere, er ute med en strekkskade i leggen. Også den ankelskadde Linvoy Primus mister kampen, mens det fortsatt er et ørlite håp for Papa Bouba Diop, Steve Finnan og John Utaka.

Troppen

(Foreløpig): Ashdown, Begovic, Ben Haim, Kaboul, Wilson, Hreidarsson, Brown, Yebda, O’Hara, Boateng, Dindane, Piquionne, Kanu, Swift, Hughes, Webber, Van den Borre, Mokoena, Belhadj, Mullins.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

22/11

Stoke

PL

B

0-1

7/11

Blackburn

PL

B

1-3

31/10

Wigan

PL

H

4-0

27/10

Stoke

LC

H

4-0

24/10

Hull

PL

B

0-0

Fratton Park – ingen lykkearena

La det være sagt med en gang – United trives ikke spesielt godt på Fratton Park. Siden Portsmouths første sesong i Premier League, i 2003/04, har rødtrøyene kun klart å skrape sammen syv av 21 mulige poeng på det lille stadionanlegget i Frogmore Road. Fasiten er 2 seire, 1 uavgjort og 3 tap.

Det er en statistikk laget må få gjort noe med, og denne helgen egner seg ypperlig som startpunkt. Da skal det bygges videre på forrige lørdags 3-0-gevinst over Everton, og det med et mannskap som bør være friskt og uthvilt etter onsdagens frikveld. Mot Besiktas ble scenen lagt åpen for neste generasjon av United-spillere, men mot Portsmouth vil alle de etablerte – med få unntak – være tilbake på plass.

Skadesituasjonen

Dimitar Berbatov sto over både mot Everton og Besiktas, ikke fordi han var skadet, men fordi man ikke ville ta noen sjanser. Kneskader lik den han har slitt med siden kampen mot Blackburn for fire uker siden, kan være skumle om man ikke er forsiktig. Derfor ble det bestemt å la bulgareren få litt ekstra hvile. Nå er han imidlertid tilbake, og dermed regner vi også med at han blir å finne i startelleveren mot Portsmouth.

På fredagens pressekonferanse bekreftet Sir Alex at John O’Shea og Jonny Evans fortsatt er ute og dermed deler skjebne med Rio Ferdinand og Owen Hargreaves, men at ingen nye har meldt seg på sykestuen.

Troppen

(Foreløpig): Van der Sar, Foster, Kuszczak, Neville, Rafael, Fabio, Brown, Vidic, Evra, Valencia, Obertan, Fletcher, Scholes, Carrick, Anderson, Giggs, Nani, Park, Rooney, Berbatov, Owen, Welbeck, Macheda.

SAF på tribunen

En som også vil være på plass, er naturligvis Sir Alex Ferguson. Han får imidlertid ikke anledning til å lede laget sitt. Han starter nemlig soningen av sin to kampers karantene etter utfallet mot dommer Alan Wiley, og må se kampen fra tribuneplass.

Kuriositet og milepæl

Hvis United klarer å hale i land seieren på Fratton Park, vil det i så fall være klubbens ligaseier nr. 2.000 gjennom tidene.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

25/11

Besiktas

CL

H

0-1

21/11

Everton

PL

H

3-0

8/11

Chelsea

PL

B

0-1

3/11

CSKA Moskva

CL

H

3-3

31/10

Blackburn

PL

H

2-0

Uniteds bortemøter med Portsmouth i Premier League:

Sesong

Res.

Målscorere

2008/09

1-0

Fletcher

2007/08

1-1

Scholes

2006/07

1-2

O’Shea

2005/06

3-1

Ronaldo 2, Van Nistelrooy

2004/05

0-2

2003/04

0-1

Fullstendig ligastatistikk mot Portsmouth:

Kamper

Hjemme

Borte

Totalt

Spilt

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

56

19

3

6

53-22

7

10

11

29-37

26

13

17

82-59

Dommeren

Mike Dean har fått oppgaven med å lede oppgjøret på Fratton Park, slik han også fikk da Arsenal besøkte Old Trafford i august. Dette blir altså andre gang han dømmer United denne høsten. 41-åringen fra Merseyside er en bra dommer, men har innimellom en tendens til å bli noe ivrig i kortbruken, noe som gjerne går ut over bagatellforseelser. Hittil i sesongen har han delt ut 37 gule og 2 røde på åtte opptredener, et snitt på 4.9 kort per kamp.

LIVE-OPPDATERING/SCORINGSVARSEL

Om du ikke skulle ha anledning til å få kampen med deg, kan du alternativt følge vår LIVE-oppdatering på united.no – eller få scoringsvarsel tilsendt på SMS. Dersom du ikke allerede abonnerer på sistnevnte tjeneste, kan du sende meldingen UNITED til 2252, og du vil motta lagoppstilling, scoringer underveis, og en kort pause- og sluttrapport.

Viamobil er teknisk operatør for tjenesten, som dessverre kun er tilgjengelig for norske mobilabonnenter, koster kr. 1,- per melding.

Powered by Labrador CMS