«Welcome to Hell!»

111 dager etter skuffelsen i Roma er det omsider klart for en ny sesong med Champions League-fotball. Første steg på veien mot et nytt finaleforsøk tas i kveld, i heksegryten på Inönü Stadion i Istanbul.

Publisert Sist oppdatert

Der, idyllisk plassert oppe i åssiden, med utsikt over Bosporus og de asiatiske bydelene på motsatt side, venter den tyrkiske ligamesteren Besiktas for å ønske Manchester United "Welcome to Hell".

Med 32.000 fanatiske og særdeles høylydte hjemmetilhengere på tribunene håper Beşiktaş Jimnastik Kulübü, som er klubbens fulle navn, å kick-starte en sesong som har åpnet alt annet enn overbevisende.

Etter tre uavgjorte og bare en seier på sesongens fire første kamper, fulgte i helgen et ydmykende 3-0-nederlag for byrival Galatasary, et resultat som førte klubben helt ned på 11. plass i Süper Lig. Det medførte også at Besiktas allerede på dette tidspunkt befinner seg hele ni poeng bak ligaleder Galatasaray og den andre store byrivalen, Fenerbahce. Slik aksepteres rett og slett ikke blant fansen, som nå håper at alle tilbakeslagene skal gå ut over kveldens gjester.

Et godt resultat mot Champions League-vinnerne fra 2008 vil nemlig langt på vei bidra til å gjenopprette klubbens og supporternes ære. Det vil også føre til fredning av manager Mustafa Denizli – i hvert fall frem til helgen når Kayserispor dukker opp på Inönü.

– Et helvete

Besiktas-keeper Rüştü Reçber har tidligere stått overfor United i Champions League-sammenheng. Det skjedde i 2004, og falt sammen med en viss Wayne Rooneys debutkamp. United fant nettmaskene hele seks ganger, hvorav Rooney sto for halvparten, i en kamp som til slutt endte med 6-2-seier.

Reçber har imidlertid ingen tro på et tilsvarende resultat i kveld. Tvert imot tror han at rødtrøyene vil få mer enn nok med å stå imot trykket fra tribunene:

– Fansen vår er de mest høylydte og lidenskapelige av alle, sier han ifølge BBC.

– Lydnivået deres er ufattelig. Det kommer derfor til å bli en helt ny opplevelse for spillere som tror de har vært med på alt. Fansen vår er i stand til å gjøre det til et virkelig helvete for dem, advarer han.

Skadesituasjonen

Hælskadde Ibrahim Toraman er den eneste Besiktas-spilleren som mister kampen som følge av skade. Det betyr at spillere som nevnte Reçber og den tidligere Villarreal-spilleren Nihat Kahveci er tilbake fra henholdsvis magetrøbbel og strekkskade.

Formen – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

12. sept.

Galatasaray

Süper Lig

B

0-3

28. aug.

Gaziantepspor

Süper Lig

H

0-0

22. aug.

Gençlerbirliği

Süper Lig

B

0-0

17. aug.

Antalyaspor

Süper Lig

H

2-0

7. aug.

İstanbul BB

Süper Lig

B

1-1

Besiktas' statistikk i Europa:

Turn.

Sp.

V

U

T

Mål

CL/EC *

59

19

11

28

56-93

CWC **

20

4

4

12

21-38

UC ***

52

20

12

20

76-68

Totalt

131

43

27

60

153-199

* = Champions League/Europacup for serievinnere ** = Cupvinnercupen *** = UEFA-cupen

Back to Hell

Det blir femte gang United opptrer i enorme Istanbul, men første gang mot Besiktas. Naboklubben Galatasaray derimot, sto på motsatt banehalvdel både i 1993 og i 1994, mens Fenerbahçe, fra byens asiatiske del, representerte motstanden i 1996 og i 2004.

Kun ved én anledning har rødtrøyene returnert til Manchester med alle poengene. Det skjedde i 1996, da scoringer av Eric Cantona og David Beckham sikret 2-0 over Fenerbahçe på Sükrü Saraçoglu. Det er faktisk også eneste gang United har funnet nettmaskene på sine foregående Istanbul-tokt.

Ved forrige besøk, like før jul i 2004, måtte laget endog tåle å tape hele 3-0 for Fenerbahçe, for øvrig etter hattrick av den nåværende Middlesbrough-spilleren Tuncay Sanli. Vi må imidlertid legge til at avansementet fra gruppespillet allerede var sikret, og at Sir Alex sendte utpå et tilnærmet reservelag.

Det var et eksperiment som han ganske sikkert ikke kommer til å gjenta i kveld. Spesielt foran et fanatisk hjemmepublikum er Besiktas en tøff opponent, noe blant andre Liverpool fikk merke for to år siden, da de tapte 1-0 på Inönü. Uansett kommer Ferguson neppe til å ta noen unødige sjanser i gruppespillets første kamp.

Ingen skadeproblemer

Bortsett fra Edwin van der Sar, Rafael, Obertan og Hargreaves som ikke er med til Tyrkia, har manageren gleden av å disponere et friskt og skadefritt mannskap. Dermed kan han velge og vrake nøyaktig slik han selv ønsker blant de følgende 23:

Troppen

Foster, Kuszczak, Amos, Neville, Fabio, Brown, Evans, Ferdinand, Vidic, Evra, O'Shea, Valencia, Fletcher, Scholes, Carrick, Anderson, Gibson, Park, Giggs, Nani, Berbatov, Rooney, Owen.

Milepæler

  • Dersom han får tillit, vil Nemanja Vidic gjøre sin start nummer 150 for United

  • Ryan Giggs trenger én scoring for å tangere Ruud van Nistelrooys 150 scoringer

Formen – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

12. sept.

Tottenham

PL

B

3-1

29. aug.

Arsenal

PL

H

2-1

22. aug.

Wigan

PL

B

5-0

19. aug.

Burnley

PL

B

0-1

16. aug.

Birmingham

PL

H

1-0

Tidligere oppgjør med Istanbul-klubber :

Sesong

Motstander

H

Målscorere

B

Målscorere

1993/94

Galatasaray

3-3

Robson, Hakan (selvmål), Cantona

0-0

1994/95

Galatasaray

4-0

Keane, Beckham, Davies, Bufent (selvmål)

0-0

1996/97

Fenerbahce

0-1

2-0

Beckham, Cantona

2004/05

Fenerbahce

5-3

Rooney 3, Giggs, Van Nistelrooy, Bellion

0-3

Uniteds statistikk i Europa:

Turn.

Sp.

V

U

T

Mål

CL/EC *

206

114

51

41

390-195

CWC **

31

16

9

6

55-35

UC ***

20

6

10

4

19-16

257

136

70

51

464-246

* = Champions League/Europacup for serievinnere ** = Cupvinnercupen *** = UEFA-cupen

Dommeren

Mannen som har fått oppgaven med å holde lagene i tømme på Inönü, er den 37 år gamle italieneren Nicola Rizzoli. Han har dømt Serie A-fotball siden 2002, men er forholdsvis fersk i Champions League-sammenheng, hvor han ledet sin første kamp i 2007/08-sesongen.

TV

Dessverre har rettighetshaverne Viasast bestemt seg for å vise oppgjøret på sin nye kanal Viasat Fotball. Det betyr at svært mange ikke får mulighet til å se kveldens oppgjør fra tv-stolen. Redningen blir da å se kampen i redusert kvalitet på web-tv, .Viasat On Demand. Den fornøyelsen koster kr. 79,-.

SCORINGSVARSEL

Dersom du ikke får anledning til å se kampen verken her eller der, kan du alternativt melde deg på vårt scoringsvarsel.

Send da meldingen UNITED til 2252, og du vil motta lagoppstilling, scoringer underveis og sluttresultat.

Tjenesten, som koster kun kr. 1,- per melding, er dessverre bare tilgjengelig for norske mobilabonnenter.

Hva tror du – klarer United å få poeng med seg hjem igjen? Logg inn og kommentér!

Powered by Labrador CMS