Preview: Fulham v United

I jakten på ligagullet tar United denne helgen turen til London.

Publisert Sist oppdatert

Høytflygende Fulham står som vertskap når Manchester United skal tilbringe lørdag ettermiddag på Craven Cottage. Der skal rødtrøyene bevise at sist helgs hjemmetap mot Aston Villa kun var et utslag av en tilfeldig hikkebyge.

Nå slo Wayne Rooney og kompani riktignok tilbake med en enkel 3-0-seier over et sterkt svekket Wolverhampton bare tre dager etter fadesen mot Birmingham-klubben. Likevel føler vi oss ikke trygge på at laget er tilbake der det bør være før Fulham eventuelt ligger igjen som slakt på eget gress.

Det er bare det at lørdagens vertskap er inne i en god stim og kommer – i motsetning til tirsdagens tamme ulvegjester på Old Trafford – til å flekke tenner og bite fra seg. Fulham vet nemlig at det nytter. Så sent som i mars i år vant de det tilsvarende oppgjøret mot United med 2-0, i en kamp hvor både Paul Scholes og Wayne Rooney så rødt. Med den seieren plasserte Fulham samtidig et stort spørsmålstegn bak rødtrøyenes evne til å forsvare ligamesterskapene fra de to forutgående sesongene. Heldigvis skulle ikke resultatet få innvirkning på utfallet av ligaen, men Fulham hadde i alle fall vist at klubben er kapabel til å beseire hvem som helst, til og med liga- og verdensmestere – ikke minst hjemme foran eget publikum. "Hyttefolket" har rett og slett utviklet seg til å bli en formidabel motstander. Hvis du ikke tror oss, kan du bare ta en titt på statistikken over lagets ti siste opptredener i Premier League. Den viser at Fulham kun har tapt én kamp. Det skjedde mot formlaget fremfor noen i øyeblikket – Birmingham City(!)

På dypt vann

Men slik har det ikke bestandig vært. For to år siden var Fulham i full oppløsning, en klubb på gyngende grunn og storfavoritt til en Championship-retur etter seks fine sesonger blant landets elite. Manager Lawrie Sanchez hadde overtatt en synkende skute fra forgjengeren, Chris Coleman, men var ikke i stand til å rette opp slagsiden.

Dermed skjedde det unngåelige; Sanchez ble kommandert til å gå planken, og gikk bokstavelig talt rett til sjøs.

Mannen som ble utpekt som erstatter for den gjennomvåte, var identisk med den meritterte omstreiferen Roy Hodgson. Han ble hentet hjem fra utlendighet og fast jobb som finsk landslagstrener, et trekk som snart skulle vise seg å ha vært særdeles smart.

Innen sesongen var over var Fulham i vater og loset inn til trygg tørrdokk for grundig overhaling. Siden har skuten holdt stø kurs forover, og til og med seilt over Kanalen for representasjonsoppgaver i Europaligaen.

Så sent som i denne uken fosset klubben videre fra turneringens gruppespillfase etter 3-2-seier over sveitsiske Basel på St. Jakob Park, et resultat som sikret Roy Hodgson & co. en plass blant de 32 deltakerne i 1/16-finalene. Joda, Fulham har fortsatt vind i seilene.

Skadesituasjonen

Til møtet med United må Fulham klare seg uten midtbanemann Simon Davies, samt angriperne Seol Ki-Hyeon, Andy Johnson og Diomansy Kamara.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

16. des.

FC Basel

EL

B

3-2

12. des.

Burnley

PL

B

1-1

6. des.

Sunderland

PL

H

1-0

3. des.

CSKA Sofia

EL

H

1-0

28. nov.

Bolton

PL

H

1-1

Sviktende formkurve?

Spillemessig har ikke Uniteds to siste kamper vært mye av skryte av. Det meste gikk galt mot Aston Villa, og med få unntak var det heller ikke spesielt bra det som ble fremvist mot Wolverhampton.

Men, til tross for små tegn på en viss formsvikt på hjemmebane, har laget i den senere tid fungert svært godt på fremmed gress.

Det har Portsmouth, West Ham og tyske Wolfsburg smertelig fått erfare. 11-2 i målforskjell sier også det meste om effektiviteten rødtrøyene har lagt for dagen i disse oppgjørene.

Nå står altså Fulham for tur med et lag som i øyeblikket fremstår som langt mer homogent og komplett enn både Pompey og Hammers. Det skal derfor bli svært interessant å se om United likevel er i stand til å følge opp de siste ukers suksess på bortebane.

Skadesituasjonen

Det råder i øyeblikket stor usikkerhet rundt hvem Sir Alex vil ha tilgjengelig til dette oppgjøret. Helt sikkert er det likevel at Owen Hargreaves, Edwin van der Sar, Gary Neville, Wes Brown, Rio Ferdinand, Jonny Evans, John O'Shea og Nani alle er ute av drift.

Derimot er det en viss mulighet for at Nemanja Vidic og Rafael da Silva kan være tilbake.

Milepæler

  • Paul Scholes mangler ett mål på å nå 100 Premier League-scoringer.

  • Dimitar Berbatov jakter på sin start nr. 50 for United (alle turneringer)

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

15. des.

Wolverhampton

PL

H

3-0

12. des.

Aston Villa

PL

H

0-1

8. des.

Wolfsburg

CL

B

3-1

5. des.

West Ham

PL

B

4-0

1. des.

Tottenham

LC

H

2-0

Innbyrdes oppgjør

Siden Fulham første gang kom med i Premier League i 2001/02-sesongen, har United vunnet fire ganger og spilt uavgjort tre. Fjorårets nederlag var faktisk det første på Craven Cottage siden september 1964, selv om det her bør legges til at lagene siden den gang kun har møttes tolv ganger til ligaoppgjør i London.

Første møte

2. divisjon, 21. oktober 1922, på Old Trafford

United 1 – 1 Fulham

Uniteds målscorer: Joe Myerscough

Største seier

1. divisjon, 26. mars 1960

Fulham 0 – 5 United (Målscorere: Viollet 2, Charlton, Dawson, M. Pearson)

Største nederlag

2. divisjon, 19. januar 1924

Fulham 3 – 1 United (Målscorer: Lochhead)

Samme tapssifre har siden forekommet ytterligere to ganger, i 1933 og 1935

Uniteds bortemøter med Fulham i Premier League:

Sesong

Res.

Målscorere

2008/09

0-2

2007/08

3-0

Hargreaves, Park, Davies (selvmål)

2006/07

2-1

Giggs, Ronaldo

2005/06

3-2

Van Nistelrooy 2 (1 str.), Rooney

2004/05

1-1

Smith

2003/04

1-1

Saha

2002/03

1-1

Solskjær

2001/02

3-2

Giggs 2, Van Nistelrooy

Fullstendig ligastatistikk mot Fulham:

Kamper

Hjemme

Borte

Totalt

Spilt

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

58

24

3

2

66-23

10

10

9

48-42

34

13

11

114-65

Dommer

Howard Webb har dømt United to ganger tidligere denne sesongen, og resultatmessig har det ved begge anledninger gått over all forventning. På DW Stadium endte det med 5-0 over Wigan, og på Britannia med 2-0 over Stoke. 38-åringen fra South Yorkshire er kjent som rimelig streng med kortene, men i høst har han til gode å vise noen av banen.

LIVE-OPPDATERING/SCORINGSVARSEL

Om du ikke skulle ha anledning til å få kampen med deg, kan du alternativt følge vår LIVE-oppdatering på united.no – eller få scoringsvarsel tilsendt på SMS. Dersom du ikke allerede abonnerer på sistnevnte tjeneste, kan du sende meldingen UNITED til 2252, og du vil motta lagoppstilling, scoringer underveis, og en kort pause- og sluttrapport.

Tjenesten, som dessverre kun er tilgjengelig for norske mobilabonnenter, koster kr. 1,- per melding.

OBS: For avmelding, send koden UNITED STOPP til 2252.

Powered by Labrador CMS