Manchester United Women v West Ham United Women - Barclays FA Women's Super League

Fem ting vi lærte av den første Old Trafford-kampen

Publisert Sist oppdatert

1. James er først ute nesten hver gang

Lauren James scoret det viktige 1-0-målet i Manchester Uniteds 2-0-seier hjemme mot West Ham, og med det ble 19-åringen den første spilleren på kvinnelaget som scoret på Old Trafford.

Det er ikke den første tingen hun er først ute med for United-kvinnene: 

  • Tilbake i 2018 scoret den daværende 16-åringen Uniteds første ligamål etter oppstarten da Championship-sesongen startet med storseier 12-0 mot et svakt Aston Villa-lag (som satser mer nå).
  • I februar 2019 spilte United-kvinnene sin første FA-cup-kamp, og Lauren James scoret begge Uniteds mål i 2-0-seieren borte mot Brighton.
  • I oktober 2019 scoret James Uniteds første mål i toppdivisjonen da United vant 2-0 mot Liverpool.
  • I tillegg til å ha scoret Uniteds første mål mot Liverpool, så scoret James også Uniteds første mål mot Manchester City i januar 2020.
  • Og nå altså det første målet på Old Trafford.

Da kan hun trolig leve med at det aller første United-målet etter 2018-oppstarten ble scoret av Lizzie Arnot. Etter det har nemlig James vært først ute til det meste.

Det var Barmy Armys Twitter-konto som gjorde oss oppmerksomme på dette.

Manchester United Women v West Ham United Women - Barclays FA Women's Super League
FØRST IGJEN: Lauren James.

2. United må bli bedre til å håndtere høyt press

Det var ikke tvil om hva Casey Stoney mente om Uniteds førsteomgang: det samme som fansen mente. Det var ikke godt nok.

Etter kampen ble Stoney spurt om hva hun hadde sagt i pausen.

– Jeg vet ikke om jeg kan si hva jeg sa i pausen… Spillerne vet det når de har vært dårlige, sa United-sjefen.

Mye av grunnen til det var at West Hams høye press ga United unødvendig mye trøbbel, og United som lag bør være i stand til å takle dette bedre. Trenger United kanskje forsvarsspillere med litt andre egenskaper, som er enda bedre til å spille seg ut av dette presset?

Heldigvis responderte United godt i andreomgangen, men det er ikke første gangen vi har sett United slite mot antatt vesentlig dårligere motstand på grunn av dette.

3. Å få Groenen til å fungere er nøkkelen

United slet jo med West Hams press, men West Ham slet også med Uniteds Press.

Det var nemlig Christen Press som scoret 2-0-målet – men mye av æren for det målet må gå til Jackie Groenen.

Det var nederlenderen som beveget seg over store deler av banen før hun på lekkert vis serverte Press.

Jackie Groenen hadde ikke noen stor førsteomgang, men i store deler av omgangen var hun plassert ute til høyre heller enn sentralt – trolig fordi Stoney ønsket å ha Ella Toone inne i midten – men dette var ikke særlig effektivt.

I andreomgangen fungerte Groenen bedre.

United trenger Groenens energi og innsats sentralt, spesielt når Hayley Ladd igjen noe overraskende ble benket. En kan si mye positivt om både Katie Zelem og Lucy Staniforth, men ingen av dem er veldig kvikke, eller veldig energiske, og dette United-laget trenger litt av disse egenskapene sentralt.

Heldigvis kan Groenen bidra godt offensivt også, som 2-0-målet på videoen over viser.

Manchester United Women v West Ham United Women - Barclays FA Women's Super League
TAKK-FOR-PASNINGEN-KLEM: Christen Press takker Jackie Groenen for en finfin målgivende pasning.

4. En opptur for Thorisdottir

Kampen var også en etterlengtet opptur for Maria Thorisdottir, som i likhet med Groenen hadde en målgivende pasning på Old Trafford. Den norske 27-åringen headet ballen inn til James, som headet den videre inn i mål.

Før dette hadde ikke alt vært bare enkelt for Thorisdottir i United, som her muligens fikk starte aller mest på grunn av sin defensive duellstyrke.

Hun debuterte i hjemmetapet mot Reading, tapet som vippet Champions League-mulighetene i Arsenals favør, og i neste kamp ble det tap mot City. I sin tredje kamp fra start ble det endelig poeng for Thorisdottir – i 3-0-seieren mot Aston Villa kom hun ikke inn før stillingen allerede var 3-0.

Old Trafford er jo ikke det verste stedet å få sin første United-opptur på.

Manchester United Women v West Ham United Women - Barclays FA Women's Super League

5. Det er helt håpløst at denne kampen var så utilgjengelig

Det er vanskelig å begripe hvordan ting kan være så rigid og firkantet at denne kampen endte opp med å kun være tilgjengelig på den ganske middelmådige nettspilleren FA Player.

Manchester United hadde brukt opp de tre kampene de har lov til å sende direkte på MUTV i løpet av sesongen, men ønsket å få dispensasjon til å sende kampen på MUTV denne gangen – klubben tok også kostnadene for å ha en flerkameraproduksjon (vanligvis har FA Player en enkel ettkameraproduksjon) til denne kampen, i håp om å få litt godvilje siden kampen ikke ble valgt til å bli TV-kamp av rettighetshaverne.

Denne dispensasjonen fikk de ikke, og resultatet var at vi her i Skandinavia ikke fikk tilgang (FA Players livesendinger er ikke tilgjengelig her fordi NENT (V Sport) sitter på rettighetene) uten å benytte oss av VPN.

Kvinnefotballen bør ikke altfor ofte gi fra seg slike muligheter til eksponering for et nytt publikum, og uansett hvem som har hovedansvaret her bør en spørre seg hvordan en kan ende opp med et så dårlig resultat.

Manchester United var definitivt ikke fornøyde med dette, i alle fall, som Daily Mail skrev om på fredag.

Manchester United Women v West Ham United Women - Barclays FA Women's Super League
UTEN TILSKUERE, UTEN TV-SENDING: United-spillerne fikk endelig spille på Old Trafford, men det var ikke bare enkelt å få sett kampen.

Powered by Labrador CMS