Oli Winton om FA-cupfinalen

I sitt nyeste innlegg skriver Oli Winton om FA-cupfinalen, billettene til den kampen og mer.

Publisert Sist oppdatert
oliealex4

Wembey-tur – to ganger

Av: Oli Winton

Da jeg tuslet ned Wembley way lørdag så hørte jeg at Everton-fansen hadde stjålet Liverpools Wembley-sang: «Put hem champagne on ice, we’re going to Wembley twice», som selvsagt refererer til at semifinalene og finalen i FA-cupen nå spilles samme sted.

Fansen liker egentlig ikke at semifinalene også spilles på Wembley, selv om det gir den sangen et bra rim. Har man vært der måneden før så forsvinner noe av den spesielle følelsen man får hvis det kun hadde vært finalen som ble spilt der. Samtidig burde to lag fra nord kunne møttes på en arena nærmere hjembyene i stedet for at titusener av fans måtte reise mer enn 200 miles hver vei på overfylte veier. I år ble det hele enda mer kontroversielt da rettighetshaverne bestemte at Uniteds kamp skulle spilles sent lørdag, slik at det ikke var togforbindelse tilbake til nord-England etterpå.

“Hvor mange av United-supporterne som klaget da Pedro dro til Chelsea ville nå byttet ham mot Martial?”

Oli Winton

United-fansen hadde likevel flere alternativer forrige helg; De kunne kjøre selv på kaotiske veier tidlig lørdag morgen, de kunne ta toget, men så bli tvunget til å betale for å overnatte i London etter kampen, eller utnytte Uniteds tilbud om gratis busser.

United skal ha stor honnør for å bruke over 100.000 pund på 50 gratis busser for fansen, men det hjalp fortsatt bare 3.000 supportere – mindre enn 10 prosent av de som faktisk hadde billett. Alle er heller ikke like glade i slike bussturer, hvor det etter kampen tok mer enn en time bare å komme seg ut av parkeringsplassen.

Så er spørsmålet om fotballforbundet noensinne vil lære? Hva jeg tror? Ikke en sjanse i havet for at de gjør det…

Finalen er i utgangspunktet satt til 17.30 engelsk tid (18.30 i Skandinavia), selv om det foreløpig verken er bekreftet eller endelig bestemt. Under cupfinalehelga gjennomføres imidlertid det samme arbeidet på jernbanelinjene som under semifinale-helga. Det betyr fortsatt trøbbel for reisende fans.

United vil nok en gang tilby gratis busser, men for svært mange vil et sent avspark-tidspunkt medføre mye trøbbel. Dagen vil også bli enormt lang for barna som reiser, barn som alltid har drømt om å se en finale, som vil være ekstremt gira, men som vil være utslitt når kampen er over, og enda verre når de kommer hjem igjen.

Samtidig, til tross for alle innvendinger fra fansen, så var Wembley en perfekt arena for lørdagens semifinale. Vi snakker tross alt om den største arenaen i landet som dermed ga flest mulig fans muligheten til å se Martials vinnermål på overtid.

I «gamle dager» tok vi det for gitt at United avgjorde på tampen, men etter den sesongen vi har hatt til nå så var det ingen som tok det målet som noe annet enn en fantastisk opplevelse. Supporterne var ekstremt giret ved kampslutt da de tuslet nedover Wembley Way. Jeg også. Og det varte de neste dagene. Fansen brukte sosiale medier til å minne journalistene på “Martial, what a waste of money”-historiene, og én ting til: Hvor mange av United-supporterne som klaget da Pedro dro til Chelsea ville nå byttet ham mot Martial?

wembley

Hvordan United fordeler billettene har blitt det store spørsmålet. Målet er å sørge for at så mange som mulig av de med sesongkort får billett, noe som faktisk betyr at de ganske så kraftig kutter ned på antallet av gjester, sponsorer og ansatte som får billetter.

Det kuttes faktisk mer på disse type billettene enn noen gang det siste tiåret. I tillegg vil de som har såkalte executive-billetter eller VIP-bokser kun få de billettene de forventer å få OM de fornyer billettene sine slik at de også gjelder for neste sesong FØR denne helga. Gjør de ikke det, får de bare halvparten av det de egentlig trodde de skulle få.

Likevel så vil det ikke være nok billetter til at alle med sesongkort får.

Det er en skam i seg selv at de to lagenes fans får under 60.000 av de totalt 90.000 billettene som trykkes opp til kampen, og United får altså 28.000. Samtidig forventes det nærmere 50.000 søknader om billetter, så United prioriterer dermed de om lag 20.000 supporterne som har kjøpt billett til alle de ti hjemmekampene i ulike cuper denne sesongen. Det betyr at fans som har kjøpt billett til blant annet Ipswich og Middlesbrough i ligacupen og senere Midtjylland i Europa League er de som kommer til å stikke unna med så godt som alle billettene. De som ikke har fått med seg absolutt alt vil derimot slite.

Det er likevel alternativer for de som ikke får fatt i billett via klubben.

fa-cup-trophy

I tillegg deler fotballforbundet ut 10.000 billetter til den såkalte «fotballfamilien». Det vil si amatørklubber, dommere og andre tilknyttet fotballforbundet rundt omkring i landet. Noen universitets-lag vil faktisk også få tilsendt noen billetter, men selvsagt vil en del av disse også havne hos United-fans som i stedet burde hatt muligheten til å få dem direkte fra klubben.

De med billett vil imidlertid ikke kunne planlegge reisen sin siden fotballforbundet, til tross for at kampen har vært terminfestet i mange år, fortsatt ikke kan fortelle oss når avspark er.

Frem til onsdag visste supporterne heller ikke hvilken side av arenaen som ville tilhøre hvilket lag, og selv United har ikke villet bekrefte hvor mange billetter de faktisk sitter på før de fysisk mottar dem, teller dem og ser at alt er korrekt.

Det er imidlertid viktig å få frem at til tross for innvendinger mot reiseveien dit, antallet billetter og at tidspunktet for avspark fortsatt er ukjent, så er det stor entusiasme over at United endelig er i FA-cupfinalen igjen. Det har vært altfor lenge siden vi sist vant en finale, og om vi gjør det så vil det være vel verdt det til tross for at alt annet ikke har gått på skinner.

Så til Everton-fansen som sang om å dra til «Wembley twice», det er faktisk vi som skal dit to ganger.

Kanskje blir det også en tredje gang for å møte Leicester i Community Shield i august. Ingen aner imidlertid hvem som er manager da, hvordan laget eventuelt vil se ut eller hvilke turneringer vi faktisk skal spille i neste sesong. Det eneste som er sikkert er at United-fansen kommer til å være med på veien for å¨følge United videre.

Her kan du lese Oli Wintons forrige innlegg: – Svært kritiske til Van Gaal

Powered by Labrador CMS