Mourinho kan bli historisk

LONDON: Kun to managere har vunnet den engelske FA-cupen med to ulike lag. Lørdag kan José Mourinho bli den tredje.

Publisert Sist oppdatert

José Mourinho er finaleeksperten fremfor noen.

På sine 14 cupfinaler som manager har han gått seirende ut av hele tolv av dem, og kanskje det viktigste?

LES OGSÅ: Mourinho 12-0 Conte

Han har aldri tapt en cupfinale på engelsk jord.

Nå kan United-manageren skrive historie på ny.

Kan senke gamleklubben

Vinner United FA-cupfinalen mot Chelsea blir Mourinho den første manageren som har vunnet turneringen med to ulike klubber på 59 år.

Foreløpig er det bare Herbert Chapman og William Henry «Billy» Walker som har klart mesterstykket. Chapman vant FA-cupen med henholdsvis Huddersfield i 1922 og Arsenal i 1930, mens Billy Walker gikk til topps i turneringen med Sheffield Wednesday i 1935 og Nottingham Forest i 1959.

GODT FORBEREDT: José Mourinho og United vil tangere Arsenal som mestvinnende klubb i FA-cupen dersom Chelsea blir slått på Wembley på lørdag.

Lørdag kan José Mourinho bli den tredje, og han vil i så fall bli den første manageren til å slå et lag han allerede har vunnet FA-cupen med tidligere.

Jose Mourinho har vunnet ligacupen hele fire ganger, men FA-cupen kun én gang. Det var i 2007 i den første finalen på nye Wembley.

Ingen igjen fra 2007-laget

Pussig nok var det Manchester United som var finalemotstander den dagen, og lørdag er rollene snudd på hodet. Igjen er det United og Chelsea som skal møtes i finalen.

Men nå sitter Mourinho på Uniteds trenerbenk og skal gjøre alt for å senke gamleklubben.  

I en heller kjedelig finale mellom to jevngode lag i 2007, som hadde knivet om ligagullet helt frem til tredje siste serierunde, var det Didier Drogba som ble kampens matchvinner på tampen av 2. ekstraomgang da han overlistet Edwin van der Sar.

Etter at Michael Carrick satte punktum for en strålende spillerkarriere med søndagens 1-0-seier over Watford, er det ingen spillere igjen på verken Chelsea eller United fra finalen i 2007.

THAT`S ALL FOLKS: Michael Carrick satte et verdig og flott punktum med 1-0-seieren mot Watford sist søndag. Lørdag inntar han en plass på trenerbenken i FA-cupfinalen mot Chelsea.

Men neste sesong er Carrick en del av trenerteamet til José Mourinho og skal hjelpe portugiseren til å skrive enda mer historie.

Målet er nemlig å vinne Premer League for første gang siden Sir Alex Ferguson ga seg i 2013 og lykkes Mourinho med det vil han kun være den femte manageren gjennom tidene som har klart å vinne ligaen med to ulike klubber.

Tom Watson (Sunderland og Liverpool), Herbert Chapman (Huddersfield og Arsenal), Brian Clough (Derby og Nottingham Forest) og Kenny Dalglish (Liverpool og Blackburn) er så langt de eneste managerne som har vunnet ligaen i England med to ulike klubber.

Og skulle United vinne Champions League?

Da blir Jose Mourinho den første som klarer det med tre ulike klubber. Per dags dato er han en av fem som har gjort det med to klubber. 

Visste du forresten at:

  • Fire FA-cupfinaler har endt 0-0? Den foreløpig siste var i 2005 da Arsenal slo United på straffesparkkonkurranse. De tre foregående finalene som endte målløse kom i 1886, 1911 og 1912.
  • Norman Whiteside bare var 18 år og 19 dager gammel da han scoret i omkampen mot Brighton i FA-cupfinalen i 1983. Det er fremdeles rekorden for yngste målscorer i en FA-cupfinale. Noen måneder tidligere hadde Whiteside også blitt den yngste målscoreren i en ligacupfinale. Den rekorden står også fremdeles.
  • Den tidligere United-spissen Ted MacDougall scoret hele ni av Bournemouths elleve mål da Margate ble slått i 1.runde i 1971. Det er fremdeles målrekorden for en spiller i en enkeltkamp i FA-cupens ordinære runder.
  • Millwalls Curtis Weston, som var United-fan, ble den yngste spilleren i en FA-cupfinale (17 år og 119 dager) da han kom inn som innbytter for Dennis Wise i 2004-finalen mot Manchester United.
  • I 1963 tok det hele 66 dager før alle 3. rundekampene var unnagjort på grunn av frost i England. United vant finalen mot Leicester 3-1 etter to mål av David Herd og ett av Denis Law.
  • 17 menn har vunnet FA-cupfinalen både som spiller og manager og Sir Matt Busby er en av dem. Foruten Busby har John Cameron, Peter McWilliam, Billy Walker, Jimmy Seed, Stan Seymour, Joe Smith, Bill Shankly, Joe Mercer, Don Revie, Bob Stokoe, Kenny Dalglish, Bobby Gould, Terry Venables, George Graham, Gianluca Vialli og Roberto Di Matteo klart det.
  • Da orginale Wembley stod ferdig i 1923 var det til en pris av 750.000 pund. Da nye Wembley stod ferdig i 2007 kostet den drøyt 750 millioner pund.

Powered by Labrador CMS