FA-cupen er over oss!

Søndag kommer Leeds til OT for å spille 3. runde.

Publisert Sist oppdatert

Det er første gang på nesten seks år Uniteds gamle erkefiende dukker opp på Drømmenes Teater. Det bør bli rått parti.

Likevel, her handler det om cupfotball, og under slike omstendigheter kan som kjent alt skje – etter sigende visstnok også det umulige.

De to gamle rivalene kjemper for tiden i toppen av hver sin divisjon, United i øyeblikket som toerlag i Premier League, mens Leeds leder an i toppen av League One. Med andre ord; Lancashires Røde og Yorkshires hvite skilles for tiden av hele 42 øvrige klubber i ligasystemet. Det skulle i seg selv gi en klar pekepinn på kvalitetsforskjellene mellom søndagens to aktører.

Men igjen, cup er cup, som det heter, og Leeds vil ha hele 9.000 støttespillere tilstede når dommer Chris Foy blåser kampen igang klokken 14:00. Ettersom United som vanlig har solgt ut hver smitt og smule av de resterende adgangstegnene, i dette tilfellet 66.000, bør derfor atmosfæren på tribunene være sikret under "hatoppgjøret". Så blir det opp til spillerne å sørge for resten.

Ny opplevelse

Mens Sir Alex Fergusons utvalgte er vant til å opptre foran store, fanatiske tilskuermengder, er situasjonen ganske annerledes for kollega Simon Graysons ditto. Gjennomsnittsfremmøtet på Grayson-flokkens egne beitemarker på Elland Road, har denne høsten ligget på cirka 22.000, mens det tilsvarende tallet på bortebane har vært i underkant av 9.000. Det er med andre ord langt opp til de 75.000 som kommer til å følge dem ringside på søndag ettermiddag.

Hvordan den enkelte responderer på slikt er aldri godt å vite på forhånd, men gjestene må sette sin lit til at ingen av dem "fryser" helt fast.

Stø kurs mot opprykk

Formen er det lite og ingenting i veien med, for Leeds har ikke tapt en kamp siden Liverpool var på besøk og vant 1-0 i Ligacupens 3. runde så langt tilbake som i slutten av september. Siden den gang har det blitt 15 seire og fem uavgjorte i alle turneringer.

I ligaen har laget, med en kamp til gode, skaffet seg et forsprang på åtte poeng ned til Norwich og Charlton, og ser nærmest ut til å gjøre som det vil i kampen om opprykk. Lykkes man, blir det Championship-spill fra høsten av, og hvem vet, kanskje blir Leeds igjen å se i Premier League i løpet av et par sesonger? Inntil videre er det i hvert fall det det drømmes om på Elland Road. Men denne helgen er det altså FA-cup som står på programmet, og det mot en motstander man helst skulle ha møtt med sitt aller sterkeste mannskap.

Med, eller ikke med…

Slik går det imidlertid ikke. Ikke helt. Forsvarsspilleren Ben Parker er riktignok den eneste som må tilbringe søndagen på sykelisten, men Leeds må også klare seg uten forsvarskollegaen hans, Rui Marques. Han er i hjemlandet Angola hvor han forbereder seg til Afrika-mesterskapet. En tredje forsvarer, Leigh Bromby, er suspendert, mens den innlånte Leicester-vingen Max Gradel er "cup-tied" og er således ikke spilleberettiget.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

28. des.

Stockport

FL1

B

4-2

26. des.

Hartlepool

FL1

H

3-1

19. des.

Southampton

FL1

H

1-0

15. des.

Accrington

JPT *)

H

2-0

12. des.

Brentford

FL1

B

0-0

*) Johnstone's Paint Trophy

Leeds' vei til 3. runde

Runde

Motstander

H/B

Res.

1

Oldham Athletic

B

2-0

2

Kettering

B

1-1

2 omk.

Kettering

H

5-1 e.o.

Oppoverkurve

Etter noen tunge tilbakeslag i midte del av desember, har United i lagets to siste kamper vist solide tegn på at formpilen igjen peker den rette veien. Mens 3-1 over Hull på KC var en arbeidsseier, ble det vist til dels strålende takter i hjemmemøtet med Wigan på 2009s nest siste dag. Så får vi vente og se an om disse to kampene virkelig markerte innledningen på en lang seiersrekke i ukene som kommer.

Nå kommer Sir Alex som vanlig til å rotere på mannskapet sitt, men ettersom han har mer enn bare antydet at reserver og juniorer vil få fornyet ligacup-tillit når Manchester City tar imot på Eastlands til uken, kan det vel tenkes at han har til hensikt å stille med et tilnærmet toppet mannskap mot Leeds. Vi får bare vente og se hva han til slutt bestemmer seg for.

Skadesituasjonen

Gary Neville var friskmeldt etter lyskestrekken, men satt på benken under onsdagens Wigan-besøk. Det er nok svært sannsynlig at han får starte mot Leeds. Det samme kan tenkes for Nani og Paul Scholes, mens kampen muligens kommer litt i tidligste laget for Jonny Evans. Muligens. Rio Ferdinand, John O'Shea og Owen Hargreaves er definitivt ute, og det samme gjelder for Edwin van der Sar, som er hjemme i Nederland sammen med sin alvorlig syke kone.

Milepæler

  • Dersom Sir Alex foretar endringer i startoppstillingen i forhold til laget som møtte Wigan på onsdag (noe vi bortimot tør å garantere), gjør han det i så fall for 100. gang på rad

  • Gary Neville er en kamp unna sin 550. start

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

30. des.

Wigan

PL

H

5-0

27. des.

Hull

PL

B

3-1

19. des.

Fulham

PL

B

0-3

15. des.

Wolverhampton

PL

H

3-0

12. des.

Aston Villa

PL

H

0-1

Tidligere FA-cupmøter:

Sesong

Rd.

H/B/N

Res.

Målscorere

1994/95

5

H

3-1

Bruce, McClair, Hughes

1991/92

3

B

1-0

Hughes

1976/77

SF

N

2-1

Coppell, J.Greenhoff

1969/70

SF omk.2

N

0-1

SF omk.1

N

0-0

SF

N

0-0

1964/65

SF omk.

N

0-1

SF

N

0-0

1950/51

4

H

4-1

S.Pearson 3, Rowley

Dommeren

Chris Foy fra Merseyside har dømt United to ganger tidligere denne sesongen. Først i Community Shield på Wembley, hvor han kom i sentrum for en episode som førte til en kontroversiell Chelsea-scoring, og deretter i Ligacupen mot Barnsley. Der premierte han blant annet Gary Neville med direkte rødt kort.

LIVE-OPPDATERING/SCORINGSVARSEL

Om du ikke skulle ha anledning til å få kampen med deg, kan du alternativt følge vår LIVE-oppdatering på united.no – eller få scoringsvarsel tilsendt på SMS. Dersom du ikke allerede abonnerer på sistnevnte tjeneste, kan du sende meldingen UNITED til 2252, og du vil motta lagoppstilling, scoringer underveis, og en kort pause- og sluttrapport.

Tjenesten, som dessverre kun er tilgjengelig for norske mobilabonnenter, koster kr. 1,- per melding.

Avmelding

Dersom du skulle ønske å melde deg av sms-tjenesten, må du sende meldingen UNITED STOPP til 2252.

Powered by Labrador CMS