edietake

«Overraskende mange feil, men å vinne en slik bortekamp viser styrke»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener

Jeg bruker innledningen til å gå rett på inngangen til kampen for United: Svært ukonsentrert!

De starter nærmest kampen med å gjøre enkle feil, slik som i forkant av 1-0-målet. Det er svært overraskende at de ikke er skarpere tilstede i innledningen av kamper, når de har sluppet inn mye mål i 1. omganger hittil.

Samtidig er dette nesten en «del2» av forrige analyse: United ønsker å lokke frem midtbanen til Everton, men Everton har analysert dette og kommer med sitt mottrekk.

Everton sitt motspill

eve1

BILDET OVER VISER: Plassering av spillere er viktig, og i en slik situasjon som dette så må Martial være foran nærmeste motspiller, slik at ballen kan spilles gjennom og ut av presset, i stedet for til nærmeste feilvendte spiller (som her).

I stedet ble det kort, og Casemiro havnet i en vanskelig situasjon som ender med balltap.

Det Everton gjør, er å stå hardt i nærmeste spillere til ballfører.

Slik som jeg skrev i forrige analyse så liker Ten Hag å lokke frem midtbanen til motstander, det ser vi også her, men da må United velge øyeblikkene for når de skal spille gjennom bedre enn dette, og være posisjonert for det.

eve2

BILDET OVER VISER: Litt senere holder det på å gå galt igjen. Everton presser opp i nærmeste spiller. Casemiro får litt plass, og kan med rette få ballen.

eve3

BILDET OVER VISER: Men legg så merke til Casemiros valg. Her er tre spillere tett på, akkurat som i forrige situasjon. Da må de spille gjennom presset, så de kommer seg ut.

I stedet så spiller de rett inn i taktikken til Everton; å presse nærmeste spiller til ballfører hardt og bryte derfra.

eve4

BILDET OVER VISER: Da var det bare marginer om å gjøre for at ikke Everton kunne angripe rett på mål.

eve5

BILDET OVER VISER: Vi ser litt det samme høyere i banen også: Everton står hardt i nærmeste spiller til ballfører, og venter på en kort pasning.

eve6

BILDET OVER VISER: Den korte pasningen kommer, og det er Everton sin tur til å angripe.

Når United mister ball på denne måten er de heller ikke klare for gjenvinning.

eve7

BILDET OVER VISER: En løsning som vi ikke fikk se så ofte, men som er ganske åpenbar er denne: Å spille forbi og bak presset til Everton. Her er Everton på vei frem, og åpner rom bak seg. Casemiro ser det denne gangen, og finner Dalot på baksiden av presset.

eve8

BILDET OVER VISER: Da er det plutselig masse rom for United å angripe i. Men det fordrer et samspill og samtidige bevegelser.

Når er United best?

United ser klart best ut når de kan angripe backleddet.

eve9

BILDET OVER VISER: Da ser det ofte slik ut: de lager overtall mot backleddet til Everton. Alle United-spillere legger seg mellom Everton spillere. Da blir de vanskeligere å fange opp.

eve10

BILDET OVER VISER: Slik som i dette tilfellet når Casemiro kommer gjennom og burde scoret. Det er flere ledige United-spillere når de flytter opp spillere på denne måten.

eve11

BILDET OVER VISER: Her har United posisjonert seg riktignok i overtall, men alle i samme rom. Men det er nok et eksempel på at United er blitt veldig dyktige på å posisjonere seg riktig i og rundt backleddet til motstander.

eve12

BILDET OVER VISER: Kontringene er noe det virkelig kan lukte svidd av innimellom. Ronaldo scorer på en kontring. Og noe av grunnene til at United er gode på kontringer ser vi her: Evnen og viljen til å gå på tunge løp bakfra, forbi ballfører.

eve13

BILDET OVER VISER: De gangene United får satt kontringer skikkelig så kan det se slik ut, at motstander blir tatt i skikkelig ubalanse. Her er det bare en lang Everton-tå som nekter Ronaldo innlegget.

Konklusjon

Dette var ingen pen fotballkamp, og det er bra det ikke deles ut stilkarakterer i fotball. Men det er faktisk en gang sånn at det er flest hverdager i fotball. Det fikk vi definitivt se i denne kampen. Under vanskelige forhold møtte United ett svært aggressivt og duellsterkt Everton-lag.

Disse poengene er imidlertid like mye verd som andre poeng.

Å vinne en slik bortekamp viser styrke på flere plan. Det ene er at de kommer tilbake etter å ha ligget under, det andre er at de greier å ri i land seieren. I tillegg så greier de å matche Evertons aggressivitet i store deler av kampen.

I tillegg gjøres det en del endringer i startoppstillingen til denne kampen som er både viktige og riktige. Spillere som er i form, får tillit. Eller i alle fall de som er i bedre form enn andre.

Samtidig gjøres det gode bytter underveis i kampen. Både for å trygge ledelse og endre kampbildet. Dette har vi sett flere tilfeller av i år.

Det som jeg synes det må jobbes mer med er det etablerte angrepsspillet der Everton i dag viste tydelig hvordan United kan stoppes. Det må samhandles mer for å spille gjennom press. Ellers kan det bli tøffe tider for United fremover.

Merk: Alle skjermbilder fra Viaplay.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Dette er Øyvind Eide:

Powered by Labrador CMS