Scousebuster-lørdag

Glem Birkenhead-tunnelen, Cilla Black og familien Ashton; lørdag er det duket for besøk av Merseyside-attraksjon nummer én. Everton Football Club kommer til byen, og Old Trafford gjør seg klar for scousebusting.

Publisert Sist oppdatert

Det skjer i behersket optimisme, men også i visshet om at det er 17 lange år siden de blå scouserne sist forlot Drømmenes Teater med full poengpott. Det var attpå til etter historiens aller første Premier League-oppgjør på Old Trafford. Da sjokkerte Everton alle ved å vinne hele 3-0 foran fullpakket hus – 31.901(!) betalende tilskuere. Gamle Stretford End var revet, Old Trafford var under ombygging, og bare tre tribuner (nei, ikke tretribuner) var i bruk.

Siden den gang, 19. august 1992, har Everton kommet på nye besøk hver bidige sesong. Men, til tross for lønnlige håp om å gjenta bragden fra det året Barcelona arrangerte De olympiske sommerleker, har klubben måttet nøye seg med smuler.

I løpet av alle disse årene er tre poeng, akkumulert gjennom uavgjortresultater i – og vi ramser opp: 1996, 2004 og 2005, alt klubben har å vise til. Likevel, Everton – klubben som ble stiftet i 1878, samme år som Uniteds forløper Newton Heath, nekter å gi opp. Nå er de tilbake for å forsøke seg igjen. Og hvem vet…?

Langt under pari

Denne gang dukker de opp etter en høst som på ingen måte kan sies å ha svart til forventningene, noe som sannsynligvis skyldes en uhyrlig skadeliste. Riktignok har klubbens tilhengere fått oppleve massevis av scoringer. Everton har nemlig vært innblandet i flere målrike kamper enn de aller fleste, men dessverre for dem har altså ballen like gjerne endt opp i egne som i motstanders nettmasker.

Elendigheten startet med den beryktede ligaåpningen hjemme på Goodison Park i august. Gjestene fra Arsenal opparbeidet seg en ledelse på hele 6-0, før hjemmefavorittene fikk summet seg nok til å innlede det som kunne blitt en sensasjonell opphenting. Det var bare det at Louis Sahas reduseringsmål først ble satt inn på overtid. Dermed ble det med forsøket, og Arsenal slapp med skrekken.

Bare fire dager senere lot man seg kanskje forlede til å tro at sjokkopplevelsen hadde vært en engangsforeteelse. 4-0-seire over tsjekkiske Sigma Olomouc og greske AEK Athen, begge i den nystartede Europa League; 3-0 over Blackburn og nok en 4-0-gevinst, nå mot Hull i Ligacupen, virket for så vidt solid nok, men det inntrykket druknet i Mersey samme kveld som laget røk hele 5-0 mot portugisiske Benfica i Lisboa. At det deretter fulgte nederlag mot Bolton og Tottenham, uavgjort mot Aston Villa og nok et tap mot Benfica, bidro ikke akkurat til styrking av selvtilliten.

Har lykken snudd?

Før lørdagens møte med den regjerende ligamester innehar scouserne en for dem skuffende 12. plass på Premier League-tabellen. 15 poeng på elleve kamper er langt under standarden for en klubb som ønsker seg europacupfotball hver eneste sesong. Likevel, og for alt vi vet, var kanskje 2-1-seieren over West Ham sist helg det som skulle til for å snu lykken? En av dem som i aller høyeste grad bidro til den seieren, er en gammel kjenning. Vi sier bare…

…se opp for ham!

Det vil si, kjenning og kjenning, jomfru Blom. I løpet av fire og et halvt år på Uniteds lønningsliste, tilbrakte Louis Laurent Saha så mye tid på sykestuen at det var vanskelig å bli ordentlig kjent med ham. Kun 48 kamper fra start på fire og et halvt år sier det meste om den saken. Tross det, fikk vi likevel sett nok til å forstå at han er en klassespiss – så lenge han holder seg skadefri.

Det har også Everton-fansen etter hvert rukket å innse. Etter en førstesesong på smertestillende, virker det nå som om 31-åringen fra Paris omsider har blitt foreskrevet den rette medisinen av Goodisons støtteapparat. Hittil i høst har han nemlig vært i aksjon hele 14 ganger i liga og cup, og allerede funnet nettmaskene ved ni anledninger – syv av dem i Premier League. Det gjør Louis Saha til klubbens suverene toppscorer – og til mannen et skadedesimert United-forsvar må sørge for å legge i kjetting.

Skader og karantener

Everton har sine skadeproblemer foran turen til Old Trafford. Lillebror Neville, Leon Osman og Steven Pienaar er alle på vei tilbake etter skader, men ifølge manager Moyes kommer helgens oppgjør trolig i tidligste laget for dem alle tre. Det gjør den også for Phil Jagielka og Mikel Arteta, samt for Victor Anichebe og James Vaughan. Alle disse er ute med kneskader. Og som om ikke disse syv skaper hodebry nok for manageren, må han sannsynligvis også klare seg uten Tim Cahill. Australieren sliter med en sår lyske og er av den grunn utelatt fra den foreløpige troppen. Situasjonen kan imidlertid endre seg i løpet av timene inn mot kampstart, så når ikke David Moyes avskriver ham, gjør ikke vi det heller. Russeren Diniyar Bilyaletdinov derimot, kan vi glemme. Han er suspendert.

Troppen

(Foreløpig): Howard, Nash, Hibbert, Neill, Yobo, Distin, Heitinga, Baines, Rodwell, Gosling, Fellaini, Yakubu, Saha, Jo, Baxter, Wallace, Agard, Coleman, Duffy.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

8. nov.

West Ham

PL

B

2-1

5. nov.

Benfica

EL

H

0-2

31. okt.

Aston Villa

PL

H

1-1

27. okt.

Tottenham

LC

B

0-2

25. okt.

Bolton

PL

B

2-3

Ikke råd til poengtap?

United har tapt to av lagets tre siste Premier League-oppgjør. Det har medført at de tre siste sesongers ligamester har sklidd noen få måleenheter akterut i forhold til sine overmenn fra to uker tilbake, Chelsea. Fem poeng skiller nå i London-klubbens favør. Samtidig har Arsenal sneket seg opp bakfra og kilt seg imellom de to største ligafavorittene. For ikke å risikere å havne ytterligere i bakleksen i forhold til de to hovedstadslagene, bør United gjøre som laget har hatt for vane mot Everton, og sørge for at poengene blir igjen i hjemmegarderoben. Klarer laget å mobilisere tilsvarende innsats og glød som på Stamford Bridge for to uker siden, har vi da også godt håp om at så vil skje.

Vår største usikkerhet ligger i det faktum at United, i likhet med gjestene fra Merseyside, har sine skadeproblemer.

Skader og karantener

Rio Ferdinand, Fabio da Silva, Owen Hargreaves og Danny Welbeck er definitivt ute, mens det hersker usikkerhet rundt John O’Shea og Jonny Evans. De to sistnevnte ble skadet i midtukens landskamper for henholdsvis Irland og Nord-Irland, og må se det hele an så lenge som mulig frem mot kampstart.

Kaptein Gary Neville er skadefri, men er likefullt uaktuell til annet enn en tribuneplass. Han soner den siste av tre kampers karantene som fulgte utvisningen mot Barnsley for tre og en halv uke siden.

Troppen

(Foreløpig): Van der Sar, Foster, Kuszczak, Rafael, O’Shea, Brown, Evans, Vidic, Evra, Valencia, Fletcher, Scholes, Carrick, Anderson, Gibson, Giggs, Obertan, Park, Nani, Berbatov, Rooney, Owen, Macheda.

Milepæler

Ryan Giggs trenger ett mål, mens Paul Scholes trenger to, for å nå opp i 100 Premier League-scoringer.

Dersom han spiller, vil Jonny Evans kunne feire sin 50. førstelagsopptreden.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

8. nov.

Chelsea

PL

B

0-1

3. nov.

CSKA Moskva

CL

H

3-3

31. okt.

Blackburn

PL

H

2-0

27. okt.

Barnsley

LC

B

2-0

25. okt.

Liverpool

PL

B

0-2

10 siste PL-møter med Everton på Old Trafford:

Sesong

Res.

Målscorere

2008/09

1-0

Ronaldo (str.)

2007/08

2-1

Ronaldo 2 (1 str.)

2006/07

3-0

Ronaldo, Evra, O’Shea

2005/06

1-1

Giggs

2004/05

0-0

2003/04

3-2

Butt, Kleberson, Bellion

2002/03

3-0

Scholes 2, Van Nistelrooy (str.)

2001/02

4-1

Veron, Cole, Fortune, Beckham

2000/01

1-0

Watson (selvmål)

1999/2000

5-1

Solskjær 4, Irwin (str.)

Fullstendig ligastatistikk mot Everton:

Kamper

Hjemme

Borte

Totalt

Spilt

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

160

45

20

15

142-76

25

18

37

105-154

70

38

52

247-230

Dommeren

48 år gamle Steve Bennett er mannen som har fått ansvaret med å holde orden på de to lagene, hans første opptreden på Old Trafford siden han ledet oppgjøret mot Wigan for ti måneder siden. I alt dømte han United tre ganger i 2008/09-sesongen, hvorav samtlige endte i rødtrøyenes favør. Hittil i høst har han delt ut 29 gule og ett rødt kort på åtte PL-runder, tall som (kanskje) indikerer at han har blitt noe mildere stemt med årene. Nå har han heller ingen Cristiano Ronaldo å sende av banen.

LIVE-oppdatering/Scoringsvarsel

Om du ikke skulle ha anledning til å se tv-overføringen, kan du alternativt følge vår LIVE-oppdatering på united.no – eller få scoringsvarsel tilsendt på SMS. Dersom du ikke allerede abonnerer på sistnevnte tjeneste, kan du sende meldingen UNITED til 2252, og du vil motta lagoppstilling, scoringer underveis, og en kort pause- og sluttrapport.

Tjenesten, som dessverre kun er tilgjengelig for norske mobilabonnenter, koster kr. 1,- per melding.

Powered by Labrador CMS