Matt Busby-statuen utenfor Old Trafford.

57 år siden Europa-debuten

Torsdag er det 57 år siden Busbys unge United-lag spilte klubbens første europacupkamp.

Publisert Sist oppdatert

I FA var det stor skepsis til at engelske lag skulle spille i Europa, og Football League-styreformann Alan Hardaker stod i front for motstanden. Chelsea vant ligaen i 1954/55, men ble nektet spill i Europa sesongen etterpå. Integriteten til engelsk fotball kunne bli skadet av spill i Europa, mente Hardaker.

Matt Busbys unge lag vant ligaen i 1955/56, og skotten hadde ingen planer om å godta samme skjebne som Chelsea. Hardaker var en tøff nøtt, men Busby fikk støtte fra FA-styreformann Stanley Rous, og United fikk til slutt som første engelske lag delta i en offisiell europacup.

Første motstander, den 12. september 1956, var Anderlecht. Kampen ble spilt på Parc Astrid i Brüssel, og den belgiske mesteren fikk merke at disse engelskmennene slettes ikke var så dårlige til å spille fotball. 35 000 tilskuere fikk se United slå Anderlecht 2-0, etter scoringer fra Tommy Taylor og Dennis Viollet.

I returkampen trengte ikke United å gjøre stort, siden en allerede ledet, men United vant like godt 10-0 for å være helt sikre. Den kampen ble, som de fleste andre av Uniteds hjemmekamper i Serievinnercupen, spilt på Maine Road. Grunnen var at Old Trafford ikke hadde det nødvendige flomlyset som skulle til for å arrangere slike kveldskamper.

Borussia Dortmund og Athletic Bilbao ble også slått ut før Real Madrid ventet i semifinalen. De offisielle tilskuertallene viser at til sammen 200 000 så de to kampene, og det endte med avansement for Real Madrid siden 2-2 på Old Trafford (som på dette tidspunktet var klar for slike kamper) ikke var nok etter et 3-1-tap på Santiago Bernabéu.

United fikk sin revansje elleve år etter semifinaletapet mot Real Madrid, da Bill Foulkes sendte United til finalen i Serievinnercupen på Real Madrids bekostning. United vant finalen, slik Real Madrid gjorde det etter å ha slått ut United i 1956/57.

Uniteds lag mot Anderlecht i Brüssel for 57 år siden:

Ray Wood
Bill Foulkes
Roger Byrne
Eddie Colman
Mark Jones
Jackie Blanchflower
Johnny Berry
Liam Whelan
Tommy Taylor
Dennis Viollet
David Pegg

Powered by Labrador CMS