Går trolig rett til CL-gruppespillet

MANCHESTER: UEFA bekrefter overfor united.no.

Publisert Sist oppdatert

Dersom United vinner Europa League vil Mourinhos menn etter all sannsynlighet gå rett til gruppespillet i CL, og ikke via en trøblete playoff-runde.

Da Real Madrid tok seg til Champions League-finalen på bekostning av byrivalen Atletico Madrid onsdag kveld rykket samtidig United ett skritt nærmere gruppespillet i Champions League neste sesong.

Forvirret? Heng med!

Bare syltynn teori kan stoppe United

Dersom Atletico Madrid hadde tatt seg til finalen og vunnet den, hadde det vært en ørliten sjanse for at United måtte gå via en playoff-runde.

Det er fordi det hadde vært en teoretisk mulighet for at Atletico kunne blitt nummer fire i ligaen og således ikke hadde vært kvalifisert direkte til Champions League gjennom egen liga.

Men det er ikke lenger et mulig utfall.

Og her er vi ved det interessante.

UEFA bekrefter nemlig overfor United.no at dersom vinneren av denne sesongens Champions League kvalifiserer seg direkte til neste års Champions League via plassering i egen liga (og ikke bare gjennom å vinne Champions League) vil vinneren av Europa League gå direkte inn i gruppespillet i Champions League 2017/18.

Champions League-vinnerens nasjonalitet spiller i utgangspunktet ingen rolle.

ØYNER CHAMPIONS LEAGUE: José Mourinho og Manchester United vil etter alt å dømme gå rett inn i gruppespillet i Champions League neste sesong dersom United vinner Europa League.

Det vi kan si med sikkerhet er at Real Madrid allerede er kvalifisert til neste sesongs Champions League gjennom La Liga, uavhengig om de blir ligamester eller nummer to.

Det eneste hinderet for at United, om Mourinhos menn vinner Europa League, skal gå rett inn i gruppespillet i Champions League, er nå om Juventus på sine tre siste kamper i italiensk serie A, kollapser fullstendig og ikke tar mer enn ett poeng, samtidig som Roma og Napoli vinner alle sine tre.

Da vil i så fall Juventus bli nummer tre, og dersom det svært usannsynlige scenarioet skulle skje, vil ikke Juventus være kvalifisert via egen liga direkte til Champions League, med mindre de vinner Champions League-finalen mot Real Madrid.

Det siste scenarioet vil i såfall ikke bety noe for United. Det er Juventus sin plassering i Serie A, som vil bli avgjørende.

Stor økonomisk betydning

Grunnen er som følger:

Italia har bare to direkteplasser i Champions League (med mulighet for en tredje via Play Off) mot Englands og Spanias tre plasser (med mulighet for fire via playoff). Men i tillegg til dette kommer vinneren av Europa League.

United vil etter all sannsynlighet ikke bli blant de fire beste lagene i Premier League denne sesongen, men vil likevel etter alt å dømme altså gå direkte inn i gruppespillet i Champions League.

TIL CHAMPIONS LEAGUE?: Jesse Lingard og United har et glimrende utgangspunkt før returmøtet med Celta Vigo på Old Trafford. Om United vinner Europa League må det et lite mirakel til om ikke United skal gå rett inn i neste sesongs gruppespill.

Og dersom United vinner Europa League, og går til neste års Champions League, vil klubben bli ranket i pulje 2 og vil dermed møte blant annet ligamesteren i de seks høyest rangerte ligaene i Europa, men IKKE et engelsk lag som etter alt å dømme ville blitt Chelsea.

En plass i Champions League vil også gi United betydelige merinntekter sammenlignet med Europa League. 

Selv om det er umulig å fastslå nøyaktig hvor mye mer lønnsom Champions League er enn Europa League, kan vi slå fast at det er en betydelig forskjell.

Champions League-fotball neste sesong vil nemlig IKKE trigge en klausul i kontrakten med adidas som sier at dersom United ikke kvalifiserer seg til Champions League to år på rad vil klubben miste 30 prosent av den årlige summer på 75 millioner pund fra adidas.

Bare det er verdt 22,5 millioner pund alene.

Dersom Juventus tar ett poeng mot Roma i neste serierunde, er det klart av vinneren av Europa League vil gå direkte inn i gruppespillet i Champions League. Da kan nemlig ikke Juventus bli dårligere enn nummer to, og vil da være kvalifisert gjennom egen liga for gruppespill i Champions League.

Powered by Labrador CMS