renem

Mulig ny United-assistent til united.no: – 70-80% av stallen må skiftes ut

Rene Meulensteen nevnes som en av kandidatene til å bli Erik ten Hags assistent om han blir United-manager. Meulensteen mener at det må store utskiftninger til i United i løpet av de neste årene.

Publisert Sist oppdatert

Rene Meulensteen hadde flere roller i Manchester United under Sir Alex Ferguson, og i forbindelse med at Erik ten Hag tilsynelatende nærmer seg managerjobben i Manchester United, så har Meulensteen blitt nevnt som en av kandidatene til å bli 52-åringens assistent.

Meulensteen har en fast spalte i United-supporteren, og teksten under er hentet fra den nyeste utgaven av medlemsbladet. Bli medlem i Supporterklubben her.

Null innvirkning!

Av: Rene Meulensteen, fortalt til Lars Morten Olsen


Jeg tror hver eneste Manchester United-supporter i hele verden kjenner på frustrasjonen nå. Seieren mot Tottenham var en sjelden opptur, men selv når United vinner eller tar poeng er det som regel uten å levere godt spill. Ikke hvis du tenker på det nivået United skal ligge på.

Av og til får vi servert små glimt av kvalitet, men det er altfor sjelden og altfor lite. Det er aldri WOW – her ser vi virkelig en forskjell.

CR7 Sancho
EN SJELDEN OPPTUR: 3-2-seieren mot Tottenham.

Etter mitt syn har ikke resultatene under Ralf Rangnick vært direkte dårlige, men de har heller ikke vært bra nok.

I 2013 var det ingen som kunne se for seg at United ikke skulle være med i gullkampen de neste ni sesongene. I år er fjerdeplassen det beste man kan håpe på, og det blir en meget tøff batalje med Arsenal, Tottenham og West Ham. Det ser ikke lyst ut akkurat nå.

Hvordan United har endt opp der de er i dag med fem managere og null sjanser på ligagull siden 2013, handler ene og alene om elendig ledelse fra de på toppen.

Det som gjør det ekstra vanskelig i Man United er selvsagt at forventingene er så store, men det bør de også være når det er snakk om Manchester United. Det skal forventes at laget kjemper om ligagull og kommer langt i Champions League. Ikke bare det, men det skal også forventes at laget spiller attraktiv og underholdende fotball sånn Man United har blitt berømte for.

Det er den vanskeligste kombinasjonen som finnes; spille god, underholdende fotball og samtidig kjempe om de gjeveste pokalene.

Dessverre gjør ikke United noen av delene for øyeblikket.

Den første skikkelige testen for Rangnick var ikke før bortemøtet med Atletico Madrid, faktisk hans kamp nummer 16 som United-manager. United kom hjem med uavgjort, men prestasjonen var forferdelig! Han innrømmet det selv.

Jeg gjentar meg selv kanskje, men United har kvalitet rent individuelt, men kollektivt stemmer det ikke. Det fikk vi et sørgelig bevis for borte mot Manchester City.

Første omgang var helt grei, men da skal vi huske på at City ikke spilte spesielt godt de første 45 minuttene. Før pause var United bra organisert og når de hadde muligheten rykket laget frem. Det var noen fine kombinasjoner som ved målet til Jadon Sancho. Alt det var bra, men i pausen sa jeg til sønnen min at Pep Guardiola garantert kommer til å gi spillerne en skikkelig skyllebøtte og at vi kommer til å se en helt annen kamp i andre omgang.

Sant nok, City begynte å presse og trille ball, mens United, idiotisk nok, sverget til å spille ut bakfra. Jeg fatter ikke hvorfor de forsøkte å spille seg ut bakfra! Gang etter gang ga de bort ballen heller unødvendig i stedet for å få ballen høyere opp og derfra presse dem og gjøre det vanskelig for Citys spillere å komme i angrepsposisjon. Etter at City gjorde 3-1 ga United opp.

Laget kapitulerte fullstendig og det var flaut å se på!

KdB
FLAUT Å SE PÅ: Det mener Rene Meulensteen om byderbyet.

Det er etter sånne kamper og prestasjoner at man må stille seg spørsmålet: Hvilken innvirkning har Rangnick hatt? Etter min mening; null!

Da han ble ansatt sa han at hans jobb var å få det beste ut av laget og det beste ut av spillerne, men nå sier han at United trenger en skikkelig utrenskning.

Akkurat det med utrenskning er jeg faktisk enig i.

Uansett hvilken manager som kommer inn, enten det er Mauricio Pochettino, Erik ten Hag eller hvem det nå blir, så må hierarkiet spørre seg selv hvordan vil dette Manchester United-laget se ut om to eller tre år? Vil denne troppen være i stand til å konkurrere med Manchester City og Liverpool?

Med dagens stall så klarer jeg dessverre ikke å se at United kan klare det.

I den troppen har du tre eller fire spillere som er eldre enn 35 år (Cristiano Ronaldo, Edinson Cavani, Tom Heaton og Lee Grant, red.anm.), de kan du se bort fra.

Juan Mata og Nemanja Matic fyller 34 år før neste sesong sparkes i gang, så de forsvinner også snart. Deretter følger flere spillere som enten nærmer seg 30 eller allerede har fylt 30 år. (David de Gea, Harry Maguire, Phil Jones, Raphaël Varane, Alex Telles, Paul Pogba, Fred og Jesse Lingard er i alderen 29 til 31 år, red. anm.). De er over hva man regner som høyden på en fotballkarriere pluss det faktum at flere av dem ikke er gode nok.

Jeg sier ikke at United må bytte ut hele troppen, men så godt som 70 til 80 prosent av stallen må skiftes ut i løpet av en treårsperiode.

Tottenham Hotspur v Manchester United - Premier League
MANGE MÅ SKIFTES UT I LØPET AV 2-3 ÅR: Blant annet Cristiano Ronaldo og Edinson Cavani.

Når du ser på de spillerne må du ikke bare se på kvaliteten deres rent fotballmessig, men også hvilken karakter hver og en av dem har.

Det er en gjeng spillere som har forsøkt å få United til å fremstå som United bør gjøre, men de har mislyktes totalt. Sesong etter sesong har de mislyktes og av den grunn har de heller ingen selvtillit.

De er blitt kritisert fra øst til vest og nord til syd. Ikke bare mister de selvtillit, men de mister også motivasjon. United trenger personligheter med kvalitet! Det er ingen enkel kombinasjon fordi mange spillere er godt utstyrt med én av delene, men mangler litt på den andre.

Like fullt; United trenger spillere med både rett personlighet og topp kvalitet og det i mange posisjoner. Det jeg kan si med sikkerhet er at dette er ingen kvikkfiks.

Som man skjønner må United hente inn en rekke spillere, men det store spørsmålet er: Hvor skal disse hentes fra og ikke minst hvilke spillere er det snakk om?

Det er vanskelig nok å måtte hente inn så mye kvalitet i enhver situasjon, men hvis United ikke kvalifiserer seg til Champions League vil det bare bli enda vanskeligere. Alle toppspillere i dag ønsker å spille på den største scenen som klubbfotball har å by på, og det å lokke med klubbnavnet er ikke lenger alene godt nok.

United har kort sagt havnet i en veldig vanskelig situasjon, etter min mening. Det er ikke noe hyggelig å si det, men United er i en verre situasjon nå enn på mange år.

Tenk på de managerne United har ansatt etter at Sir Alex Ferguson ga seg.

Moyes var feil mann for jobben. Du kan si at Van Gaal og Mourinho gjorde det greit nok siden United tross alt vant pokaler med dem som manager, noe som er forventet i Manchester United. Resten har malt over sprekkene, som vi sier. Solskjær førte United til andreplass, men var likevel milevis unna ligagullet.

ELENDIG LEDELSE: Rene Meulensteen nevner ikke Ed Woodward ved navn i denne spalten, men lar det lett skinne gjennom at alle managerskiftene under Woodwards vakt er lite imponerende.
ELENDIG LEDELSE: Rene Meulensteen nevner ikke Ed Woodward ved navn i denne spalten, men lar det lett skinne gjennom at alle managerskiftene under Woodwards vakt er lite imponerende.

Ledelsen bestemte seg for å bytte og hentet inn Rangnick som en midlertidig løsning, sannsynligvis fordi de der og da ikke klarte å få tak i førstevalget, hvem det nå var.

Jeg er ganske sikker på at Rangnick med glede hadde takket ja til managerjobben permanent, men United sikret seg et sikkerhets­nett ved å love en toårsavtale som rådgiver i tillegg til seksmånedersjobben som manager. Jeg tipper at United vurderte Rangnick som kandidat, men takket være avtalen om seks måneder som manager og toårsavtalen som rådgiver så slipper klubben å sparke Rangnick som manager hvis de ser at det ikke fungerer. Når dette skrives er det ikke annet spekulasjoner om hvem som blir den neste manageren for Manchester United. Dear me …

Jeg var inne på spillerstallen og den eldste av dem alle er som kjent Cristiano Ronaldo. Jeg har fått med meg at enkelte har lagt skylden på Ronaldo for Uniteds svake sesong. Det er både feil og urettferdig.

Sannheten er at han er blitt offer for at United mangler kvalitet i flere posisjoner.

Jeg synes hans hat trick mot Tottenham var et perfekt svar på tiltale mot kritikerne. Ta bort hans scoringer denne sesongen og regn selv ut hvor United hadde vært da. Selvfølgelig er han ikke den samme spilleren som han var da han forlot United i 2009, men det var det vel ingen som heller trodde da United hentet han tilbake?

Husk at han er 37 år, men har all erfaring det er mulig å få som fotballspiller og det bør United utnytte så lenge det er mulig. Ikke bare det, han er en vinner, og profesjonell til fingertuppene. Han har fortsatt meget godt vare på kroppen sin og med den CV-en er det bare naturlig at han har en viktig stemme i garderoben.

rangnick2222
IKKE DEN HAN VAR, MEN FORTSATT VIKTIG: Cristiano Ronaldo.

Med Ronaldo tilbake har ikke Edinson Cavani fått spille like mye som tidligere. I fjorårssesongen viste Cavani seg som meget viktig, og gjorde det bra de gangene han fikk spilletid. Nå derimot skjer det ikke like ofte, og han var lite på banen i februar og mars. Han har slitt med noen småskader denne sesongen, pluss at han ved noen anledninger har uttalt at han ikke har vært klar for å spille, uten at jeg vet årsaken bak dette.

Marcus Rashford har ifølge britisk presse ytret frampå at han vurderer å forlate United, men jeg understreker at jeg ikke aner sannhetsgestalten i dette.

Likevel: Marcus er for meg et typisk eksempel på hvor elendig situasjon United er i akkurat nå.

rash3323

 

Jeg har kjent Marcus fra han var rundt 10 år gammel og han har alltid vært en positiv gutt.

Nå ser du ingen smil i ansiktet hans, og stort sett virker det ikke som om han har det noe gøy når han spiller fotball. I kampsituasjoner nøler han i avgjørende øyeblikk der han tidligere var distinkt og klinisk. Marcus er fortsatt en god fotballspiller, og jeg mistenker at hans problem sitter i hodet.

Det skjer ting i United, bak kulissene, som har innvirkning på spillerne.

Marcus Rashford representerer alt hva United handler om. Det er en gutt som har gått gradene gjennom akademiet helt opp til førstelaget. Han puster og blør Man United, og nå er det snakk om at han ønsker seg vekk!? Hva det er som skjer aner jeg ikke, men noe må det være når en United-gutt som Rashford angivelig ønsker seg bort.

rashford220122r
EN AV FÅ OPPTURER: Marcus Rashford avgjorde like før slutt mot West Ham, men har hatt lite annet å smile for i 2022.

En annen som ønsker et klubbskifte er Jesse Lingard. Han har vært i United fra han var rundt seks år. Jesse er misfornøyd, og jeg forstår hvorfor. Gutten får jo nesten ikke spille. Han beviste ett og annet under sitt fine låneopphold i West Ham for et år siden da han der fikk tillit og spilletid.

Så har du Mason Greenwood…

Det eneste jeg egentlig har lyst til å si er at det er et fantastisk fotballtalent som her blir sløst bort.

Jeg vet ikke mer om hva som skjedde enn det som har kommet fram i media, men hvis påstandene og anklagene stemmer er det totalt uakseptabelt og utilgivelig. Det stemmer overhodet ikke overens med de verdier og den standard som Manchester United har og som spillerne blir oppdratt til. Rent fotballmessig mister United her et enormt talent. En fotballspiller som hadde en stor, stor fremtid på den største scenen i verden.

Den eneste magre trøsten for United er at med Greenwood ute har Anthony Elanga fått sjansen. En sjanse han har grepet med begge hender.

Elanga er for meg sesongens store lyspunkt for United.

Det har sikkert ikke vært lett for Elanga å på en måte komme inn som erstatter for Greenwood, men han har gjort det mesterlig. Jadon Sancho har også funnet noe av formen tilbake, du kan se at han har fått mer selvtillit. Han tar smartere beslutninger når han er rundt straffefeltet og han har gjort noen fine mål. Det er gledelig fordi han er definitivt en spiller for fremtiden.

Manchester United v Southampton - Premier League
EN SPILLER FOR FREMTIDEN: Jadon Sancho.

Derimot kan Paul Pogba for min del bare forsvinne fra Man United når kontrakten løper ut etter sesongen.

Siden han ikke har undertegnet ny avtale, virker han ikke spesielt interessert i å bli værende.

Med tanke på at Pogba nå har spilt seks sesonger etter at han kom tilbake fra Juventus, har han vist altfor lite av det man burde forvente av en spiller med blant annet VM-gull på CV-en. Det er nettopp den type spiller du bør kunne støtte deg til når det butter imot, både i form av kvalitet og karakter. Etter mitt syn har han imidlertid vist altfor lite, og da snakker jeg om både fotballspilleren og Pogbas personlighet og den ledertype som han burde være.

Rangnick har byttet litt på høyrebacken.

Diego Dalot fikk i januar og februar spille åtte kamper på rad. Hans største styrke er imidlertid ikke defensiven og da United-forsvaret vaklet måtte Dalot vike for Aaron Wan-Bissaka. Problemet er at Wan-Bissaka er milevis unna toppformen, og dermed kom Dalot tilbake igjen mot Tottenham.

Harry Maguire ble kjøpt for 80 millioner pund, men blir avslørt gang etter gang. Han er ok med ballen i føttene, men han er ikke god nok defensivt. Han forårsaker idiotiske frispark, han lar folk komme forbi seg på innsiden, og lar seg lure.

Alle motstandere kjenner til hans svakheter og derfor blir han avslørt gang etter gang.

Etter min mening er Maguire heller ingen leder. I hvert fall ikke hvis vi assosierer en leder med for eksempel Bryan Robson og Roy Keane. Men der er vi nå altså, og det sier sitt om hvordan tidene er endret.

maguirejubel200222k
IKKE EN LEDER: Det mener Rene Meulensteen om Harry Maguire.

Samtlige spillere føler presset. Alle er frustrerte, alle mister selvtillit, alle blir nervøse og på meg virker det ikke som om det er et positivt hierarki i garderoben sånn det burde være i et fotballag.

Dette er skrevet like etter seieren mot Tottenham. La oss håpe at den var vendepunktet, men før den kampen virker det som om det ikke var noen enhet der, ikke noe fellesskap i garderoben og det er i så fall meget trist. For å bedre moralen i spillergruppen, må en trener velge de spillerne han tror vil være i stand til å løfte laget. Det man trenger etter et grusomt tap og prestasjon, som 1-4 borte mot Man City, er en reaksjon.

Som Sir Alex sa en gang for mange år siden: «Det viktigste er ikke at laget taper. Det viktigste er hvordan laget responderer på et tap.»

Den beste medisinen mot en dårlig periode er en seier, eller helst mange.

Som trener forsøker man i en tung stund å velge de spillerne som man vet er dønn ærlige og som jobber knallhardt. Spillere som står på i 90 minutter uten å gi opp uansett hvor mye man leder eller ligger under med. Scott McTominay er nettopp en sånn spiller. Han er villig til å dø for Manchester United. Han mangler litt kvalitet med ballen i føttene, men er likevel en av dem jeg definitivt hadde tatt med på laget for å snu en negativ trend.

Avslutningsvis: Hvis du mangler litt kvalitet og har gått tom for selvtillit så kommer du ikke langt. I mitt hode er det ikke noe annet som er forklaringen på Uniteds svake sesong. United har for lite kvalitet, i hvert fall kollektivt, og det er åpenbart at selvtillit i tillegg er en mangelvare.

Denne artikkelen er hentet fra den nyeste utgaven av United-Supporteren.

Powered by Labrador CMS